Πτώση μαχητικού αεροσκάφους στο Ιόνιο – Έρευνα για τον εντοπισμό των πιλότων

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μαχητικό F-4E Phantom II της Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ανδραβίδας το πρωί της Δευτέρας.

Το τοπικό ilialive ανέφερε ότι το σημείο της πτώσης έχει εντοπιστεί στα ανοιχτά του Ανεμοχωρίου – Κάτω Σαμικού.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αναφέρει ότι «την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, αεροσκάφος F-4 (διθέσιο) της 338Μ/117ΠΜ που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας».

Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες από την κρατική τηλεόραση σημειώθηκε τεχνικό πρόβλημα στο αεροσκάφος, το οποίο το πλήρωμα του μαχητικού αρχικά προσπάθησε να διαχειριστεί και όταν αντελήφθη ότι αυτό δεν είναι εφικτό ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει σε εγκατάλειψη. Οι πληροφορίες αυτές ήθελαν οι δύο ιπτάμενοι να έχουν χρησιμοποιήσει με επιτυχία το σύστημα εκτίναξης πριν την πτώση του μαχητικού στη θάλασσα.

Σημειώνεται ότι σε νεότερο ρεπορτάζ, λίγο μετά τις 12.00, η κρατική τηλεόραση ανασκεύασε χαρακτηρίζοντας «ασαφές» το αν τα δύο μέλη του πληρώματος πρόλαβαν να εκτιναχθούν από το μαχητικό πριν αυτό πέσει στη θάλασσα.

Στην Πολεμική Αεροπορία σήμανε συναγερμός και από τις 10.30 ξεκίνησαν οι ενέργειες για τον εντοπισμό και την διάσωση των δύο μελών του πληρώματός του. Στην προσπάθεια συμμετέχουν και σκάφη που βρίσκονταν στην περιοχή (αλιευτικά και άλλα).

Στην περιοχή βρίσκονται μεταξύ άλλων ιταλικά αλιευτικά σκάφη και άλλα εμπορικά πλοία. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι ευνοϊκές, με μικρής έντασης ανέμους και ήπιο κυματισμό.

Το αεροσκάφος ανήκε στην 338 Μοίρα της 117 Πτέρυγας Μάχης και πραγματοποιούσε εκπαιδευτική πτήση. Οι πληροφορίες θέλουν να κινείτο σε σχηματισμό με ένα ακόμη ίδιου τύπου μαχητικό όταν προέκυψε το τεχνικό πρόβλημα. 

Μισός αιώνας στην υπηρεσία της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Η Πολεμική Αεροπορία στην ιστοθέση της παραθέτει τα βασικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου μαχητικού.

Το F-4E Phantom II είναι διθέσιο, δικινητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου

Είναι Αμερικάνικης κατασκευής και τα πρώτα F-4 βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής το 1963. Τα πρώτα Ελληνικά Phantom αποκτήθηκαν το 1974 με το αμυντικό πρόγραμμα Peace Icarus.

Παρά το γεγονός ότι είναι αεροσκάφος δεύτερης γενιάς, 36 Ελληνικά Phantom έχουν εκσυγχρονιστεί με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα (πρόγραμμα Peace Icarus 2000) με αποτέλεσμα να έχει παραταθεί το όριο της επιχειρησιακής τους ζωής.

Τα F-4E Phantom επιχειρούν από την 117 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας και εξοπλίζουν τις 338 Μ και 339 Μ.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κατεστραμμένο CD Καραϊβάζ, κατεστραμμένος φάκελος Ανδρουλάκη! – Πέφτει μεγάλο δούλεμα!

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Η είδηση που δημοσίευσε το...

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στη διαφθορά καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο

Πάνω από τα δύο τρίτα των πολιτών στην Ευρωπαϊκή...

Ξεσηκωμός ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για την ψυχική υγεία και απεξάρτηση

Την ώρα που έχει ξεσηκωθεί ολόκληρη η κοινωνία απέναντι...
Διαφήμιση