Προς ανατροπή Μητσοτάκη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Γράφει ο Απόστολος Διαμαντής – Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- πλην των δημοσκοπήσεων των εταιρειών που σχετίζονται με την κυβέρνηση- ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μπαίνουν στην προεκλογική περίοδο σχεδόν από κοινή αφετηρία, με διαφορές στα όρια του στατιστικού λάθους (1 μονάδα διαφορά περίπου).

Οι ενδείξεις αυτές προκύπτουν είτε από την εμπειρική παρατήρηση, καθώς το πολιτικό κλίμα αλλάζει ραγδαία σε βάρος της κυβέρνησης, είτε από πληροφορίες που έρχονται πανταχόθεν για έρευνες  μεγάλης δυτικής πρεσβείας που δίνει 31 ΝΔ, 30 ΣΥΡΙΖΑ, 11 ΠΑΣΟΚ, 6 ΛΥΣΗ, 6 ΚΚΕ, 5 Κασιδιάρης,  4 ΜΕΡΑ και 7 τα υπόλοιπα.

Ουσιαστικά μιλάμε για εντελώς αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση, η  οποία θα κριθεί κατά την προεκλογική περίοδο. Τα δεδομένα όμως της προεκλογικής περιόδου είναι απολύτως αρνητικά για την κυβέρνηση και δείχνουν πως το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι η ήττα της.

  1. Η απόφαση του Αρείου Πάγου αφήνει έκθετους σε πλειστηριασμούς 700 χιλιάδες δανειολήπτες. Κανείς φυσικά εξ αυτών δεν πρόκειται να ψηφίσει ΝΔ και μιλάμε για ένα εκλογικό σώμα περίπου 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων. Επειδή όμως τα κόκκινα δάνεια αφορούν συνολικά 1,5 εκ. δανειολήπτες και πάνω από 3 εκατομμύρια ψηφοφόρων , τότε το μισό σχεδόν εκλογικό σώμα, ανεξαρτήτως ιδεολογίας και πολιτικής στάσης, στο συντριπτικό του μέρος, θα καταψηφίσει τη  ΝΔ. Δεν έχει άλλη επιλογή.
  2. Ο χώρος του πολιτισμού συνολικά βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το ειδικό πολιτικό βάρος αυτού του κοινωνικού στρώματος είναι ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς πρόκειται για διαμορφωτές της κοινής γνώμης αυξημένου κύρους, που έρχονται καθημερινά σε επαφή με όλα τα κοινωνικά στρώματα, κάθε οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής τάξης. Επομένως, το κλίμα που διαμορφώνεται προεκλογικά είναι απολύτως αρνητικό για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία εμφανίζεται ως εχθρός του πολιτισμού.
  3. Η εμμονή της κυβέρνησης να εισάγει αστυνομία μέσα στα Πανεπιστήμια και να επαναφέρει τον θεσμό του χουντικού επιθεωρητή στα σχολεία, φέρνει σε σύγκρουση την κυβέρνηση με το σύνολο των εκπαιδευτικών, αλλά και με τους φοιτητές και τους μαθητές ( εκ των οποίων πολλοί ψηφίζουν  πλέον) και την πλειοψηφία των γονέων. Όλοι οι μεγαλύτεροι θυμόμαστε την ανατριχιαστική ημέρα, τόσο για τους μαθητές όσο και για τον δύστυχο φτωχό καθηγητή, που εμφανίζονταν μέσα στην τάξη ο επιθεωρητής.  Όλοι τον αντιμετωπίζαμε σαν ξένο σώμα, σαν απειλή, σαν αστυνόμο και τιμωρό.  Και ήταν.
  4. Όλες οι παραγωγικές τάξεις, αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς, εργάτες, βιοτέχνες- περίπου το 30% του εκλογικού σώματος – αλλά και οι πάσης φύσεως ιδιωτικοί υπάλληλοι και μικρομεσαίοι, βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς οι αυξημένες τιμές των προϊόντων και των πρώτων υλών, εξαιτίας της κυβερνητικής αναλγησίας μη λήψης μέτρων προστασίας, τους έχουν εξουθενώσει. Αυτές οι κατηγορίες του ενεργού πληθυσμού πρόκειται μαζικά να καταψηφίσουν την ΝΔ.
  5. Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, που συνιστούσαν προνομιακό χώρο για την ΝΔ, σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, ενώ έχουν εξαπατηθεί από την κυβέρνηση, η οποία τους συντηρεί με κουπόνια και  μικρά επιδόματα, χωρίς να χορηγεί βεβαιωμένες από το ΣΤΕ οφειλές του δημοσίου, ενώ ταυτόχρονα έχει καταργήσει και παροχές της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως η 13η σύνταξη. Επομένως και σ΄ αυτήν την κατηγορία πληθυσμού η ΝΔ θα σημειώσει πτώση, ενώ περίπου 500 χιλιάδες ανεμβολίαστοι, άνω των 60 ετών, είναι κυριολεκτικά έξαλλοι με την κυβέρνηση, η οποία επιπλέον τους τιμώρησε και με πρόστιμο 100ευρώ το μήνα.

