Προγραμματικές δηλώσεις: Η ακρίβεια και άλλες 11 οικονομικές… ανακρίβειες

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Γράφει ο Χρήστος Μέγας – Το κύμα ακρίβειας, που τον ωφέλησε προεκλογικά, συνεχίζει να… καβαλά ο κ. Μητοτάκης τόσο για τα πλεονάσματα, όσο και για τα εφάπαξ επιδόματα. Θεωρεί δε ότι αυτό του επιτρέπει να χαρακτηρίζεται σαν…. κεντρομόλος δύναμη.

Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή ο πρωθυπουργός έκρυψε τα οικονομικά στοιχεία, ας πούμε για το πώς και από πού θα προέλθουν τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, ή περιέσπασε τους πολίτες εμφανιζόμενος σαν κεντρώος επειδή θα συνεχίσει να δίνει – κατά περίπτωση – τα έκτακτα επιδόματα στους φτωχούς ή πολύ φτωχούς συμπολίτες μας. Δεν έκρυψε όμως την φιλοδοξία της ύστερης τετραετίας: Με τον «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό» (του) να σταθεί δίπλα στον Βενιζέλο του «αστικού εκσυγχρονισμού», τους

Μερκεζίνη και Γεώργιο Παπανδρέου του «ανορθωτικού εκσυγχρονισμού των δεκαετιών του ’50 και του ’60…» (sic) και πλάι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με τον «πολιτικό εκσυγχρονισμό της μεταπολίτευσης…».

Στα συγκεκριμένα:

1. Ανακοίνωσε αύξηση στον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ (μεικτά), αλλά αυτό δεν είναι παρά μια αναπροσαρμογή στα όρια του πληθωρισμού κατά 4% κατ έτος την προσεχή τετραετία. Ενώ την ίδια στιγμή ο εισαγωγικός μισθός ήδη φορολογείται…

2. Εξήγγειλε αύξηση στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι όμως έχουν στην «πλάτη» τους ένα πληθωρισμό άνω του 16% (Σεπτέμβριος 2021-Δεκέμβριος 2023) χωρίς καμία αναπροσαρμογή.

3. Είπε ότι οι συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση 3% στις αρχές του χρόνου (σ.σ. με πληθωρισμό να προσεγγίζει ή να ξεπερνά το 5%). Ξεχνώντας όμως να πει ότι 1,1 εκ. συνταξιούχοι δεν πήραν φέτος αύξηση, άλλο 1 εκ. δεν θα λάβει ούτε το 2024 λόγω «προσωπικής διαφοράς», 1,3 εκ συνταξιούχοι δεν έλαβαν φέτος και δεν θα λάβουν το 2024 αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις, ενώ οι συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ μεικτά (από κάθε πηγή) πληρώνουν διπλό φόρο (εφορία και Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης-ΕΑΣ).

Φορολόγηση των πιο φτωχών

Και στις τρεις περιπτώσεις ο πρωθυπουργός δεν είπε ότι μέσω της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας με τις μικρές -σαφώς κατώτερες του επίσημου πληθωρισμού-, αυξήσεις οι δικαιούχοι πληρώνουν δυσανάλογα υψηλότερη φορολογία.

4. Η κεντρώα… κοινωνική πλευρά της νέας κυβέρνησης της ΝΔ είναι τα εφάπαξ, κατά περίπτωση και αναλόγως των εσόδων του κράτους, επιδόματα: Market pass μέχρι τέλους του έτους, 150 € σε κάθε 18χρονη/ο το Σεπτέμβριο, επίδομα «προσωπικής διαφοράς» για όποιους συνταξιούχους δεν πάρουν αύξηση…

5. Απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά μόνο για όσους έπαιρναν ΕΚΑΣ μέχρι το 2016-18 που καταργήθηκε. Ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει κατώφλι ελάχιστων αποδοχών στον ΕΦΚΑ, πολλοί συνταξιούχοι, ακόμη και με 33 χρόνια ασφάλισης, λαμβάνουν αποδοχές κάτω του ορίου του ανασφάλιστου ηλικιωμένου των 388 ευρώ (π.χ. ΟΓΑ κ.α.)

