PredatorGate σε Ελλάδα και Κύπρο: Eταιρείες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των υποκλοπών

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Τα «πλοκάμια» ενός δαιδαλώδους συστήματος εταιρειών με προχρονολογημένες αλλαγές στη μετοχική τους σύνθεση θα βρεθούν στο μικροσκόπιο των διωκτικών και εποπτικών κυπριακών Αρχών με τη Santinomo Limited να βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας κατέχοντας το 35% της ελληνικής Intellexa ΑΕ που εμπλέκεται στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, γνωστό ως «Predator Gate».

Τα «μάτια» και τα «αυτιά» των κυπριακών Αρχών άνοιξαν διάπλατα δύο ημέρες μετά την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να λάβει σοβαρά οικονομικά μέτρα κατά του ιδρυτή της Intellexa Ταλ Ντίλιαν, της Αλεξάνδρας Χάμου, της ελληνικής Intellexa και άλλων τεσσάρων νομικών προσώπων.

Το πρωτοσέλιδο της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης», στις 20 Μαρτίου, φαίνεται πως στάθηκε η αφορμή να προχωρήσει η έρευνα των Αρχών με τον «Π» να επανέρχεται ξετυλίγοντας το «κουβάρι» με ανάλογο ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε και στο ερευνητικό σάιτ insidestory.gr.

Το σημερινό πρωτοσέλιδο του «Πολίτη»

Το χρονικό της υπόθεσης

Και στα δύο ρεπορτάζ παρουσιάζεται το χρονικό της υπόθεσης με τις προχρονολογημένες αλλαγές και γνωστά ονόματα στο ελληνικό κοινό από την ελληνική δημοσιογραφική έρευνα.

Συγκεκριμένα, από τα έγγραφα που είναι αναρτημένα στην πλατφόρμα του Έφορου Εταιρειών προκύπτει μια αλλαγή αξιωματούχων στο ίδιο χρονικό σημείο.

Ειδικότερα:

  • Στις 31/08/2022 δηλώνεται προχρονολογημένη παραίτηση της Finsol Enterprises Limited από γραμματέας της Santinomo Limited με ημερομηνία 19/12/2020 και ορίζεται ως νέος διευθυντής και γραμματέας ο Ελβετός Αντρέα Γκαμπάτσι.
  • Στις 7/3/2024, δύο ημέρες μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ δηλώνεται εκ νέου προχρονολογημένη παραίτηση του Αντρέα Γκαμπάτσι από τη θέση του διευθυντή και γραμματέα της Santinomo Limited με ημερομηνία ξανά 19/12/2020. Γραμματέας ορίζεται εκ νέου η εταιρεία Finsol Enterprises Limited. Διευθυντής ορίζεται εκ νέου ο Φέλιξ Μπίτζιος.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος, ιδρύει την εταιρεία Santinomo Limited με έδρα τη Λεμεσό

Κληθείς από το Inside Story να σχολιάσει τη νέα προχρονολογημένη αλλαγή διευθυντών, ο Γκαμπάτσι αρνήθηκε ότι είχε ποτέ οποιαδήποτε σχέση με την Santinomo και ως εκ τούτου άφησε να εννοηθεί πως όλα τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών της Κύπρου είναι πλαστογραφημένα.

Συγκεκριμένα, ο Ελβετός δήλωσε τα εξής: «Αναφορικά με τη μεταβίβαση μετοχών και τα έγγραφα που μου στείλατε, μπορώ μετά βεβαιότητας να δηλώσω ότι δεν έχω εμπλακεί ποτέ σε αυτή τη μεταβίβαση (της Santinomo Limited) ούτε γνωρίζω οποιαδήποτε μεταβίβαση μετοχών που κατείχε η Santinomo Limited στην Intellexa AE, προς την Thalestris Limited. Επιπλέον δεν έχω υπάρξει ποτέ μέτοχος ούτε έχω αναλάβει ποτέ ενεργό ή/και παθητικό ρόλο στην Santinomo Limited. Τέλος μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν γνωρίζω ούτε έχω συναντήσει ποτέ τον κ. Μπίτζιο».

  • Στις 04/ 08/2022, η κυπριακή Finsol Enterprises Limited καταχώρησε προχρονολογημένη μεταβίβαση μετοχών με ημερομηνία 19/12/2020, σύμφωνα με την οποία ο Μπίτζιος μεταβίβασε το σύνολο των μετοχών του προς την Ιρλανδική εταιρεία Thalestris Limited (η οποία διαθέτει το 65% της Intellexa και η οποία σήμερα τελεί σε καθεστώς κυρώσεων).

Σε αντίθεση με το πιο πάνω, στο Μητρώο Τελικών Δικαιούχων της Κύπρου στις 28/09/2022 εμφανιζόταν ως τελικός δικαιούχος της εταιρείας ο Φέλιξ Μπίτζιος και όχι η Thalestris Limited.

Πρόσθετα, η Thalestris Limited στις οικονομικές της καταστάσεις για το 2020 ενώ απεικονίζει όλες τις συμμετοχές της σε άλλες εταιρείες δεν εμφανίζει οποιαδήποτε συμμετοχή στη Santinomo Limited ενώ δηλώνει πως το ποσοστό στην Intellexa AE διαμορφώνεται στο 65%.

Είναι πλαστές/εικονικές οι αλλαγές;

Από τη δημοσιογραφική έρευνα προκύπτει το ερώτημα αν οι παραπάνω αλλαγές είναι πλαστές/εικονικές ερώτημα που αξιολογείται από τις κυπριακές Αρχές και τις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις, γράφει ο «Πολίτης».

Οι αποκαλύψεις σε Ελλάδα και Κύπρο φέρνουν στο επίκεντρο (και πάλι) τον επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιο, ο οποίος, όπως έχει παρουσιαστεί σε πλήθος από ρεπορτάζ, είχε συνεργαστεί με την Krikel του επί σειρά ετών συνεργάτη του Γιάννη Λαβράνου, η οποία προχώρησε σε εξαγωγή του Predator για λογαριασμό της Intellexa σε αυταρχικά καθεστώτα, με την άδεια μάλιστα των εξαγωγών να δίνεται από το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: anatropinews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τι σημαίνει “υπερασπίζομαι τα δικαιώματα” σήμερα;

*ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ Το 1953, την εποχή της «καχεκτικής δημοκρατίας», όταν το διαβόητο παρασύνταγμα...

Σκάνδαλο διαρροής emails: Πρόστιμα ύψους 440.000 € σε ΥΠΕΣ και στην Ασημακοπούλου

Πρόστιμα συνολικού ύψους 440.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών και...

Παναθηναϊκός: Μεγαλειώδης υποδοχή του πρωταθλητή Ευρώπης σε Ελ. Βενιζέλος και ΟΑΚΑ (BINTEO)

Θερμή υποδοχή στους πρωταθλητές Ευρώπης επιφύλαξαν στην Αθήνα χιλιάδες...

Ο ρόλος της ελληνικής αριστεράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε αυτές τις εκλογές δεν μας θυμίζουν πολλά ότι...
Διαφήμιση