Προανακριτική για Τέμπη: Οι 4 προτάσεις που έγιναν 3 μετά τα μικροκομματικά παιχνίδια του Κασσελάκη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Κώστα Παπαγιάννη –

Κάλπες με τα ονόματα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κώστα Καραμανλή καθώς και άλλων δώδεκα πολιτικών προσώπων αναμένεται να στηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών. Η Διάσκεψη των Προέδρων σήμερα θα καθορίσει τις λεπτομέρειες της ψηφοφορίας, η οποία μπορεί να διεξαχθεί ακόμα και την επόμενη εβδομάδα. Ενώπιον των βουλευτών θα τεθούν τρεις προτάσεις: της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ετερόκλητης συμμαχίας Πλεύσης Ελευθερίας, Κινήματος Δημοκρατίας, Νίκης και Ελληνικής Λύσης, που συνυπέγραψαν και κατέθεσαν την πρόταση του συλλόγου των συγγενών των θυμάτων.

Το παρασκήνιο

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπονομεύτηκε τελικά από τα μικροκομματικά παιχνίδια του Κινήματος Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη, που αρχικά τη συνυπέγραψε για να πάρει πίσω τις υπογραφές στη συνέχεια. Έτσι, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν συγκεντρώνει τις απαιτούμενες τριάντα υπογραφές για να κατατεθεί επισήμως προς ψηφοφορία, αν και τα στελέχη του κόμματος δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες να βρεθούν οι υπογραφές. Δημόσια όμως, χωρίς να μπαίνουν σε λογικές «διαπραγμάτευσης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξεκαθαρίζει ότι η δική του πρόταση είναι η πλέον τεκμηριωμένη με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας για το έγκλημα των Τεμπών. Σε αντίθεση με τη στάση του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητά τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών και για τον Κ. Μητσοτάκη. Με βάση όμως στοιχεία που προκύπτουν από τη δικογραφία, η οποία είναι ενιαία για το δυστύχημα και τις ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας αλλά και για την επιχείρηση συγκάλυψης μέσω του μπαζώματος.

Παρά την πληρότητά της, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παραμένει μετέωρη μετά την υπαναχώρηση των βουλευτών που συμμετέχουν στο Κίνημα Δημοκρατίας. Αν και ήταν γνωστό ότι η πρόταση για κατηγορητήριο εκ μέρους του συλλόγου των συγγενών των θυμάτων είχε συνταχθεί και αναμενόταν να σταλεί σε όλα τα κόμματα για υπογραφή, ο Στ. Κασσελάκης δέχθηκε οι βουλευτές του να υπογράψουν και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές μπορούν να υπογράψουν παραπάνω από μία προτάσεις, ενώ δεν υποχρεούνται να αποσύρουν τις υπογραφές τους από την πρώτη πρόταση αν υπογράψουν και δεύτερη. Με λίγα λόγια, η ανάκληση των υπογραφών του Κινήματος Δημοκρατίας στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ήταν μία εκ του περισσού κίνηση με καθαρό μικροκομματικό στόχο.

Ο Στ. Κασσελάκης ισχυρίστηκε πως «δεν πρέπει να υπάρχει αντιπαραθετική πρόταση απέναντι στους συγγενείς πέρα από την πρόταση-“ξέπλυμα” της Ν.Δ. για τις ευθύνες του Καραμανλή», όμως όλα αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και οχύρωση πίσω από τους συγγενείς. Το κίνητρο του Κασσελάκη ήταν να καταφέρει ένα πολιτικό πλήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο πλαίσιο της βεντέτας εναντίον του μετά την καθαίρεσή του από το αξίωμα του προέδρου.

Πολάκης: Απατεώνας ο Κασσελάκης

Αλλωστε, την Πέμπτη υπήρξε αναζωπύρωση της κόντρας του Στ. Κασσελάκη με τον Παύλο Πολάκη, καθώς η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού έπειτα από μήνυση του επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατίας για εξύβριση μέσω του Διαδικτύου. Ο Π. Πολάκης αρνήθηκε να ανακαλέσει την κριτική του κατά του Στ. Κασσελάκη επιμένοντας ότι είναι «απατεώνας» με αφορμή τις εξωχώριες εταιρείες που διατηρούσε ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

14 κάλπες για πολιτικά πρόσωπα

Την Τρίτη η Διάσκεψη των Προέδρων θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για τον προγραμματισμό της συζήτησης για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής. Με βάση τα δεδομένα ως τώρα, στην ψηφοφορία θα τεθούν οι προτάσεις της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και των τεσσάρων κομμάτων που συνυπέγραψαν το κατηγορητήριο των συγγενών των θυμάτων. Έτσι αναμένεται να υπάρξουν 14 κάλπες, μία για κάθε πολιτικό πρόσωπο που ελέγχεται.

