Πολιτικό θρίλερ στην Ιταλία: Δεν έγινε δεκτή η παραίτηση του Μάριο Ντράγκι

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υπέβαλε χθές την παραίτησή του, τονίζοντας ότι το μέλλον της κυβέρνησής του είναι αβέβαιο, καθώς ένας βασικός εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού (δηλαδή το Κίνημα των Πέντε Αστέρων) απέσυρε την υποστήριξή του. Ωστόσο ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Ντράγκι.

Καθοριστική αναμένεται να είναι πλέον η συνεδρίαση που θα γίνει την επόμενη Τετάρτη στη ιταλική Βουλή, όπου θα τοποθετηθούν όλα τα κόμματα και οι αρχηγοί τους. Σύμφωνα με το Δημοκρατικό κόμμα, υπάρχουν 5 μέρες περιθώριο για να επιβεβαιωθεί η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο. 

Σημειώνεται ότι ούτως ή άλλως, η παραίτηση Ντράγκι δεν μπορεί να υλοποιηθεί μέχρι τις 18-19 Ιουλίου, λόγω ανειλημμένων διεθνών υποχρεώσεων του Ιταλού πρωθυπουργού στην Αλγερία, με αντικείμενο το –ιδιαίτερα ευαίσθητο πλέον– θέμα του φυσικού αερίου.

Τι προηγήθηκε 

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων είχε ανακοινώσει από το βράδυ της Τετάρτης πως δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, στην ψηφοφορία που έγινε σήμερα στη γερουσία. Η ψηφοφορία αφορά μια σειρά μέτρων για τη στήριξη των Ιταλών πολιτών εν μέσω οικονομικής κρίσης, με τον πρόεδρο των «πεντάστερων» και πρώην πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, να δηλώνει ότι «οι απαντήσεις που μας δόθηκαν, στα θέματα που θέσαμε, δεν αρκούν», προσθέτοντας πως «δεν θα συμμετάσχουμε στην ψηφοφορία».

Έτσι, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ντράγκι κέρδισε χθές την ψήφο εμπιστοσύνης, απώλεσε έναν βασικό εταίρο του συνασπισμού, γεγονός που δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες στο να «σταθεί» και να συνεχίσει το έργο της στο προσεχές μέλλον. 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός συνάντησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ο Ντράγκι στη θέση του μέχρι το τέλος αυτής της νομοθετικής περιόδου, την ερχόμενη άνοιξη. Μετά τη συνάντησή του με τον Ματαρέλα ο Ιταλός πρωθυπουργός συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο και ανακοίνωσε στα μέλη του την απόφασή του να παραιτηθεί. Στο επίσημο ανακοινωθέν την ιταλικής κυβέρνησης, αναπαράγεται η δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, ο οποίος τονίζει:

«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι απόψε πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι σημερινές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτικής απόψεως. Δεν υφίσταται πλέον η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης. Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας η οποία στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της δεν υφίσταται πλέον. Τις ημέρες αυτές από μέρους μου καταβλήθηκε η μέγιστη προσπάθεια για να συνεχιστεί η κοινή πορεία, προσπαθώντας να ικανοποιήσω τα αιτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι όμως σαφές από την πολιτική συζήτηση και από τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ότι αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή».

Ο Ντράγκι υπενθύμισε ότι θα συνέχιζε ως πρωθυπουργός «μόνο αν υφίστατο η προοπτική υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος για το οποίο είχε λάβει την αρχική ψήφο εμπιστοσύνης».

Η ηγεσία των Πέντε Αστέρων (που αποτελεί βασικό εταίρο στην κυβέρνηση συνασπισμού του Ντράγκι) έχει εκφράσει εδώ και εβδομάδες τις έντονες αντιρρήσεις της για τις προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, απαιτεί πιο γενναιόδωρη οικονομική στήριξη για οικογένειες και επιχειρήσεις που πλήττονται από το υψηλό κόστος ενέργειας, καθώς και συνεχείς επιδοτήσεις για όσους δεν μπορούν να βρουν εργασία.

Τις τελευταίες ημέρες ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να συνεχίσει να κυβερνά με πλειοψηφία διαφορετική από εκείνη που τον στήριξε μέχρι σήμερα, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν λειτουργεί με τελεσίγραφα.

Η στάση των άλλων κομμάτων

«Υπάρχουν τώρα πέντε ημέρες για να εργαστούμε ώστε το Κοινοβούλιο να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση Ντράγκι και η Ιταλία να ξεφύγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τη δραματική γκρίνια που προκύπτει αυτές τις ώρες», σχολίασε στο Twitter ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα.

Μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Ντράγκι, η Λέγκα σχολίασε: «Είμαστε πιστοί, εποικοδομητικοί και γενναιόδωροι εδώ και ενάμιση χρόνο, αλλά εδώ και εβδομάδες ο πρόεδρος Ντράγκι και η Ιταλία έχουν πέσει θύματα πάρα πολλών “Όχι” στο Κίνημα των 5 Αστέρων και ιδεολογικού εξαναγκασμού από το Δημοκρατικό Κόμμα. Η Λέγκα, ενωμένη και συμπαγής ακόμη και μετά τις πολυάριθμες συναντήσεις σήμερα, συμμερίζεται την ανησυχία για την τύχη της χώρας: είναι αδιανόητο ότι η Ιταλία θα υποφέρει εβδομάδες παράλυσης σε μια δραματική στιγμή όπως αυτή, κανείς δεν πρέπει να φοβάται να επιστρέψει τον λόγο στους Ιταλούς», αναφέρει σημείωμα από το κόμμα του Σαλβίνι.

Η επικεφαλής του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», Τζόρτζια Μελόνι, σχολίασε: «Δεν δεχόμαστε αστεία. Αυτή η νομοθετική περίοδος για τα «Αδέλφια της Ιταλίας τελείωσε».

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πηγαίνουν προς εκλογές έχοντας νομιμοποιήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών

Η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας νομιμοποίησε σήμερα το...

Στην επιτροπή LIBE η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου

Το χθεσινό χειροκρότημα που έκλεισε τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό...

Πρόταση δυσπιστίας: Η Δημοκρατία στο απόσπασμα με… επιστολική ψήφο

Ενώ είχαν προβεί σε ξεκάθαρες δηλώσεις για το ενδεχόμενο...
Διαφήμιση