Πώς ο Κυριάκος έγινε Αδωνις!

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Γράφει ο Δημήτρης Ψαρράς – Ο πρωθυπουργός σ’ αυτή την υπόθεση έχει παρασυρθεί από τους στενούς του συνεργάτες να υποστηρίξει μια εντελώς διαφορετική θέση από εκείνη που θεωρούσε ο ίδιος ορθή • Είναι έτοιμος να ανακαλέσει ακόμα και τις πιο σαφείς τοποθετήσεις του, προκειμένου να γίνει αρεστός στα προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, από τα οποία εξαρτά την πολιτική του επιβίωση.

Οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για την απάλειψη των ονομάτων σε επίσημα έγγραφα των αμερικανικών αρχών για την υπόθεση Novartis εκθέτει βέβαια τον πυρήνα του «επιτελικού κράτους» που όπως αποδεικνύεται δεν διστάζει να καταφύγει ακόμα και στην πλαστογραφία προκειμένου να τεκμηριώσει την πολιτική απόφαση ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο, παρά μόνο σκευωρία των πολιτικών αντιπάλων της Ν.Δ..

Αυτή η σκοτεινή υπόθεση δεν έχει όμως μόνο δικαστικό ενδιαφέρον. Συνιστά μια ακόμη επιβεβαίωση ότι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. σ’ αυτή την υπόθεση έχει παρασυρθεί από τους στενούς του συνεργάτες να υποστηρίξει μια εντελώς διαφορετική θέση από εκείνη που θεωρούσε ο ίδιος ορθή. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που το συναντά συχνά όποιος παρακολουθεί την πολιτική διαδρομή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι έτοιμος να ανακαλέσει ακόμα και τις πιο σαφείς τοποθετήσεις του, προκειμένου να γίνει αρεστός στα προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, από τα οποία εξαρτά την πολιτική του επιβίωση.

Τι ακριβώς έχει συμβεί; Την άνοιξη του 2019, κατά την τελευταία περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, είχε αποκτήσει χαρακτηριστικά οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης η συζήτηση για το σκάνδαλο Novartis, και ο κ. Μητσοτάκης είχε κληθεί από την Ελλη Στάη να τοποθετηθεί σχετικά («Open», εκπομπή «Open Mind», 4.4.2019). Ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι σκευωρία». Αλλά αμέσως μετά φρόντισε να καλύψει τα νώτα του «Περιμένω τη Δικαιοσύνη -με μεγάλη καθυστέρηση πρέπει να πω- επιτέλους να μας πει τι έχει βρει σε αυτήν την υπόθεση».

Και όταν η δημοσιογράφος τού επισήμανε ότι «για να πει κάποιος ότι είναι σκευωρία θα πρέπει να είναι βέβαιος για την πλήρη αθωότητα όλων όσοι εμπλέκονται από την άλλη πλευρά σε αυτό που χαρακτηρίζει σκευωρία», ο κ. Μητσοτάκης πέταξε τη βόμβα, αδειάζοντας προκαταβολικά τα εμπλεκόμενα στελέχη του κόμματός του: «Εγώ δεν μπορώ να είμαι σίγουρος γι’ αυτό, αλλά ως προς την ένταση, ως προς την πολιτική εκμετάλλευση, ως προς τον τρόπο με τον οποίο ενεπλάκη η Βουλή για να κρεμαστούν 10 άνθρωποι στα μανταλάκια για να γυρίσει η υπόθεση πίσω στη Δικαιοσύνη, βέβαια ήταν σκευωρία. Είναι σκευωρία. Είναι ένα κατασκεύασμα. Αυτό δεν σημαίνει, προς Θεού, ότι δεν υπήρχε σκάνδαλο Novartis ή ότι δεν σημαίνει a priori, να το τονίσω αυτό, ότι όλοι είναι εξ ορισμού αθώοι».

Υστερα από δύο εβδομάδες, καλεσμένος της ίδιας εκπομπής ήταν ο Αδωνης Γεωργιάδης, ο οποίος ήταν από τότε υπέρμαχος της θεωρίας ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis, παρά μόνο σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε πάλι τα ίδια και δεν δίστασε μάλιστα να έρθει σε δημόσια αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του κόμματός του. Του τέθηκε το ερώτημα από τον δημοσιογράφο Χρήστο Τσιγουρή, ότι σ’ αυτό το ίδιο στούντιο πριν από λίγες μέρες ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι η θέση περί σκευωρίας «δεν σημαίνει, προς Θεού, ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis». Ο κ. Γεωργιάδης δεν δίστασε ούτε στιγμή: «Απαντώ εγώ. Κατά τη γνώμη μου κάνει λάθος σ’ αυτό όποιος το λέει». «Και ο πρόεδρος του κόμματός σας;» απόρησε ο δημοσιογράφος. Για να λάβει την ίδια κατηγορηματική απάντηση: «Οποιοσδήποτε. Πρώτα θα αποδειχθεί στο δικαστήριο κάτι ότι είναι σκάνδαλο και μετά».

