*Του Νίκου Παπαδημητρίου –
Οι προσδοκίες πολλές για μια, μεγαλύτερη ή μικρότερη, συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων του προοδευτικού χώρου, οι σκόπελοι παραμένουν, ωστόσο, πολλοί. Τον πρώτο από τους οποίους θα συναντήσουμε την Κυριακή, στην ψήφιση του προϋπολογισμού. Ο δεύτερος θα είναι, ίσως, το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, θέμα το οποίο θα απασχολήσει τους πολιτικούς αρχηγούς από εβδομάδα.
Η απομάκρυνση του Στέφανου Κασσελάκη από το τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δημιούργησε, εκ των πραγμάτων, συνθήκες αποκατάστασης των σχέσεων με τη Νέα Αριστερά. Σε αυτό το νέο σκηνικό, πάντως, κάθε δήλωση που γίνεται φέρνει πιο κοντά ή, αντιθέτως, απομακρύνει τα δύο κόμματα…
Μια δήλωση που λειτούργησε σαν βότσαλο στη λίμνη της Αριστεράς ήταν αυτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου (στο Attica), καθώς αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτησή του για τις συνθήκες απομάκρυνσης του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και νυν επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατίας. «Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι προβληματική, γιατί ήταν προβληματικός ο τρόπος με τον οποίο έδιωξαν τον Κασσελάκη, δεν ήταν δημοκρατικός». Φάνηκε, έτσι, πως μια φράξια αποφάσισε πως «ό,τι και να γίνει, αυτός ο άνθρωπος δεν θα είναι πρόεδρος», υποστήριξε.
Πριν, πάντως, κάποιοι χαρακτηρίσουν τον Ευκλ. Τσακαλώτο όψιμο θαυμαστή του επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατίας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών έσπευσε να διευκρινίσει στην ίδια συνέντευξη ότι δεν υπήρχε δημοκρατική λειτουργία στον ΣΥΡΙΖΑ επί Κασσελάκη, εξάλλου, συμπλήρωσε, η θεωρία της αδιαμεσολάβητης ηγεσίας δεν αφορά κανέναν αριστερό.
Οι παρατηρήσεις Τσακαλώτου δεν έγιναν ευμενώς δεκτές από την Κουμουνδούρου: ο Γιώργος Καραμέρος απάντησε (Open) πως «όταν οι ηγεσίες των κομμάτων δεν μπορούν να έχουν αντιστοίχιση με τις κοινωνικές ανάγκες προκύπτει η ανάγκη της αναδιοργάνωσης και της ανασύνθεσης από τα κάτω, από τους πολίτες. Ολοι να το έχουν στο μυαλό τους», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Στο ερώτημα αν τα στελέχη της Νέας Αριστεράς έχουν χώρο στον νέο ΣΥΡΙΖΑ, η Ολγα Γεροβασίλη μάλλον έβαλε τα πράγματα στη θέση τους (ΣΚΑΪ) με τρεις παρατηρήσεις: Πρώτον, «η Νέα Αριστερά έγινε κόμμα πριν 15 ημέρες». Δεύτερον, «είμαστε μακριά από συζητήσεις περί συγκολλήσεων κομμάτων». Και τρίτον, «ο διάλογος πρέπει να ανοίξει, να δομηθεί, τον τρόπο θα τον βρούμε».
Στη συζήτηση παρενέβησαν πηγές της Νέας Αριστεράς, με τις οποίες επικοινώνησε η «Εφ.Συν». Εν πρώτοις, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είπε τίποτε διαφορετικό από αυτό που είχε επισημάνει ο Αλέξης Χαρίτσης στο κλείσιμο του ιδρυτικού συνεδρίου της Νέας Αριστεράς, θύμιζαν οι εν λόγω πηγές. Πράγματι, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, αναφερόμενος στα γεγονότα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., έλεγε τότε: «Ξεπερνούν κάθε όριο νοσηρότητας. Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν αυτή την πολιτική και ηθική κατάπτωση. Η σύγκρουση μιας αντιδημοκρατικής γραφειοκρατίας με τον τοξικό τραμπισμό δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στην υπόθεση της Αριστεράς».
Δύο στόχοι
Για τη Νέα Αριστερά, δύο είναι οι βασικοί πολιτικοί στόχοι: η κοινή δράση και ο διάλογος εντός της Αριστεράς αφενός, η προσπάθεια για δημιουργία Λαϊκού Μετώπου αφετέρου. Αυτό δεν σημαίνει ότι, στην πορεία, δεν γίνονται προσαρμογές ή διορθώσεις. Επί παραδείγματι, στο επιτελείο Χαρίτση δεν βλέπουν πλέον τόσο θετικά τον διάλογο με το ΠΑΣΟΚ, καθώς αυτό έχει επιλέξει τον δρόμο της συναίνεσης με την κυβέρνηση, όπως πιστεύουν. «Η συγκυβέρνηση με τη Διαμαντοπούλου είναι κάτι που δεν μας ενδιαφέρει», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ θα τεθεί σύντομα θέμα στρατηγικής: «Δεν μπορείς να είσαι και με το ΠΑΣΟΚ και με την Αριστερά», σημειώνουν από τη Νέα Αριστερά.
Αντιθέτως, η Ολγα Γεροβασίλη από την πλευρά της εκτίμησε πως υπάρχει θετική προοπτική μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, «αν φύγουμε από τους μικρομεγαλισμούς – ο κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος μόνο τον κύριο Μητσοτάκη ευνοεί».
Αναφορικά με τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς, από το επιτελείο Χαρίτση ζητούν συζήτηση επί των πολιτικών: Το πρώτο ερώτημα είναι η στάση που ο Σωκράτης Φάμελλος θα τηρήσει για τις δαπάνες της άμυνας στον προϋπολογισμό. Στις τωρινές συνθήκες, ακόμη και το «παρών», εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν «ανησυχητικό», σύμφωνα με τον συνομιλητή μας από τη Νέα Αριστερά, που θέτει και ένα δεύτερο ερώτημα: Αν θα αλλάξει η φορολογική πρόταση που είχε διατυπώσει στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ευρύ μέτωπο
Διαφορετική είναι η θεώρηση του Δημήτρη Παπαδημούλη (anatropinews.gr): «Για τις δυνάμεις αριστερά της Ν.Δ. που αυτοπροσδιορίζονται στους χώρους της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου, που απορρίπτουν την πολιτική της Ν.Δ., η πρόκληση είναι μία και πιεστική: […] Να ανοίξουν έγκαιρα, μέσα στο 2025, με ευθύνη και σοβαρότητα, παρά τις διαφορές τους και με σεβασμό στην αυτονομία τους, το κεφάλαιο του διαλόγου, των συγκλίσεων και της συνεργασίας. Με στόχο να νικήσουν στις επόμενες εκλογές, που μπορεί να γίνουν και νωρίτερα από το 2027». Με «κοινό προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα, κοστολογημένο και αξιόπιστο. Kοινό υποψήφιο πρωθυπουργό. Εκλογική σύμπραξη – πανδημοκρατικό μέτωπο», σημειώνει ο τ. αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
ΠΗΓΗ: efsyn.gr