Προσβάλλουν τους καλλιτέχνες: Λάδι στη φωτιά από Μενδώνη-Οικόνομου

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Επιμένει στην αδιαλλαξία, αλλά και τις προσβλητικές διατυπώσεις η κυβέρνηση, την ώρα που ο χώρος του πολιτισμού κυριολεκτικά «βράζει» με πλήθος δράσεων, ανακοινώσεων και ριζοσπαστικών ενεργειών.

Παρά τον ορυμαγδό αντιδράσεων για το περιβόητο προεδρικό διάταγμα, παρά τις καταλήψεις στο Εθνικό Θέατρο, παρά τις ηχηρές παραιτήσεις καθηγητών, η υπουργός Πολιτισμού, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προκαλούν τους καλλιτέχνες με τις δηλώσεις τους.

Η Λίνα Μενδώνη, από το βήμα της βουλής, εμφανίστηκε προσβλητική και ισχυρίστηκε ότι το προεδρικό διάταγμα «κάποιοι δεν το κατάλαβαν ή κάποιοι δεν θέλησαν να τους αφήσουν να το καταλάβουν».

Επανέλαβε την καραμέλα της πρόσφατης τροπολογίας υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση εξαίρεσε από το Π.Δ. τις προσλήψεις των καλλιτεχνών στο Δημόσιο, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι η συγκεκριμένη διάταξη ήλθε και ψηφίστηκε για να λειτουργήσει ως «φύλλο συκής».

Η υπουργός Πολιτισμού τοποθετήθηκε και για τις παραιτήσεις των καθηγητών του Εθνικού Θεάτρου τις οποίες προσπάθησε να υποβαθμίσει, όπως άλλωστε έκανε από χθες η κυβέρνηση με αήθεις διαρροές. Εμμέσως πλην σαφώς ισχυρίστηκε ότι το θέμα αυτό «δεν εδράζεται σε κανένα υπόβαθρο» για να προσθέσει ότι «δεν τους έβλαπτε σε τίποτα» το Προεδρικό Διάταγμα.

«Μαύρη ημέρα για τον πολιτισμό»

Είχε προηγηθεί τοποθέτηση της Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου, η οποία σημείωσε «σε ποια άλλη χώρα θα είχαν παραιτηθεί οι καθηγητές του Εθνικού Θεάτρου και δεν θα λεγόταν κουβέντα» για να προσθέσει «οι διαρροές σε φίλια Μέσα ότι παραιτούνται εκ του ασφαλούς είναι ακόμα πιο προσβλητική, όχι για τους καθηγητές, αλλά για την πολιτική ηγεσία». 

Η Σία Αναγνωστοπούλου εξέφρασε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στους ανθρώπους του πολιτισμού και υπογράμμισε ότι η χθεσινή μεγάλη διαδήλωση δείχνει ότι πρέπει να αποσυρθούν οι επίμαχες διατάξεις.

«Σε σύγχυση ή υποκινούμενοι»

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο οποίος αφού επιχείρησε να προσπεράσει το θέμα με τεχνικές διατυπώσεις, έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι οι καλλιτέχνες είτε είναι σε σύγχυση είτε είναι… υποκινούμενοι.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση υποστήριξε «θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 αφορά αποκλειστικά και μόνο στο προσοντολόγιο του Δημοσίου χωρίς να θίγει κανένα ισχύον δικαίωμα των καλλιτεχνών και δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με αυτά που ισχύουν στον τόπο μας εδώ και είκοσι χρόνια άρα και επί της προηγούμενης διακυβέρνησης», είπε και παρέθεσε «γεγονότα και στοιχεία πρώτα ώστε αμέσως μετά να κάνουμε τις πολιτικές κρίσεις».

Εξήγησε ότι με τροπολογία τα όσα αφορούσαν τους καλλιτέχνες σε αυτό το ΠΔ έχουν ήδη αποσυρθεί έχουν ήδη καταργηθεί, άρα το βασικό αίτημα απόσυρσης της τροπολογίας του σκέλους του ΠΔ που αφορούσε τους καλλιτέχνες έχει ήδη με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, πραγματοποιηθεί.

Επειδή ωστόσο διατυπώθηκαν αμφιβολίες εκ μέρους των καλλιτεχνών και συνεχίστηκε η ένταση εξήγησε αναλυτικά όσα προβλέπονται τονίζοντας ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για μια κίνηση που στοχοποιεί τους καλλιτέχνες αφού αυτά ισχύουν οριζόντια για όλους τους κλάδους.

