Προετοιμασία εκλογών

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Αραγε γιατί ο πρωθυπουργός προκάλεσε τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή; Από όσα είπε, η απάντηση είναι απλή. Για να παρουσιάσει έναν εξωραϊσμένο απολογισμό της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησής του και για να προβεί σε δύο πενιχρές εξαγγελίες –την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και το ξεπάγωμα των συντάξεων– που όμως θα εφαρμοστούν από τις αρχές του επόμενου έτους.

Υπήρχε κάποια ανάγκη να γίνει αυτός ο απολογισμός κατακαλόκαιρο; Υπήρχε κάποιος λόγος να ακουστούν χθες δυο εξαγγελίες που, αν ισχύσουν, αυτό θα γίνει έπειτα από έξι μήνες; Βασικός κανόνας της πολιτικής είναι κάθε τι να λέγεται στον καιρό του, όταν δηλαδή μπορεί να φέρει πολιτικό αποτέλεσμα, ανεξαρτήτως αν αντανακλά την αλήθεια και πραγματικές προθέσεις.

Ποιο συμπέρασμα επομένως συνάγεται; Στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός δεν τρελάθηκε, η χθεσινή συζήτηση και ειδικότερα η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού έγιναν για συγκεκριμένο σκοπό και είχαν συγκεκριμένο στόχο. Αν δεν μας απατά η μνήμη μας, και αν δεν μας προδίδει η πολιτική εμπειρία μας, όταν μια κυβέρνηση προχωρεί σε ευρύ απολογισμό που αφορά ευρύτατα λαϊκά στρώματα, συγκρίνοντας την πολιτική της με την πολιτική των αντιπάλων της, όταν μια κυβέρνηση προβαίνει σε εξαγγελίες που αφορούν σημαντική μάζα ψηφοφόρων, τότε προετοιμάζεται για εκλογές.

Μπορεί, επομένως, να είπε χθες, «για τους τύπους», ο Κυρ. Μητσοτάκης ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αλλά στην πραγματικότητα προετοιμάζει το ταχύτερο και με κάθε λεπτομέρεια πρόωρες εκλογές, οικοδομώντας βήμα βήμα το προεκλογικό αφήγημά του, δοκιμάζοντας την προπαγάνδα που θα χρησιμοποιήσει σε βάρος των αντιπάλων του.

Κακά τα ψέματα. Η κυβέρνηση και ο επικεφαλής της, εφόσον θέλουν να έχουν ένα λιγότερο καταστροφικό εκλογικό αποτέλεσμα, δεν έχουν άλλη επιλογή πέραν της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Αλλωστε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, παραδέχτηκε χθες ότι «τα πράγματα μπορούν να γίνουν όντως πολύ χειρότερα τους επόμενους μήνες. Μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε καταστάσεις, ειδικά στην αγορά του φυσικού αερίου, οι οποίες είναι πρωτόγνωρες».

Αυτό ακριβώς θέλει να προλάβει. Να μη βρεθεί στη δίνη όσων αντιλαμβάνεται ότι έρχονται. Γιατί, αν βρεθεί, η πολιτική του σταδιοδρομία θα έχει οδυνηρό τέλος.

Πηγή: “ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ των ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ταραχή στο Μαξίμου και στη ΝΔ για επικείμενη αποκάλυψη “βόμβα” Τσίπρα για τις υποκλοπές

Μεγάλη αναταραχή επικρατεί στο κοινοβούλιο και στο Μαξίμου τις...

Προκλητική δήλωση Θεοδωρικάκου 3 μέρες μετά τον πυροβολισμό στον 16χρονο Ρομά

Ενώ η ελληνική κοινωνία «βράζει» εδώ και τρεις ημέρες...

ΣΥΡΙΖΑ: Με δημοσκοπήσεις για τους υποψηφίους ετοιμάζεται να ανακοινώσει τα ψηφοδέλτια

Δημοσκοπήσεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας τρέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου...

Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πήρε το μάθημά της από την 108η θέση

Σαφείς αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης για την ελευθερία του Τύπου,...
Διαφήμιση