Πολιτικές κόντρες στην Κατεχάκη – Γιατί καρατομήθηκε ο αρχηγός της αστυνομίας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Ηλεκτρισμένο» κλίμα στη λεωφόρο Κατεχάκη και πολλά ερωτήματα άφησε πίσω της η «καρατόμηση» του τέως αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνου Σκούμα.

Πρόκειται για έναν αξιωματικό που ανέβηκε στην κορυφή της ιεραρχίας μόλις ένα χρόνο πριν, συνεπώς μέχρι τότε απολάμβανε την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης. Το «ξήλωμά» του ήρθε χωρίς να δικαιολογηθεί η αιφνιδιαστική απόφαση, που ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Οι «αστοχίες» της ΕΛ.ΑΣ. στην περιφρούρηση των πρόσφατων διαδηλώσεων, όπως σημειώνουν έμπειρα στελέχη της Κατεχάκη, δεν μπορούν από μόνες τους να δικαιολογήσουν την «καρατόμηση», καθώς και οι προκάτοχοί του «χρεώθηκαν» επί των ημερών τους ανάλογες «αστοχίες» και λάθη, χωρίς να αποστρατευτούν πριν ολοκληρώσουν έστω δύο χρόνια στη θέση τους.

Το «ξήλωμα» του Σκούμα αποτελεί, σύμφωνα με τους «επαΐοντες», συνέχεια των «καρατομήσεων» που είχαν γίνει στα τέλη του Ιανουαρίου κατά τις τακτικές ετήσιες κρίσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Τότε είχαν δει το δρόμο της εξόδου από το Σώμα δύο ανώτατοι αξιωματικοί νευραλγικών υπηρεσιών, οι οποίοι θεωρούνταν άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος τόσο του κ. Σκούμα όσο και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που πίστευαν στα τέλη του Ιανουαρίου ότι μαζί με τους δύο αξιωματικούς θα απομακρυνόταν και ο κ. Σκούμας. Αυτό, ωστόσο, δεν έγινε, καθώς πιθανότατα κυβερνητικοί παράγοντες έκριναν ότι θα ήταν μία κίνηση που δείχνει «ανακολουθία» (δεδομένου ότι ο κ. Σκούμας ήταν «νωπή» επιλογή της κυβέρνησης). Οι εσωτερικές συγκρούσεις στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται ότι άλλαξαν τα δεδομένα και έτσι προκρίθηκε η λύση της έκτακτης αποστρατείας.

Το κλίμα στη λεωφόρο Κατεχάκη είναι «βαρύ» μεταξύ του 7ου και 8ου ορόφου, δηλαδή των γραφείων των Τάκη Θεοδωρικάκου και Λευτέρη Οικονόμου. Σημειώνεται ότι στις τελευταίες κρίσεις αξιωματικών του Ιανουαρίου ήταν η πρώτη φορά (επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης) που ο ρόλος του κ. Οικονόμου στις επιλογές των αξιωματικών ήταν τόσο «αναιμικός». Ο κ. Θεοδωρικάκος πήρε τις κρίσιμες αποφάσεις και μάλιστα οι διαρροές έκαναν λόγο για «αποφάσεις με γνώμονα την κάθαρση στο Σώμα». Οι αποφάσεις του υπουργού που χαρακτηρίζονταν στα τέλη του Ιανουαρίου ως «επιλογές κάθαρσης» αφορούσαν σε αξιωματικούς που έχαιραν της εμπιστοσύνης του κ. Οικονόμου.

Η ανακοίνωση του κ. Σκούμα μετά την αποστρατεία του αμαυρώνει την εικόνα του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη, καθώς αποκαλύπτει τον υπόγειο «πόλεμο» που λαμβάνει χώρα την περίοδο των κρίσεων. Παράλληλα, εγείρονται ερωτήματα σε σχέση με τα γραφόμενα του τέως αρχηγού, ο οποίος σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι στις τελευταίες κρίσεις αγνοήθηκαν οι αντιρρήσεις του για τις επιλογές αξιωματικών «δείχνοντας» ως υπεύθυνο τον πολιτικό του προϊστάμενο (δηλαδή τον κ. Θεοδωρικάκο).

Επίσης, είναι η πρώτη φορά που ένας αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αφήνει να εννοηθεί δημόσια ότι τίθενται θέματα αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας: «Οι αποφάσεις μου να δρω όπως το Σύνταγμα ορίζει και η Κοινωνία απαιτεί, δηλαδή με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία δεν έτυχαν της αναμενόμενης αποδοχής».

Το ερώτημα που αφήνει πίσω της η ανακοίνωση είναι για ποια πρόσωπα διαφώνησαν στις κρίσεις ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Βολές του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ κατά του υπουργού – Η επιστολή

«Μοναδικό κριτήριο διαχρονικά κατά την, επί σειρά ετών, υπηρεσιακή μου διαδρομή υπήρξε η προσφορά προς την κοινωνία και τον κάθε πολίτη, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς διακρίσεις.

Η επιχειρησιακή μου ικανότητα και αποτελεσματικότητα είναι διαγνωσμένες εν τοις πράγμασι, τόσο στη διαχείριση της υβριδικής απειλής χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα της χώρας μας στον Έβρο το 2020 και την αντιμετώπιση της εξέγερσης 10.000 μεταναστών στη Λέσβο όσο και στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος με απτά στατιστικά δεδομένα.

