Πρωτοβουλίες Τσίπρα για ένα ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Στην τελική ευθεία για την παρουσίαση μίας συνολικής πρότασης για την διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρο του Αλέξη Τσίπρα να έχει ήδη αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση μιας σημαντικής πλευράς του προβλήματος αυτού: Του ζητήματος των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών. Παρόλα αυτά η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται σύντομα να παρουσιάσει ένα ολιστικό σχέδιο με στόχο την προστασία των πιο ευάλωτων τμημάτων της κοινωνίας.

Την ανάδειξη της πρότασης αυτής θα αναλάβει προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, που δεν αποκλείεται ακόμη και σήμερα να πραγματοποιήσει συνάντηση, παρεμβατικού χαρακτήρα, για το ζήτημα αυτό με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα. Στο θέμα της αναγκαιότητας διευθέτησης του ιδιωτικού χρέους αναφέρθηκε άλλωστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη. Όπως επισήμανε “το θέμα είναι αν θα προστατεύσουμε τους αδύναμους, τους ευάλωτους και αν θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να μπορέσουν να ρυθμίσουν το χρέος τους με βάση τις οικονομικές τους δυνατότητες. Και βεβαίως για τους πιο ευάλωτους θα υπάρχει κρατική αρωγή. Δηλαδή επιδότηση της δόσης από το Ελληνικό Δημόσιο και για τους πιο ευάλωτους. Τις επόμενες μέρες θα την παρουσιάσουμε αναλυτικά αυτή την πρόταση”.

Θυμίζουμε ότι ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευθεί πως “θα επαναφέρουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Καταρχάς θα βάλουμε ένα κανονιστικό πλαίσιο” προκειμένου “να δοθεί η δυνατότητα προτεραιοποίησης των ρυθμίσεων, μέσα μέσα από μια εύκολη πλατφόρμα με κριτήρια τα οποία θα είναι ευρέως αποδεκτά και θα είναι κοινωνικά κριτήρια, για όσους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν και δεν καλύπτονται από αυτή τη διαδικασία, να υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στα δικαστήρια, όπως με τον νόμο Κατσέλη”. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι το ζήτημα της διευθέτησης του ιδιωτικού χρέους είναι κομβικό για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας προς όφελος της κοινωνίας αφού αφορά εκτός από τους οφειλέτες στεγαστικών δανείων ένα σημαντικό τμήμα της λεγόμενης “μεσαίας τάξης” όπως και τους αγρότες. Για τον λόγο αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να μην αποτελέσει μια αόριστη μετεκλογική αναφορά, αλλά να παρουσιαστεί με σαφήνεια στην προεκλογική περίοδο. Όπως άλλωστε επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας “αυτό που έχει σημασία είναι πώς θα αποτρέψουμε αυτή την οδυνηρή προοπτική για τη συντριπτική πλειοψηφία της μεσαίας τάξης” τονίζοντας πως “στις μέρες μας, ακριβώς επειδή ανεξέλεγκτα οι τράπεζες ανεβάζουν τα επιτόκια χορηγήσεων κρατώντας όμως χαμηλά, τα χαμηλότερα στην Ευρώπη τα επιτόκια των καταθέσεων, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο φαινόμενο αδυναμίας αποπληρωμής δόσεων από δανειολήπτες που δεν ήταν κόκκινοι, είναι πράσινοι, πλήρωναν μέχρι τώρα”.

Να σημειωθεί ότι η παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης πρότασης του δημοσίου χρέους δεν αποτελεί πρόσφατη σκέψη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως βρίσκονταν στον προγραμματισμό του όταν είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά από διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη είχε επιτύχει την διατήρηση της προστασίας δανειοληπτών με τον Νόμο Κατσέλη εώς και το Δεκέμβριο του 2019. Με στόχο – όπως τότε δηλώνονταν – στην συνέχεια να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους που θα αντικαθιστούσε το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους στους βασικούς του άξονες περιλήφθηκε και στις προγραμματικές διεργασίες των τελευταίων ετών. Με βάση τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί οι βασικοί άξονες του σχεδίου αυτού είναι το πλαίσιο ρύθμισης για τις επιχειρήσεις, με τον πτωχευτικό κώδικα ως ίσχυε πριν την κατάργησή του, με απαραίτητες βελτιώσεις ώστε να δίνει δεύτερη ευκαιρία, το πλαίσιο ρύθμισης για τα φυσικά πρόσωπα και τα νοικοκυριά με βάση ένα εξωδικαστικό ηλεκτρονικό στάδιο και ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως και ένα πλέγμα ρυθμίσεων των οφειλών προς το δημοσιο.

*Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Πηγή: news247.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

8 Δεκέμβρη 2008 / 15 χρόνια από την εξέγερση που τάραξε την Ελλάδα

Ηδιαδήλωση φουντώνει.Ο Αλέξης έπεσε νεκρός αλλά είναι ζωντανός.Ζεστό αίµα...

Αντιδημοκρατική δυσανεξία της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Με αφοπλιστικό τρόπο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης παραδέχτηκε χθες...

2023: Ένας πλανήτης αλυσοδεμένος στα χρέη

*Γράφει η Έλλη Πετρίδη - Σε επικίνδυνη πορεία βρίσκεται...

Μέση Ανατολή: Σφυροκόπημα από το Ισραήλ στη νότια Γάζα – «Στόχος οι υπόγειες σήραγγες»

Η Γάζα φλέγεται για ακόμη ένα 24ωρο, με τον ισραηλινό στρατό...
Διαφήμιση