Πολυήμερη «μάχη» με τις φλόγες – Τα πύρινα μέτωπα σε Έβρο, Λέσβο, Ηλεία και Γρεβενά

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Σοβαρές αναζωπυρώσεις προκαλεί η ενίσχυση των ανέμων στη Λέσβο, μετά την πύρινη κόλαση που έκαψε τουλάχιστον 20 χιλιάδες στρέμματα, σπίτια κι επιχειρήσεις στα Βατερά, ενώ απείλησε ολόκληρα χωριά με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της σεισμόπληκτης Βρύσας να πάρουν ξανά τον δρόμο του ξεριζωμού λόγω της εντολής για προληπτική εκκένωση.

Βελτιωμένη εικόνα εμφάνιζε το πρωί η φωτιά, που είχε πάρει τρομακτικές διαστάσεις στο νότο του νησιού με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν μάλιστα εννέα άτομα, τα οποία χρειάστηκε να απεγκλωβίσουν διά θαλάσσης στελέχη του Λιμενικού.

Τα μέτωπα ξεπέρασαν σε μήκος τα 15 χιλιόμετρα χθες και σήμερα το πιο ανησυχητικό ήταν στο Σταυρό, που βρίσκεται στις νότιες παρυφές του όρους Ολυμπος, στα όρια του οποίου ξεκινά και το κεντρικό δάσος της Λέσβου που διασχίζει το νησί. 

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη υπεύθυνο πολιτικής προστασίας Παναγιώτη Κουφέλο, «οι αναζωπυρώσεις λόγω ανέμων έντασης 7 μποφόρ καίνε στην περιοχή Ρογκάδα όπου και ξεκίνησε η φωτιά το περασμένο Σαββάτο και βορειοδυτικά του οικισμού της Βρίσας, χωρίς όμως να απειλεί τον οικισμό».

Φανερές ήταν από την πρώτη στιγμή οι ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού με τις μαρτυρίες να αναφέρουν ως καθοριστική την καθυστέρηση στην αποστολή εναέριων μέσων και κρατική ολιγωρία. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν σήμερα από αέρος έξι αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, 83 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές και 21 οχήματα.

Τα τρία μέτωπα στον Έβρο

Πέμπτο 24ωρο μετρά και η φωτιά στον Εβρο, που αναμένεται να κρατήσει αρκετές μέρες, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή σε ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά εθνικά δάση της Μεσογείου.

Οι φλόγες εξακολουθούν να κάνουν στάχτη τον πυρήνα του δάσους της Δαδιάς αφού απείλησαν ακόμα και το χωριό οι κάτοικοι του οποίου κλήθηκαν χθες βράδυ να το εκκενώσουν. «Αν βρίσκεστε τώρα στη Δαδιά εκκενώστε τώρα προς Σουφλi δια μέσω Γιάννουλη» γράφει το μήνυμα που εστάλη μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού «112».

Οι ελπίδες στρέφονται στην βροχή, που ξεκίνησε περίπου στις 9 π.μ. σήμερα, αφού οι υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών και κατοίκων να σταματήσουν την επέλαση της καταστροφής, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, δεν ήταν δυνατόν να την εμποδίσει. 

Οι αναζωπυρώσεις, η μορφολογία του εδάφους, οι εναλλαγές της κατεύθυνσης και η ένταση του ανέμου στην περιοχή υποδαύλισαν την πολυήμερη πλέον προσπάθεια κατάσβεσης στο πλαίσιο της οποίας μέλη δασικών συνεταιρισμών συμβάλουν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο πως τη νύχτα η φωτιά πέρασε την αντιπυρική ζώνη νότια του Κέντρου Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, απειλώντας το Κέντρο το οποίο έχει εκκενωθεί, ενώ από το σημείο έχει απομακρυνθεί και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «Όλυμπος».

Μιλώντας για τρία μέτωπα ανέφερε πως το ένα κινούνταν βόρεια προς την περιοχή του μοναστηριού της Δαδιάς και του δασικού φυτωρίου. Περιμετρικά του μοναστηριού, που έχει εκκενωθεί, έχει γίνει αντιπυρική ζώνη για την προστασία του. Ο ίδιος τονίζει πως το θέμα είναι τα άλλα δύο μέτωπα, το ένα είναι νότια προς το φράγμα της Λύρας λίγο πιο πάνω από εκεί όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά και το τρίτο, το μεγαλύτερο, στο δυτικό τμήμα του δάσους.