Υπογράμμισε ακόμη γιατί δεν είναι δυνατόν να αποσυρθεί ολόκληρο το προεδρικό διάταγμα που δεν αφορά μόνο καλλιτέχνες, όπως εμφανίζεται να ζητούν κάποιοι απ’ αυτούς. Εξήγησε ότι αν καταργείτο θα δημιουργούσε προβλήματα στο σύνολο των προσλήψεων στο Δημόσιο, θα πάγωναν όλες οι προγραμματισμένες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ για όλους τους κλάδους και για όλες τις ειδικότητες.

Πρόσθεσε επίσης ότι το ΠΔ ούτως ή άλλως αφορούσε θέσεις καλλιτεχνών που δεν θα διεκδικούσαν καλλιτεχνικές ειδικότητες κατά την πρόσληψή τους μέσω ΑΣΕΠ στο Δημόσιο. Είναι θέσεις που οι περισσότερες ήταν προσωποπαγείς και ήταν λιγότερες από εκατό σε ένα σύνολο 750 χιλιάδων.

είΚατά τη διάρκεια των ερωτήσεων, όμως, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι ο ίδιος μίλησε με γεγονότα και πως υπάρχει… σύγχυση στις τάξεις των καλλιτεχνών. 

«Αν το αίτημα είναι με ένα νόμο και ένα άρθρο η μεταλυκειακή τους εκπαίδευση να γίνει τεχνολογική ή ανώτατη, έχουν άδικο. Δεν μπορεί να γίνει. Πρέπει να αντιστοιχηθούν οι καλλιτεχνικές ιδιότητες, αλλά αυτό να γίνει μέσα από μελέτη και οργανωμένο σχέδιο. Η κυβέρνηση δεν έχει τους καλλιτέχνες απέναντί της, άλλωστε έχει ενισχύσει τον Πολιτισμό κατά πολλά παραπάνω εκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε με γεγονότα και αλήθειες. Αν κάτι δεν έχει εξηγηθεί καλά, είμαστε εδώ να το εξηγήσουμε. Αν κάτι από όσα λέμε είναι ψέματα, να έρθουν να το αποδείξουν. Αλλιώς πιστεύουμε ότι η επιδίωξη αυτής της έντασης ενδεχομένως να έχει και άλλα ελατήρια», δήλωσε με την τελευταία του πρόταση να προκαλεί εντύπωση.

Απαντώντας σε παρεμφερή ερώτηση αναγκάστηκε να μαζέψει λίγο τις δηλώσεις του επισημαίνοντας πως είτε υπάρχει σύγχυση είτε η κυβέρνηση λέει ψέματα, «αλλά να έρθουν να το αποδείξουν», ή υπάρχουν άλλα ελατήρια για τη συνεχιζόμενη ένταση. «Δεν πιστεύω ότι αυτή είναι η πιθανότερη αιτία. Πιστεύω ότι κυρίως επικρατεί σύγχυση.

Είμαστε εδώ να τη διαλύσουμε. Τώρα, ότι υπάρχει προσπάθεια χειραγώγησης από την αξιωματική αντιπολίτευση, αυτό είναι χωρίς αμφιβολία. Δεν πιστεύω ότι οι καλλιτέχνες είναι χειραγωγούμενοι», σημείωσε.

Για την ομαδική παραίτηση των καθηγητών στο Εθνικό Θέατρο δήλωσε πως είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη. «Περιττή ένταση. Θέλω να πιστεύω ότι βασίζεται στη σύγχυση», είπε ενώ για το θέμα των συμβάσεών τους ανέφερε ότι μπορεί κανείς να βρει στη διαύγεια τι συμβαίνει.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Είναι διεφθαρμένοι από πάνω ως κάτω

*Του Κώστα Βαξεβάνη - Οταν ο υπουργός Οικονοµίας Κωστής...

Κασσελάκης από Παλαιστίνη: «Ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό»

Μήνυμα υπέρ της άμεσης αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους έστειλε...

Τελ Αβίβ: Μεγάλη επίθεση με ρουκέτες από τη Χαμάς – Ήχησαν οι σειρήνες μετά από 4 μήνες

Η Χαμάς εκτόξευσε σήμερα ένα μπαράζ ρουκετών από τη Γάζα με...

Στέργιος Καλπάκης: Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στις 24 Ιανουαρίου 2019, στην ιστορική του ομιλία στη...
Διαφήμιση