Πούτιν για την εξέγερση από την Wagner: “Είναι προδοσία, θα απαντήσουμε σκληρά”

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Διάγγελμα στον λαό της Ρωσίας απηύθυνε, το πρωί του Σαββάτου (24/06), ο Πρόεδρος της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την εξέγερση του Γεβγκένι Πριγκόζιν και της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας του, της Wagner, που συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως ως Ρώσος πρόεδρος και αρχιστράτηγος «θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να υπερασπιστώ τη χώρα μου», συμπληρώνοντας: «Όσοι οργάνωσαν ένοπλη εξέγερση, θα λογοδοτήσουν. Όσοι έχουν παρασυρθεί σε αυτό, σας καλώ να σταματήσετε τις εγκληματικές σας ενέργειες».

Σε άλλο σημείο του διαγγέλματός του, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε: «Όλοι όσοι ακολούθησαν τον δρόμο της προδοσίας, θα τιμωρηθούν και θα λογοδοτήσουν ενώπιον του νόμου και ενώπιον του λαού. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν λάβει τις απαραίτητες εντολές. […] Αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι προδοσία. Τα προσωπικά συμφέροντα οδήγησαν στην προδοσία της χώρας μας και του σκοπού για τον οποίο αγωνίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις μας».

Επίσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι η εξέγερση της ομάδας Wagner αποτελεί «πισώπλατη μαχαιριά» για τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η «ένοπλη ανταρσία» της μισθοφορικής δύναμης της οργάνωσης αυτής είναι «προδοσία» και ότι «όποιος πήρε τα όπλα εναντίον του ρωσικού στρατού, θα τιμωρηθεί».

«Απευθύνομαι στους πολίτες της Ρωσίας, στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των ειδικών υπηρεσιών, στους μαχητές και στους διοικητές που μάχονται τώρα στις θέσεις μάχης τους, αποκρούοντας τις επιθέσεις του εχθρού. Το κάνουν ηρωικά – το ξέρω, μίλησα με τους διοικητές για άλλη μια φορά απόψε. Απευθύνω, επίσης, έκκληση σε όσους έχουν εξαπατηθεί ή απειληθεί σε μια εγκληματική περιπέτεια και έχουν ωθηθεί στο δρόμο ενός σοβαρού εγκλήματος: της ένοπλης εξέγερσης», τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος πρόσθεσε: «Οποιαδήποτε εσωτερική αναταραχή αποτελεί θανάσιμη απειλή για την κρατική μας υπόσταση, για εμάς ως έθνος, είναι πλήγμα για τη Ρωσία, για τον λαό μας και οι ενέργειές μας για την προστασία της πατρίδας από μια τέτοια απειλή θα είναι σκληρές».

Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, «η κατάσταση στο Ροστόφ ήταν δύσκολη, επομένως οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν λάβει τις απαραίτητες εντολές και πρόσθετα αντιτρομοκρατικά μέτρα ασφαλείας εισάγονται τώρα στη Μόσχα, στην περιφέρεια της Μόσχας και σε ορισμένες άλλες περιοχές».

«Ανταρσία» του Πριγκόζιν κατά των στρατηγών του Κρεμλίνου

Η αναταραχή στη Ρωσία συνεχίζεται αφού, το Σάββατο (24/06), ο Γεβγκένι Πριγκόζιν που είναι επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Wagner, ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της πόλης Ροστόφ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Guardian, o Γεβγκένι Πριγκόζιν ανέφερε σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη ρωσική πόλη του Ροστόφ βρίσκονται υπό τον έλεγχο της μισθοφορικής ομάδας Wagner. Ο επικεφαλής της Wagner λέει, επίσης, στο βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στο Telegram, ότι ο ίδιος και οι άνδρες του βρίσκονται στο στρατιωτικό αρχηγείο της νότιας περιφέρειας στο Ροστόφ.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν υποστηρίζει ότι αυτό δεν εμποδίζει τη διεξαγωγή από τη Ρωσία της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως την ονομάζει το Κρεμλίνο, στην Ουκρανία. Παρ’ όλα αυτά, ο Guardian δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς του.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της Wagner δήλωσε σε νέο βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram: «Όταν σας λένε ότι η Wagner παρενέβη στις εργασίες και γι’ αυτό κατέρρευσε κάτι στο μέτωπο», είπε απευθυνόμενος στους Ρώσους, «τα πράγματα στο μέτωπο δεν κατέρρευσαν γι’ αυτόν τον λόγο».

Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) αναφέρει ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είπε, επίσης, στο εν λόγω βίντεο: «Χάθηκε μια τεράστια ποσότητα εδάφους. Στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, τρεις-τέσσερις φορές περισσότεροι από ό,τι λέει στα έγγραφα που παρουσιάζονται στην ανώτατη [ηγεσία]».

Ο αρχηγός των μισθοφόρων δήλωσε στο βίντεο ότι βρισκόταν στο αρχηγείο του στρατού του Ροστόφ, το οποίο αποτελεί βασική βάση εφοδιασμού για την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ακόμα, ο ίδιος δήλωσε ότι τα αεροπλάνα που συμμετέχουν στην επίθεση στην Ουκρανία, «αναχωρούν κανονικά» από το αεροδρόμιο.

Ποινική έρευνα της Ρωσίας κατά του Πριγκόζιν

Από την πλευρά της, η Γενική Εισαγγελία της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Στις 23 Ιουνίου 2023, το Τμήμα Ερευνών της Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) κίνησε νομίμως και εύλογα ποινική υπόθεση κατά του E.V. Prigozhin βάσει του άρθρου 279 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με το γεγονός της οργάνωσης μια ένοπλης εξέγερσης. Οι ενέργειές του θα έχουν σωστή νομική αξιολόγηση. Το έγκλημα αυτό τιμωρείται με φυλάκιση από 12 έως 20 χρόνια».