Επίδικο της συνεδρίασης της Τρίτης αναμένεται να αποτελέσει και η δυνατότητα ψηφοφορίας ανά πρόταση ή ανά αδίκημα, καθώς η κυβερνητική πλευρά θέλει οι τρεις προτάσεις να ψηφιστούν ενιαία, χωρίς δυνατότητα ψήφισης για κάποια αδικήματα υπέρ και για κάποια κατά – στην περίπτωση Μητσοτάκη για παράδειγμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. ζητά σύσταση Προανακριτικής μόνο για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή και μόνο για πλημμέλημα, ενώ το ΠΑΣΟΚ και για τους τρεις υφυπουργούς Μεταφορών των κυβερνήσεων Ν.Δ. πριν από το έγκλημα αλλά και για τον πρώην υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και τους τρεις υφυπουργούς των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση που συνυπέγραψαν Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, Κίνημα Δημοκρατίας και Ελληνική Λύση ζητά επίσης να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή για τον Κ. Μητσοτάκη αλλά και για όλους όσους εμπλέκονται στο μπάζωμα, δηλαδή τους Γιώργο Γεραπετρίτη (προσωρινός υπουργός Μεταφορών), Γιάννη Τσακίρη (υφυπουργός Ανάπτυξης), Ζωή Ράπτη (υφυπουργός Υγείας), Θάνο Πλεύρη (υπουργός Υγείας), Νίκο Παπαθανάση (αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας).

Η εσχάτη προδοσία

Η πρόταση αυτή ζητά τον έλεγχο του Κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του για σειρά αδικημάτων που σχετίζονται και με το έγκλημα των Τεμπών και με το μπάζωμα. Μεταξύ αυτών, και το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας (άρθρο 134 του Ποινικού Κώδικα), κάτι που ήδη έχει προκαλέσει συζητήσεις καθώς αφορά την κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ο Στ. Κασσελάκης επικαλέστηκε την παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη Δικαιοσύνη και την υφαρπαγή των αρμοδιοτήτων της στο πλαίσιο της επιχείρησης συγκάλυψης για να δικαιολογήσει τη συμπερίληψη της εσχάτης προδοσίας στο κατηγορητήριο. Πάντως, ακόμα και συγγενείς των θυμάτων έχουν εκφράσει ενστάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σύμπλευση Κινήματος Δημοκρατίας και Πλεύσης Ελευθερίας με την Ακροδεξιά

Εκτός από το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου, αρνητικά σχολιάστηκε και το ζήτημα της συμπόρευσης κομμάτων που δηλώνουν ότι είναι προοδευτικά με τους ακροδεξιούς της Νίκης και της Ελληνικής Λύσης. Μολονότι υπήρχαν δυνατότητες για συσπείρωση των προοδευτικών κομμάτων σε ένα πλήρες κατηγορητήριο που θα αφορούσε και τις ευθύνες Μητσοτάκη, όπως επιθυμούν και οι συγγενείς, τελικά επιλέχθηκε η λύση της κοινής πρότασης με τα δύο ακροδεξιά κόμματα. Δίνεται έτσι από Πλεύση Ελευθερίας και Κίνημα Δημοκρατίας χείρα βοηθείας ώστε τα κόμματα Βελόπουλου και Νατσιού να «ξεπλυθούν» πολιτικά εκμεταλλευόμενα τη δίκαιη οργή της κοινωνίας για την ατιμωρησία Μητσοτάκη και των υπουργών του για το έγκλημα των Τεμπών.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Δημοσκόπηση GPO: 7 στους 10 πολίτες ζητούν αλλαγή κυβέρνησης – Μάχη για τη δεύτερη θέση

Η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού καταγράφεται σε ακόμα μία δημοσκόπηση,...

Ένα «μαύρο» σενάριο: Τι θα συμβεί εάν το Ιράν κλείσει τα Στενά του Ορμούζ

Οι επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν την Παρασκευή έχουν...

5,35 δισ. € τα ματωμένα πλεονάσματα της “άριστης” κυβέρνησης από τη φοροληστεία του λαού

Η “άριστη” κυβέρνηση μπορεί να επαίρεται για τον πρωταθλητισμό...
Διαφήμιση