Ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές φτιάχνει το ΠΑΣΟΚ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

H έστω καθυστερημένη αποσαφήνιση από τον πρωθυπουργό, μόλις εφτά μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, του συστήματος με το οποίο θα διεξαχθούν (σταυρός με ενιαία επικράτεια) ανοίγει σε μεγάλο βαθμό τον δρόμο στον Νίκο Ανδρουλάκη αναφορικά με το ψηφοδέλτιο που θα συγκροτήσει για τις κάλπες του Ιουνίου και τα πρόσωπα που θα επιλεγούν να το πλαισιώσουν.

Μέχρι τώρα, οι σχετικές συζητήσεις ήταν πρώιμες και παρέμεναν σε επίπεδο φημών και σεναρίων. Οσο όμως περνούν οι εβδομάδες και αποκρυσταλλώνονται τα δεδομένα και οι τακτικές για την αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου τόσο περισσότερο οι σκέψεις θα μετατρέπονται σε αποφάσεις και οι υποψηφιότητες θα κλειδώνουν.

Οι προσεχείς εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρούνται για το ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα καθοριστικές. Αφ’ ενός διότι θέλει να επιβεβαιώσει -και μέσω της λαϊκής ετυμηγορίας- την αλλαγή των συσχετισμών υπέρ του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και άρα «καπαρώνοντας» τη δεύτερη θέση να καταστεί de facto αξιωματική αντιπολίτευση.

Ευνοϊκή συγκυρία

Αφ’ ετέρου, διότι οι ευρωκάλπες και το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα αποτελέσουν το ορόσημο για τη μετέπειτα πορεία του κόμματος της Κεντροαριστεράς, το οποίο με φόντο τις εθνικές εκλογές του 2027 και σύμφωνα με τον πρόεδρό του στόχο έχει να καταφέρει να εξελιχθεί στον φορέα που θα ανταγωνιστεί τη Ν.Δ. για τη διακυβέρνηση του τόπου.

Πάντως, «ταβάνι» επισήμως δεν μπαίνει ούτε διευκρινίζεται ποιο συγκεκριμένο ποσοστό επιδιώκεται. Για τους μετριοπαθείς, το 17% θα παρέχει ικανοποίηση και για τους πλέον ενθουσιώδεις το 20% θα προσφέρεται για πανηγυρισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική συγκυρία με την οποία το ΠΑΣΟΚ οδεύει στη διαδικασία του καλοκαιριού φαντάζει ευνοϊκή, με βάση τις δημοσκοπήσεις, τον κατακερματισμό δυνάμεων και την καλπάζουσα φθορά στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα γεγονότα αυτά οπλίζουν την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη και τα στελέχη της με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση εν όψει της επικείμενης μάχης. «Είμαι πολύ αισιόδοξος για την έκβαση των ευρωεκλογών», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ μόλις προχθές εμφανίστηκε βέβαιος ότι -αν και υψηλοί- οι στόχοι του ΠΑΣΟΚ είναι επιτεύξιμοι.

«Ανοιξε ένας νέος πολιτικός κύκλος για μας. Ενα κόμμα, που οι πολιτικοί του αντίπαλοι θεωρούσαν ότι έκλεισε τον κύκλο του, επανέρχεται σύγχρονο, με νέα πολιτικά πρόσωπα, με σύγχρονες ιδέες, με αξιοπιστία, χαμηλούς τόνους και πολλή δουλειά στην κοινωνία», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι ο αγώνας που δίνει είναι «για να είμαστε η αξιόπιστη και χρήσιμη αντιπολίτευση απέναντι στη Ν.Δ., που θα την επιβραβεύσει ο ελληνικός λαός».

Τα ευρήματα

Προέβη μάλιστα και σε ανάλυση επί των τελευταίων ευρημάτων των μετρήσεων, έτσι ώστε να αποδομήσει το επιχείρημα περί στασιμότητας που χρησιμοποιούν το Μαξίμου, η Κουμουνδούρου και ένα σημαντικό μέρος όσων έχουν δημόσιο βήμα. «Το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε 3,5 μονάδες στις εθνικές εκλογές, ύστερα από πέντε χρόνια και ανέβηκε άλλες 3,5 μονάδες σε πέντε μήνες», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και εξήγησε:

«Το λέω αυτό γιατί το να ξαναμπούμε στο πολιτικό προσκήνιο και να είναι το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα κάποιοι το θεωρούσαν όνειρο θερινής νυκτός. Δεν πέφτει, λοιπόν, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ανεβαίνει και το ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι «και τον Μάιο του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταρρεύσει στις ευρωεκλογές από το 36% στο 24%, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ανέβει, έμεινε στα ίδια». Εχοντας εν πολλοίς ξεκαθαρίσει στρατηγική και στόχους, το επόμενο δύσκολο στάδιο για τους ιθύνοντες της Χαριλάου Τρικούπη είναι η επεξεργασία των βιογραφικών και το σκανάρισμα των ενδιαφερομένων να θέσουν υποψηφιότητα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ανέκαθεν τασσόταν υπέρ της εκλογής με σταυρό προτίμησης, τονίζει στους συνομιλητές του ότι τα 42 άτομα που θα μπουν στην ευρωλίστα (17 από κάθε φύλο με ποσόστωση 40%), για να μπορέσει να είναι ανταγωνιστική και θελκτική προς τους ψηφοφόρους, θα πρέπει να έχουν επαρκείς γνώσεις του διεθνούς γίνεσθαι και του τρόπου που λειτουργεί η Ε.Ε., να πιστεύουν και να μπορούν να υπηρετήσουν προς όφελος των Ελλήνων πολιτών το όραμα για μια Ευρώπη με λιγότερες ανισότητες, με ευημερία, ασφάλεια και περιβαλλοντικές ευαισθησίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», τα κριτήρια των επιλογών θα κινηθούν με άξονα το λεγόμενο «μοντέλο Δούκα», με ανθρώπους που ασπάζονται τη σοσιαλδημοκρατική θεώρηση και συνδυάζουν το στοιχείο της ανανέωσης, της τεχνοκρατικής γνώσης και της συσπείρωσης ευρύτερων κοινωνικοπολιτικών ακροατηρίων.

Επί τούτου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε υποστηρίξει ότι «γνήσια ανανέωση σημαίνει πως τα νέα πρόσωπα που αναδεικνύουμε προέρχονται από τον προοδευτικό χώρο και δεν περιφέρουν από κόμμα σε κόμμα την “αριστεία” τους, έχουν σύγχρονο πολιτικό λόγο και σύγχρονη αντίληψη για την άσκηση εξουσίας».

Τα ονόματα

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ονόματα που έχουν ακουστεί ως πιθανά να εκτεθούν στην κρίση του λαού για ένα «εισιτήριο» πενταετούς εκπροσώπησης στο Ευρωκοινοβούλιο, αυτά είναι του νυν ευρωβουλευτή Νίκου Παπανδρέου, ο οποίος θα ήθελε ακόμη μία θητεία, του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και στενού συνεργάτη του προέδρου, Ανδρέα Σπυρόπουλου, του αθλητικογράφου και υποψηφίου στο Ρέθυμνο στις εθνικές εκλογές Βασίλη Σκουντή, της δικηγόρου, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου και κοινοτικής υπαλλήλου στη Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της Ε.Ε. Ελένης Χρονοπούλου, καθώς και του μέλους της Κ.Ε. Κώστα Κατσανέβα, ο οποίος είναι γιος της Σοφίας Παπανδρέου και του αείμνηστου Θεόδωρου Κατσανέβα και εγγονός του Ανδρέα Παπανδρέου.

Αν και ουδείς εκ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει βλέψεις να μετακομίσει στο Βέλγιο, εν τούτοις αξίζει να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. επαναφέρει το κώλυμα για τους βουλευτές, που εάν θέλουν να είναι υποψήφιοι για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει προηγουμένως να παραιτηθούν από την ελληνική Βουλή.

Πηγή: efsyn.gr

Φωτογραφία: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μέση Ανατολή: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν από λιμό – Ελπίδες για ανακωχή

Χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν το επόμενο διάστημα, καθώς...

Ναι, ποτέ δεν φεύγουν τα νεκρά παιδιά από το σπίτι τους, τριγυρίζουν εκεί!!

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Κι αν κάποτε οι...

Πανελλαδική Απεργία / Ένας χρόνος από τα Τέμπη – Οι συμμετέχοντες και τα αιτήματα – Τι ισχύει στα ΜΜΜ

Μεγάλη απεργία με πάρα πολλούς συμμετέχοντες είναι προγραμματισμένη για...

Μαρία Καρυστιανού: Η αλήθεια για τα Τέμπη θα κάνει κρότο μέχρι τη δικαίωση

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση η Μαρία Καρυστιανού απαντά σε όσους έκαναν μαθήματα...
Διαφήμιση