Το φράγμα της Λύρας, που βρίσκεται πλησίον του δάσους, δεν μπόρεσε να εφοδιάσει τα εναέρια μέσα τις πρώτες κρίσιμες ώρες εξαιτίας κακής συντήρησης με αποτέλεσμα η φωτιά να ξεφύγει την Παρασκευή, ενώ καταγγελίες για την κακή κατάσταση του φράγματος είχαν γίνει στις αρμόδιες αρχές εδώ και μήνες.

Σημειώνεται ότι λόγω της εξάπλωσης της πυρκαγιάς παράλληλα με την εθνική οδό γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο ρεύματα στο ύψος του κόμβου Λύρας-Λαγυνών. Για την κίνηση των οχημάτων χρησιμοποιείται το παλιό εθνικό οδικό δίκτυο.

Απειλείται και η Βάλια Κάλντα

Τέσσερις μέρες παραδομένη στις φλόγες είναι η περιοχή της Βάλια Κάλντα, αφού η πυρκαγιά που ξεκίνησε σε δασική έκταση των Γρεβενών καίει δασική έκταση μαύρης πεύκης.

Το πύρινο μέτωπο έφτασε στον Εθνικό Δρυμό προκαλώντας ανησυχία για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, όπου διαβιούν περισσότερα από 80 είδη πουλιών, αρκετά από αυτά προστατευόμενα.

Και σε αυτή την περίπτωση οι δυνάμεις ήταν λιγοστές με την κατάσβεση να επιχειρείται μόνο από δύο πεζοπόρα τμήματα πυροσβεστών, τρία οχήματα και ένα ελικόπτερο χθες, ενώ σήμερα κανένα εναέριο μέσο δεν απογειώθηκε. 

Δραματικές ώρες και στην Ηλεία

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή Μακρίσια του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, που ξύπνησε μνήμες από την τραγωδία του 2007, όταν 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ανυπολόγιστη ήταν οικολογική καταστροφή.

Οι επίγειες δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και εξακολουθούν τις απελπισμένες προσπάθειες, προκειμένου να κρατήσουν την φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές και να την θέσουν υπό έλεγχο. 

Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Διονύσης Μπαλιούκος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «με τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται ότι έχει πληγεί κυρίως ο αγροτικός χώρος, ενώ δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για καμένα σπίτια. Όλα αυτά θα τα δούμε αναλυτικά όταν σβήσει η φωτιά».

Τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας αλλά το έργο τους δυσχεραίνεται από το δύσβατο της περιοχής και η πυκνή βλάστηση. 

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, επιχειρούν 159 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο, «Όλυμπος». Το έργο τους συνδράμουν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις της αστυνομίας. Ευτυχώς οι άνεμοι που πνέουν δεν έχουν μεγάλη ένταση. 

Χωρίς ενεργό μέτωπο το Ακριτοχώρι Μεσσηνίας

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε προχθές σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ακριτοχώρι, του δήμου Πύλου – Νέστορος, στην Μεσσηνία και στην συνέχεια επεκτάθηκε προς την περιοχή της Χρυσοκελλαριάς.

Όμως, εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από περίπου 120 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 25 οχήματα, προκειμένου να κατασβέσουν πλήρως την φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.

Φωτιές σε Πέλλα και Χαλκιδική

Φωτιά ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση, δύσβατης ορεινής περιοχής, στη δημοτική ενότητα Μενηίδος, στην Πέλλα, ενώ προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Στο σημείο έφτασαν 38 πυροσβέστες με εννέα οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος κι ένα ελικόπτερο.

Τρεις πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το πρωί σε δασικές εκτάσεις της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, πρόκειται για περιοχές της Φούρκας και της Νέας Φώκαιας στην Κασσάνδρα, που πιθανότατα οφείλονται σε πτώσεις κεραυνών, κι από την άλλη την περιοχή Καρβουνάς στο Νέο Μαρμαρά, στη Σιθωνία.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ρέντη: Έρευνα για εγκληματική οργάνωση που εκθέτει τον Ολυμπιακό – «Πόλεμος» κυβέρνησης-Μαρινάκη

*Της Μαίρης Μπενέα - Σοκάρουν οι διαπιστώσεις των αξιωματικών...

Τα ατυχήματα στη λιπασματοβιομηχανία Καβάλας και η ασφάλεια της περιοχής

Η λιπασματοβιομηχανία της Καβάλας, η μοναδική τέτοιου είδους εγκατάσταση...

Μενέλαος Χαραλαμπίδης – Βιβλίο: «Οι δωσίλογοι» & η ιστορία ως εφόδιο για τον πολίτη (ΒΙΝΤΕΟ)

*Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης συζητά με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιάτη Στο...
Διαφήμιση