Μάλιστα, η FSB προέτρεψε τους μαχητές της Wagner να μην εκτελέσουν τις εγκληματικές εντολές του Γεβγκένι Πριγκόζιν και να λάβουν μέτρα για τη σύλληψή του.

Επίσης, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε πως «όλα τα μηνύματα και τα βίντεο που διανέμονται στα κοινωνικά δίκτυα εκ μέρους του Γεβγκένι Πριγκόζιν σχετικά με το υποτιθέμενο “χτύπημα του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα στρατόπεδα της Wagner” δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν ενημερωτική πρόκληση».

Ακόμα, ο Σεργκέι Σοϊγκού τόνισε: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν να εκτελούν πολεμικές αποστολές στη γραμμή επαφής με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στην περιοχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Σε νεότερη ανακοίνωσή του το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αναφέρει, απευθυνόμενο στα μέλη της οργάνωσης Wagner: «Σας έχουν εξαπατήσει στην εγκληματική περιπέτεια του Πριγκόζιν και στη συμμετοχή σας σε ένοπλη εξέγερση. Πολλοί από τους συντρόφους σας από διάφορα αποσπάσματα έχουν ήδη συνειδητοποιήσει το λάθος τους, ζητώντας βοήθεια για να μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα μόνιμα σημεία ανάπτυξής τους. Έχουμε ήδη παράσχει την εν λόγω βοήθεια σε όλους τους μαχητές και διοικητές που τη ζήτησαν. Σας παρακαλούμε να επιδείξετε διακριτικότητα και να έρθετε σε επαφή με εκπροσώπους του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας ή των υπηρεσιών επιβολής του νόμου το συντομότερο δυνατό».

«Υπακούστε στον Πρόεδρο» δήλωσε Ρώσος στρατηγός

Ο αναπληρωτής διοικητής της εκστρατείας της Ρωσίας στην Ουκρανία, στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, είπε στους μαχητές της Wagner να υπακούσουν στον Βλαντίμιρ Πούτιν, να αποδεχθούν τους διοικητές της Μόσχας και να επιστρέψουν στις βάσεις τους. Είπε, ακόμα, ότι η πολιτική επιδείνωση θα χρησιμοποιείτο από τους εχθρούς της Ρωσίας.

«Σας προτρέπω να σταματήσετε», είπε ο Σεργκέι Σουροβίκιν σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram, με το δεξί του χέρι να ακουμπά σε ένα τουφέκι.

Η αντιπαράθεση, πολλές από τις λεπτομέρειες της οποίας παρέμεναν ασαφείς, έμοιαζε με τη μεγαλύτερη εσωτερική κρίση που έχει αντιμετωπίσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν από τότε που έστειλε χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, πρώην σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, τους τελευταίους μήνες έχει μια όλο και πιο σκληρή διαμάχη με τη Μόσχα. Πάντως, την Παρασκευή (23/06), φάνηκε να ξεπερνά άλλη μια κόκκινη γραμμή, λέγοντας ότι το σκεπτικό του Κρεμλίνου για την εισβολή στην Ουκρανία, την οποία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», βασίστηκε σε ψέματα των ανώτατων στελεχών του στρατού.

Η Wagner ηγήθηκε της κατάληψης της ουκρανικής πόλης Μπαχμούτ από τη Μόσχα, τον περασμένο μήνα, κάτι που είναι η μεγαλύτερη νίκη της Ρωσίας εδώ και 10 μήνες, και ο Γεβγκένι Πριγκόζιν χρησιμοποίησε την επιτυχία στο πεδίο της μάχης για να επικρίνει την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας χωρίς να τιμωρηθεί ιδιαίτερα.

Εδώ και μήνες κατηγορεί ανοιχτά τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, και τον κορυφαίο στρατηγό της Ρωσίας, Βαλέρι Γκερασίμοφ, για ανικανότητα.

Ο αντιστράτηγος του ρωσικού στρατού, Βλαντίμιρ Αλεξέγιεφ, δημοσιοποίησε βίντεο, στο οποία ζητούσε από τον Γεβγκένι Πριγκόζιν να επανεξετάσει τις ενέργειές του. «Μόνο ο Πρόεδρος έχει το δικαίωμα να διορίζει την ανώτατη ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και εσείς προσπαθείτε να καταπατήσετε την εξουσία του», είπε σε αυτό το βίντεο χαρακτηριστικά.

Πηγή: ieidiseis.gr

Φωτογραφία: RUSSIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/AP

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Σκάνδαλο υποκλοπών: Πιάστηκε για φοροδιαφυγή ο Λαβράνος του Predator και της Krikel

Νέα δεδομένα στην υπόθεση του σκανδάλου των υποκλοπών προκύπτουν μετά την...

Η «αντρική σχολή» του Αντώνη Σαμαρά αναστατώνει ξανά τη Νέα Δημοκρατία

*Της Μαρίας Μάνη - Ο Αντώνης Σαμαράς έχει φανατικούς...

Στ. Κασσελάκης: Ανασυγκρότηση και επεξεργασία θέσεων με ορόσημο το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

*Της Παναγιώτας Μπίτσικα - Γραμμή ανασυγκρότησης σε οργανώσεις και...

Η Κ.Ο των “11” και η αναδιάταξη στον προοδευτικό χώρο

*Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου - Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και...
Διαφήμιση