Παρενέβη και η Ελλη Στάη για να επαναλάβει: «Αυτά [σ.σ. δηλαδή ότι πρόκειται για σκάνδαλο] τα είπε ο κ. Μητσοτάκης εδώ στο στούντιο». Τη διέκοψε πάλι ο κ. Γεωργιάδης: «Ο κ. Μητσοτάκης σ’ αυτή τη συνέντευξη, που την άκουσα με μεγάλη προσοχή, αναφέρθηκε στη διεθνή διάσταση του σκανδάλου, όχι στην εγχώρια. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν πολύ προσεκτικός. Μίλησε για τη διεθνή διάσταση». Και λίγο αργότερα υπήρξε ακόμα πιο σαφής: «Η δική μου γνώμη ως πρώην υπουργού Υγείας είναι ότι η Novartis δεν έκανε τίποτε διαφορετικό απ’ ό,τι κάνουν όλες οι άλλες εταιρείες στην Ελλάδα».

Ο ισχυρισμός ότι ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε για «διεθνές» και όχι «εγχώριο» σκάνδαλο ήταν βέβαια καταφανώς ψευδής. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα του FBI και τον τελικό εξωδικαστικό συμβιβασμό στις ΗΠΑ, ο κύριος τόπος που εκτυλίχθηκε το «διεθνές» σκάνδαλο ήταν η Ελλάδα!

Ασφαλώς δεν είναι συνηθισμένο να ακούς κάποιον πολιτικό να διαφωνεί ευθέως με τον αρχηγό του σε ένα κεντρικό ζήτημα της επικαιρότητας, και μάλιστα να λέει περιφρονητικά ότι διαφωνεί «όποιος κι αν το λέει». Η συνήθης διαδικασία προβλέπει την άμεση διαγραφή του «αντάρτη» ή τουλάχιστον την παραπομπή του στο πειθαρχικό του κόμματος. Ακόμα και όταν αυτός που διαφωνεί δημόσια με τον αρχηγό είναι ψηλά στην κομματική ιεραρχία, προβλέπεται συνήθως η διαδικασία της «επανόρθωσης».

Ομως εδώ συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Ούτε ο πρόεδρος τόλμησε να αντιδράσει, ούτε ο αντιπρόεδρος ανασκεύασε την τοποθέτησή του. Ο κ. Γεωργιάδης αισθανόταν αρκετά ισχυρός, εφόσον αντλούσε τη δύναμή του από τα μεγάλα ονόματα της παράταξης που είχαν κι αυτά δει τα ονόματά τους να εμπλέκονται στην υπόθεση. Το χειρότερο είναι ότι κάτω από την πίεση των στελεχών αυτών, εκείνος που ανασκεύασε την άποψή του ήταν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος από τότε άρχισε κι αυτός να διαψεύδει ότι υπήρξε σκάνδαλο Novartis.

Τώρα, βέβαια, είναι κι αυτός υποχρεωμένος να δώσει εξηγήσεις για τον τρόπο που οι υπηρεσίες της δικής του κυβέρνησης παραποίησαν τα επίσημα έγγραφα της δικογραφίας. Το χειρότερο είναι ότι η ερμηνεία του κ. Γεωργιάδη ότι ο κ. Μητσοτάκης στην επίμαχη συνέντευξή του μιλούσε για σκάνδαλο στο εξωτερικό, ενώ «στην Ελλάδα δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis», είναι το καλύτερο συγχωροχάρτι για την αμαρτωλή εταιρεία. Και πώς άραγε σκοπεύει να ζητήσει χρήματα από τη Novartis η κυβέρνηση, όπως με καμάρι ανακοίνωσε τις προάλλες, όταν υπάρχει δήλωση του αντιπροέδρου της Ν.Δ. που εξηγεί ότι ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι δεν υπάρχει ζημιά και ότι η εταιρεία λειτούργησε «όπως όλες οι άλλες»;

Αν η Novartis επικαλεστεί αυτές τις δηλώσεις, μια λύση είναι να ζητήσουμε τα χρήματα της ζημιάς από τους ίδιους τους δύο κορυφαίους πολιτικούς μας.

*Άρθρο στην “Εφημερίδα των Συντακτών”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση