Qatargate: Στη σκιά του σκανδάλου Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλδημοκράτες

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Με τις Βρυξέλλες να βρίσκονται ακόμη ζαλισμένες από το μέγεθος του σκανδάλου διαφθοράς στους κόλπους του Ευρωκοινοβουλίου EPP και PES συγκρούονται υποκριτικά για το ποιος φταίει αλλά και ποιος μπορεί να αντισταθεί στις προκλήσεις της εποχής.

Η μάχη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) και των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών (PES) ουσιαστικά ανοίγει την προεκλογική εκστρατεία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (2024) με ανταλλαγή κατηγοριών και απώτερο σκοπό να αναδειχθεί η πολιτική ομάδα που δεν έχει βουτήξει «το δάχτυλο στο μέλι».

Σοσιαλιστές όπως ο Raphaël Glucksmann, ο οποίος ηγείται μιας επιτροπής κατά της ξένης παρέμβασης, πιέζουν από τη νύχτα των συλλήψεων για μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι το σκάνδαλο υπερβαίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Δεν με νοιάζει αν είναι σοσιαλιστές», είπε στο POLITICO την περασμένη Παρασκευή, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η πρώην αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, (σ.σ. βασική ύποπτη για την υπόθεση) ανήκε στην ομάδα S&D, όπως και ο Pier Antonio Panzeri, πρώην ευρωβουλευτής, που κατηγορείται ως ο εγκέφαλος του σχεδίου.

Το αφήγημα των σοσιαλδημοκρατών είναι ότι μεγάλα θεσμικά όργανα όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο έχουν στην κεφαλή τους συντηρητικούς που απέτυχαν στο καθήκον τους να σταματήσουν τη διαφθορά και χρειάζονται αυστηρότερη εποπτεία.

Όμως, στο συντηρητικό στρατόπεδο επικρατεί άλλη λογική που εστιάζει στα άτομα που κατηγορούνται στην υπόθεση και είναι από τα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης.

Σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση συντηρητικών ηγετών στην οποία συμμετείχε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ είπαν ότι όλη η προσοχή ήταν μέχρι στιγμής στραμμένη στους σοσιαλιστές και ότι το στρατόπεδό του δεν έχει ακόμη εκμεταλλευτεί πολιτικά αυτό το γεγονός.

Ένας άλλος αξιωματούχος του ΕΛΚ είπε ότι «αυτό είναι ένα πρόβλημα για τους σοσιαλιστές», εστιάζοντας εκεί την προσοχή του.

Να σημειώσουμε πως παραδοσιακά τόσο η ομάδα της Αριστεράς όσο και οι Πράσινοι ζητούν εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου φορέα ηθικής που θα μπορούσε να διερευνήσει όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και να επιβάλει κυρώσεις όπου απαιτείται ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν εισακουστεί από τους δύο «μεγάλους» πολιτικούς χώρους της ΕΕ.

Τροπολογία

Μέσα σε κλίμα γενικευμένης αμφισβήτησης την Πέμπτη (15/12), στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τέθηκε σε ψηφοφορία τροπολογία της Γαλλίδας Leïla Chaibi βάσει της οποίας αναστέλλεται το νομοθετικό έργο για την απελευθέρωση της βίζας για τους Καταριανούς μαζί με την αεροπορική συμφωνία ΕΕ-Κατάρ. Ζητούν επίσης να ανασταλεί η πρόσβαση στην Ευρωβουλή όλων των εκπροσώπων των συμφερόντων του Κατάρ μέχρι οι δικαστικές έρευνες να παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με το POLITICO καταρτίζεται έτσι ένα σχέδιο 10 σημείων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς το οποίο θα επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στην παροχή προσταίας σε καταγγέλλοντες που αποκαλύπτουν σκοτεινές συναλλαγές εντός της Ευρωβουλής.

Το σχέδιο εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία 541-2, και τρεις αποχές.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ο Μπέρνι Σάντερς τάχθηκε στο πλευρό των φοιτητών ενάντια στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα

Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Μπέρνι Σάντερς εξέφρασε την Παρασκευή την υποστήριξή...
Διαφήμιση