Πόρισμα ΡΑΕ: «Ψαλιδισμένα» στα 591 εκατ. ευρώ τα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Επιβεβαιώνεται τελικά η επιχείρηση «μαγειρέματος» από την κυβέρνηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, προκειμένου να μείνει αλώβητη η αισχροκέρδεια. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει ότι σύμφωνα με το πόρισμα της ΡΑΕ που του παραδόθηκε τα υπερκέρδη φτάνουν τα 591 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το τελικό ποσό θα είναι πολύ μικρότερο αφού σημαντικό μέρος τους βαφτίζεται «έμμεσες εκπτώσεις» που έχουν ήδη δοθεί.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, το τέλος 90% δεν θα έχει τη μορφή φορολογίας, διότι όπως ισχυρίζονται κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει νομικές εμπλοκές, αλλά εισφοράς αλληλεγγύης από την πλευρά την επιχειρήσεων

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκινά αναφερόμενη σε «ανυπόστατους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης». Υποστηρίζει δε ότι η επιβολή του έκτακτου τέλους, ύψους 90%, στα επιπλέον έσοδα των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας «αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού, θα τηρηθεί στο ακέραιο και θα γίνει με τρόπο διαυγή αλλά και δίκαιο, που να μην επιδέχεται καμία νομική αμφισβήτηση από τους παραγωγούς».

Αναλυτικά, το πόρισμα της ΡΑΕ καλύπτει τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022. Το ποσό στο οποίο καταλήγει η ΡΑΕ ως αυξημένο μεικτό περιθώριο κέρδους των καθετοποιημένων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά ανέρχεται σε 591,45 εκατ. ευρώ, αφού έχουν πρώτα αφαιρεθεί εκπτώσεις ύψους 335,99 εκατ. ευρώ στις οποίες προχώρησε η ΔΕΗ προς τους πελάτες της.

«Για τον τελικό προσδιορισμό του ύψους των επιπλέον εσόδων πρέπει να αφαιρεθούν από το παραπάνω ποσό οι έμμεσες εκπτώσεις που ο κάθε πάροχος έχει εφαρμόσει μέσα από τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρει, και τα οποία η ΡΑΕ προσδιορίζει σε ένα εύρος μεταξύ 5%-20%» αναφέρει το ΥΠΕΝ. «Μετά τον τελικό προσδιορισμό, σύμφωνα με τις υποδείξεις και τα στοιχεία της ΡΑΕ, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιβολή του έκτακτου τέλους 90% στο ποσό αυτό».

Το ΥΠΕΝ διατείνεται ότι «με βάση τo σχέδιο αυτό αλλά και το νέο μηχανισμό που θα ισχύσει από τον Ιούλιο καταργείται ουσιαστικά η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής και σταματά η παραγωγή επιπλέον εσόδων για τους ηλεκτροπαραγωγούς».

Παρόλο δε που ομολογεί το μεγάλο «ψαλίδι», επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που ανάδειξε το ζήτημα ισχυριζόμενο ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση όλο αυτό το διάστημα αναφέρει αριθμούς εντελώς αυθαίρετα, δίχως καμία τεκμηρίωση, που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα».

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τσίπρας: Η νέα προοδευτική κυβέρνηση θα βάλει στοπ στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Συνάντηση με την Πρωτοβουλία για το δημόσιο νερό που...

Σταύρο, οι ερωτήσεις που ξέχασες

*Γράφει ο Νίκος Μωραΐτης - Ξέρετε πώς ένιωσα χθες...

Η αλήθεια πίσω από τη βιτρίνα: Τι πραγματικά συμβαίνει στην πολυδιαφημισμένη Αστυπάλαια

Η αλήθεια πίσω από τη βιτρίνα. Τι πραγματικά συμβαίνει...
Διαφήμιση