Ποιοι εξακολουθούν να στηρίζουν την ΝΔ; Ο κλάδος των επαγγελματιών του τουρισμού, οι επιχειρηματίες, οι εργολάβοι, οι εταιρείες εξαγωγών και εισαγωγών, η βιομηχανική και εφοπλιστική τάξη, όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα των νέων τεχνολογιών, οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ , μεγάλων εκτάσεων γης και ακινήτων. Αυτές όμως οι κατηγορίες πληθυσμού δεν ξεπερνούν το 20% του πληθυσμού.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να επενδύει  στον απόλυτο έλεγχο των ΜΜΕ. Ωστόσο οι εφημερίδες δεν επηρεάζουν πλέον την κοινή γνώμη, ενώ και τα ενημερωτικά προγράμματα  και τα δελτία ειδήσεων των συστημικών καναλιών έχουν ελάχιστη τηλεθέαση και κανένα απολύτως κύρος.

Επομένως, εισερχόμαστε σε μια προεκλογική περίοδο κατά την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των εκλογέων διάκειται αρνητικά προς την κυβέρνηση. Από πολιτική άποψη αυτή η αρνητική στάση δεν προδικάζει αυτομάτως και την επιλογή ψήφου. Ωστόσο, το γενικότερο κλίμα ωθεί σε καταψήφιση: σκάνδαλα υποκλοπών, παραβίασης δηλαδή του συντάγματος, εξαγορά ΜΜΕ, αυταρχισμός, σκάνδαλα ηθικής τάξεως που η κυβέρνηση κάλυψε, σκάνδαλα διασπάθισης δημοσίου χρήματος, μια γενικευμένη απαξίωση- κυρίως στην αστυνομία και στη δικαιοσύνη- και μια γενική αίσθηση διαπλοκής που φτάνει μέχρι την ΚΟ της ΝΔ και μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο φαίνεται άλλοτε να καλύπτει και άλλοτε να ενορχηστρώνει όλες αυτές τις σκανδαλώδεις υποθέσεις, έχουν φέρει τον Μητσοτάκη σε θέση απολογούμενου, ακόμη και έναντι των υποστηρικτών του και των βουλευτών του.

Η επιλογή τέλος του Μαξίμου να στηρίζεται σε αρνητική προεκλογική καμπάνια, αποπνέει πανικό και ηττοπάθεια, ενώ δεν αποδίδει και εκλογικά, διότι δεν προσερχόμαστε στις κάλπες για να κρίνουμε τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης.  Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο επικεφαλής του State Department, σε μια ασυνήθιστη κίνηση, συνάντησε επισήμως όχι μόνον με τον πρωθυπουργό και τον ομόλογό του, αλλά και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Προφανώς γνωρίζουν στο εξωτερικό, με τις δικές τους αναλύσεις, πως είναι πιθανή η  ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ο σχηματισμός συμμαχικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ- ΜΕΡΑ από την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής.

*Ο Απόστολος Διαμαντής είναι εκπαιδευτικός, οικονομολόγος και ιστορικός

Πηγή: tvxs.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πολάκης σε Πιερρακάκη: «Είσαι υπηρέτης των ιδεοληψιών του νεοφιλελευθερισμού»

Κατά μέτωπο επίθεση στον υπουργό Παιδείας εξαπέλυσε ο Παύλος Πολάκης,...

Η Ρωσία προς ΝΑΤΟ και Ε.Ε.: «Αναπόφευκτη η σύγκρουση αν στείλετε στρατό στην Ουκρανία»

Ηαποστολή δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της...

Νέα Αριστερά: Πανελλαδική Συνδιάσκεψη με σύνθημα «Η πολιτική επιστρέφει» – Όλο το πρόγραμμα

*Του Φοίβου Κλαυδιανού - Στην καταλληλότερη συγκυρία πραγματοποιεί η...

Πέφτουν οι μάσκες για τον «μη κερδοσκοπικού» χαρακτήρα των ιδιωτικών ΑΕΙ

*Της Άννας Ανδριτσάκη - Αλλαγές που δεν θα γίνονταν...
Διαφήμιση