Στέγη

6. Προέκρινε τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία (1) ακόμη ποσοστιαία μονάδα, αλλά δεν αποκάλυψε ότι οι προηγούμενες μειώσεις στέρησαν, χωρίς αναπλήρωση από τον προϋπολογισμό, έσοδα υπέρ της ανέγερσης ή επιδότησης εργατικών κατοικιών. Για την «στεγαστική» πολιτική, την στιγμή που η κρίση ενοικίων πλήττει τους νέους, ο κ.Μητσοτάκης εμφανίστηκε ευχαριστημένος με τα 3.500 δάνεια της ΔΥΠΑ. Τα οποία και θα… διπλασιαστούν.

7. Ο πρωθυπουργός διακήρυξε ότι θα δημιουργηθούν ήπια πρωτογενή πλεονάσματα (σ.σ. αν και δεν μοιάζει και τόσο… ήπιο το 2,6% του ΑΕΠ το 2026). Ότι θα μειωθεί το χρέος στο 140% του ΑΕΠ. Ωστόσο δεν είπε από πού και με ποιές προτεραιότητες θα προέλθουν αυτά τα αποτελέσματα. Η αλήθεια είναι ότι τα πλεονάσματα θα τα χρηματοδοτήσουν οι πιο φτωχοί πολίτες ως εξής:

α) Η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας φαλκιδεύει το αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων και αυξάνει ουσιαστικά τους φορολογικούς συντελεστές.

β) Τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ) αυξάνονται λόγω ακρίβειας (ίδιοι υψηλοί συντελεστές επί ακριβότερων αγαθών).

γ) Ο πληθωρισμός αυξάνει το ονομαστικό ΑΕΠ (παρονομαστής) και έτσι το χρέος μειώνεται σαν ποσοστό (αριθμητής).

«Λάθος» επενδύσεις

Τέλος ο κ.Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε στα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα:

8. Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο που αποσταθεροποιεί την οικονομική θέση της χώρας.

9. Το πρόβλημα του τεράστιου ιδιωτικού χρέους (κόκκινα δάνεια, οφειλές σε εφορία και ΕΦΚΑ κ.λπ.)

10. Την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών (ποιότητα εποπτικών κεφαλαίων) και την αδυναμία χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (οι οποίες, ουσιαστικά, βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος).

11. Το ζήτημα των άμεσων-ξένων επενδύσεων σε νέες παραγωγικές μονάδες. Οι οποίες, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, συνέχισαν να συρρικνώνονται στη χώρα μας το 2022 κατά 8,9% μετά τη μείωση κατά 19,5% το 2021. Το πολυδιαφημισμένο ρεκόρ επενδύσεων αποτελεί ρεκόρ συγχωνεύσεων και εξαγορών ελληνικών επιχειρήσεων που αποτελούν το 75% των συνολικών άμεσων ξένων επενδύσεων (5,6 δις δολ. σε σύνολο 7,6 δις. δολ.) εξαγορές που, δυστυχώς, διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2021.

«Τις κερδοσκοπικές εξαγορές κόκκινων δανείων και επιχειρήσεων, που πολλές από αυτές γίνονται με δάνεια ελληνικών τραπεζών, δηλαδή χρηματοδοτούν οι τράπεζες της χώρας τον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας…» όπως ανάφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Πηγή: ieidiseis.gr

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Γενοκτονία στη Γάζα: Είναι απαραίτητο να εξεγερθούμε ενάντια στη βαρβαρότητα

Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι πρωτοφανές στην ιστορία του 21ου...

Μόσχα: Ορκίστηκε πρόεδρος για πέμπτη φορά ο Βλαντίμιρ Πούτιν – “Θα νικήσουμε μαζί”

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ορκίστηκε σήμερα για μια νέα...
Διαφήμιση