Πραξικόπημα στη Γκαμπόν: Άνοιξαν και πάλι τα σύνορα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Για τρεις μέρες παρέμειναν κλειστά τα σύνορα στην Γκαμπόν. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού, η χώρα άνοιξε και πάλι τα σύνορά της, τρεις ημέρες αφότου τα έκλεισε στη διάρκεια ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος που απομάκρυνε από την εξουσία τον πρόεδρο Αλί Μπονγκό.

Αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων υπό τον στρατηγό Μπρις Ολγκί Γκεμά κατέλαβαν την εξουσία την Τετάρτη, έθεσαν τον Μπονγκό σε κατ΄οίκον περιορισμό και τοποθέτησαν τον Γκεμά ως αρχηγό του κράτους, βάζοντας τέλος στη διακυβέρνηση της χώρας από την οικογένεια Μπονγκό επί 56 έτη.

Το πραξικόπημα –το όγδοο στη δυτική και κεντρική Αφρική μέσα σε τρία χρόνια– προκάλεσε ανησυχίες για μετάδοση της κατάληψης της εξουσίας από τον στρατό σε όλη την περιοχή διαγράφοντας τη δημοκρατική πρόοδο που είχε επιτευχθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Δεν βιάζονται για εκλογές

Οι επικεφαλής του πραξικοπήματος βρίσκονται υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας που ζητά την αποκατάσταση πολιτικών κυβερνήσεων όμως το βράδυ της Παρασκευής είπαν πως δεν θα βιαστούν να κάνουν εκλογές.

Τα χερσαία, θαλάσσια και αεροπορικά σύνορα άνοιξαν επειδή η χούντα «ενδιαφέρεται να διατηρήσει τον σεβασμό του κράτους δικαίου, των καλών σχέσεων με τους γείτονές μας και όλα τα κράτη στον κόσμο» και θέλει να τηρήσει τις «διεθνείς δεσμεύσεις» της, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού στην κρατική τηλεόραση.

Ο Μπονγκό εξελέγη το 2009, μετά τον θάνατο του πατέρα του Ομάρ, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 1967. Αντίπαλοι λένε πως η οικογένεια δεν έχει κάνει πολλά για να μοιραστεί ο πετρελαϊκός και ορυκτός πλούτος της Γκαμπόν.

Η κατάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς στην Γκαμπόν ακολουθεί τα πραξικοπήματα στη Γουινέα, το Τσαντ και τον Νίγηρα και από δύο στο Μαλί και στην Μπουρκίνα Φάσο από το 2020, προκαλώντας ανησυχία στις παγκόσμιες δυνάμεις με στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή.

Πηγή: efsyn.gr

Φωτογραφία: AP Photo/Betiness Mackosso

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τι σημαίνει “υπερασπίζομαι τα δικαιώματα” σήμερα;

*ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ Το 1953, την εποχή της «καχεκτικής δημοκρατίας», όταν το διαβόητο παρασύνταγμα...

Σκάνδαλο διαρροής emails: Πρόστιμα ύψους 440.000 € σε ΥΠΕΣ και στην Ασημακοπούλου

Πρόστιμα συνολικού ύψους 440.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών και...

Παναθηναϊκός: Μεγαλειώδης υποδοχή του πρωταθλητή Ευρώπης σε Ελ. Βενιζέλος και ΟΑΚΑ (BINTEO)

Θερμή υποδοχή στους πρωταθλητές Ευρώπης επιφύλαξαν στην Αθήνα χιλιάδες...

Ο ρόλος της ελληνικής αριστεράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε αυτές τις εκλογές δεν μας θυμίζουν πολλά ότι...
Διαφήμιση