Πούτιν: Αυξημένος ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου – Δεν έχουμε τρελαθεί, αλλά θα αμυνθούμε με όλα τα μέσα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Να μην χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά όπλα δεσμεύτηκε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεοπτικές τους δηλώσεις την Τετάρτη (7/12), λέγοντας ότι το οπλοστάσιο της Ρωσίας είναι «αποτρεπτικός παράγοντας» στις συγκρούσεις.

Προειδοποιώντας ωστόσο ότι η απειλή πυρηνικού πολέμου στον κόσμο αυξάνεται, ο Πούτιν δήλωσε το εξής: «έχουμε αυτά τα μέσα σε πιο προηγμένη και σύγχρονη μορφή από οποιαδήποτε άλλη πυρηνική χώρα, αυτό είναι γεγονός. Αλλά δεν έχουμε τρελαθεί. Δεν πρόκειται να τρέξουμε σε όλο τον κόσμο κραδαίνοντάς τα».

Τόνισε πάντως ότι «η Ρωσία θα υπερασπιστεί τον εαυτό της και τους συμμάχους της με όλα τα μέσα εάν χρειαστεί».

Μιλώντας σε συνεδρίαση του συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κρεμλίνου, ο Ρώσος ηγέτης κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για τις πυρηνικές απειλές, ενώ υποστήριξε ότι η δύση θεωρεί τη Ρωσία ως «μια χώρα δεύτερης κατηγορίας που δεν έχει κανένα δικαίωμα ύπαρξης».

«Μόνο μία απάντηση μπορεί να υπάρξει από την πλευρά μας», διαμήνυσε. «Συνεχής και συνεπής αγώνας για τα εθνικά μας συμφέροντα» «Θα το κάνουμε αυτό με διάφορους τρόπους και μέσα. Πρώτα από όλα, φυσικά, θα επικεντρωθούμε στα ειρηνικά μέσα, αλλά αν δεν απομείνει τίποτα άλλο, θα αμυνθούμε με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», συνέχισε.

Ο Ρώσος ηγέτης ανέφερε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» του στρατού του στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι μια «μακρόχρονη διαδικασία», αλλά είπε ότι δεν βλέπει την ανάγκη να κινητοποιήσει επιπλέον στρατιώτες σε αυτό το σημείο.

Από τους 300.000 έφεδρους που κλήθηκαν να πολεμήσουν στη μερική στρατιωτική κινητοποίηση της Ρωσίας τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, 150.000 είχαν αναπτυχθεί τώρα στην Ουκρανία. Από αυτούς, οι 77.000 ήταν σε μονάδες μάχης και οι υπόλοιποι εκτελούσαν αμυντικές λειτουργίες, δήλωσε.

Οι τρεις απαντήσεις που εξετάζει η Ρωσία για το πλαφόν στο πετρέλαιο

Η προεδρική διοίκηση και η ρωσική κυβέρνηση συζητούν τρεις επιλογές για έναν μηχανισμό αντίδρασης στην επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου από την G7 και την ΕΕ, ανέφερε η εφημερίδα Vedomosti επικαλούμενη πηγή της.

Ως πρώτη επιλογή, οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης της πώλησης πετρελαίου σε κράτη που υποστήριξαν τον περιορισμό, ακόμη και αν αγοράζουν πρώτες ύλες από τη Ρωσία όχι απευθείας, αλλά μέσω ενδιάμεσων χωρών ή ακόμη και της αλυσίδας τους. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η προμήθεια θα μπλοκαριστεί αν μια ουδέτερη χώρα αγοράσει επίσημα το πετρέλαιο, αλλά ο τελικός παραλήπτης του γίνει μέλος της G7.

Σύμφωνα με τη Vedomosti, η δεύτερη επιλογή θα περιλάμβανε την απαγόρευση των εξαγωγών στο πλαίσιο συμβάσεων που περιλαμβάνουν ρήτρα ανώτατης τιμής, ανεξάρτητα από το ποια χώρα είναι ο παραλήπτης.

Η τρίτη επιλογή είναι η καθιέρωση της λεγόμενης ενδεικτικής τιμής, δηλαδή ο καθορισμός της μέγιστης έκπτωσης του ρωσικού αργού πετρελαίου Urals σε σχέση με την τιμή αναφοράς Brent- εάν η έκπτωση αυξηθεί, οι πωλήσεις θα απαγορεύονται. Αυτή η επιλογή είναι η λιγότερο πιθανή, δήλωσε η πηγή της εφημερίδας.

Μια άλλη πηγή ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εγκριθεί καμία από αυτές τις επιλογές, ενώ είναι πιθανές άλλες εναλλακτικές λύσεις ή συνδυασμός τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί σε συνάντηση με τον πρόεδρο στις 6 Δεκεμβρίου, μεταξύ άλλων με τη συμμετοχή των πετρελαϊκών εταιρειών.

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

ΣΥΡΙΑ / Έχουμε ένα Αφγανιστάν στην Μεσόγειο

*Του Σπύρου Σουρμελίδη - Είναι και πάλι πολλοί αυτοί...

Όχι ποιος (συναινεί), αλλά τι (συναινούν)

*Της Ιωάννας Δρόσου - Δύο πολιτικά γεγονότα συνέβησαν την...

Σωκράτης Φάμελλος: Στην επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν περισσεύουν καμία και κανένας

Την επανεκκίνηση του κόμματος θέτει ως άμεσο στόχο ο...

Αν όχι μια νέα Αριστερά, τότε ποιος θα το κάνει;

*Γράφει ο Χαράλαμπος Γεωργούλας - Μετά την αποχώρηση Κασσελάκη...
Διαφήμιση