Η ακεραιότητα του χαρακτήρα μου και η διαφάνεια στις επιλογές μου είναι εγνωσμένες σε όλο το αστυνομικό προσωπικό, τους θεσμικούς φορείς με τους οποίους συνεργάστηκα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και σε όλη στην κοινωνία των πολιτών.

Πίστευα πάντα, και έτσι πορεύτηκα μέχρι σήμερα, από κάθε θέση ευθύνης που υπηρέτησα ότι η εξέλιξη κάθε συναδέλφου πρέπει να γίνεται με κριτήρια αξιοκρατικά και αμιγώς υπηρεσιακά. Με στόχο τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας και τη λειτουργία της σύμφωνα με τις Δημοκρατικές Αρχές και το Κράτος Δικαίου. Ουδείς είναι υπεράνω του Νόμου, ουδείς είναι πάνω από το Δημόσιο Συμφέρον.

Διαπνεόμενος από αυτές τις Αρχές και Αξίες επέμενα πάντα να τοποθετούνται σε κρίσιμες, μάχιμες θέσεις μόνο όσοι, με την επάρκεια και εμπειρία τους, μπορούν να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά στα καθήκοντά τους. Στάθηκα εμπόδιο ως Αρχηγός στην απογύμνωση των Αστυνομιών Τμημάτων και των μάχιμων υπηρεσιών του Σώματος και στη μετακίνηση αστυνομικών σε θέσεις που δεν εξυπηρετούν το κοινωνικό συμφέρον. Πάντα βρισκόμουν σε «πόλεμο» με τα κυκλώματα κάθε είδους που λυμαίνονται τον κόπο των Ελλήνων και δρούνε σε βάρος της Κοινωνίας.

Στις τελευταίες κρίσεις αγνοήθηκαν οι, υπηρεσιακά τεκμηριωμένες, αντιρρήσεις μου για πρόσωπα σε μια πρωτοφανή απαξίωση του θεσμικού ρόλου του Αρχηγού και επομένως δεν θα αναλάβω ευθύνες του πολιτικού μου προϊσταμένου ούτε θα γίνω το εξιλαστήριο θύμα κανενός.

Τελευταία, όπως εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται, οι αποφάσεις μου να δρω όπως το Σύνταγμα ορίζει και η Κοινωνία απαιτεί, δηλαδή με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία δεν έτυχαν της αναμενόμενης αποδοχής. Για την ακρίβεια, αυτές οι Αρχές μου είναι που προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας, τα οποία, ως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, οδήγησαν στη βίαιη διακοπή της θητείας μου. Μιας θητείας, η οποία ανανεώθηκε μόλις πριν από έναν περίπου μήνα.

Αποχωρώ με αξιοπρέπεια και καθαρή τη συνείδησή μου και παραδίδω στην κρίση όλων τα γεγονότα, τα οποία στην πορεία θα γίνουν ακόμη πιο αντιληπτά.

Επίτιμος Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας
Κωνσταντίνος ΣΚΟΥΜΑΣ
Στρατηγός ε.α»

Πώς σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου την επιστολή Σκούμα

Από την πλευρά τους κύκλοι του υπουργείου απαντούν στην ανακοίνωση Σκούμα κάνοντας λόγο για ανθρώπινη πικρία: «Η απόφαση για τον ορισμό του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. ανήκει στο ΚΥΣΕΑ. Είναι κατανοητή η ανθρώπινη πικρία αλλά θα πρέπει να γίνει σεβαστή η κυβερνητική απόφαση και ο συλλογικός της στόχος».

Πηγές με γνώση του παρασκηνίου σημειώνουν ότι τα «σύννεφα» πάνω από το μέγαρο της Κατεχάκη δεν θα φύγουν πριν τις εκλογές. Και αυτό διότι φαίνεται ότι έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό του μεγάρου συσχετισμοί -εκ διαμέτρου αντίθετοι- που είναι εμφανές εδώ και μήνες ότι δε μπορούν να συμπορευτούν.

«Η απόφαση για τον ορισμό νέου αρχηγού της ΕΛΑΣ ανήκει στο ανώτατο κυβερνητικό όργανο με αυτή την αρμοδιότητα, το ΚΥΣΕΑ και πάρθηκε, ομόφωνα, με μόνο γνώμονα την βελτίωση και την πιο θετική και αποτελεσματική εφαρμογή των σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών. Είναι κατανοητή ασφαλώς κι η ανθρώπινη πικρία αλλά θα πρέπει να γίνει σεβαστή η κυβερνητική απόφαση και ο συλλογικός στόχος της», ανέφεραν συγκεκριμένα κύκλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Πώς το σχολίασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Σπίρτζης: Πρωτοφανής η καταγγελτική επιστολή, με σαφείς αιχμές κατά Μητσοτάκη – Θεοδωρικάκου

Θέση για την «καταγγελτική», όπως την χαρακτηρίζει, επιστολή του Κωνσταντίνου Σκούμα, πήρε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης με ανακοίνωσή του:

«Η επιστολή του πρώην Αρχηγού της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνου Σκούμα, μετά την ξαφνική αντικατάστασή του από το ΚΥΣΕΑ υποχρεώνει τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Θεοδωρικάκο να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις:

  • Για ποια πρόσωπα διαφώνησαν στις τελευταίες κρίσεις με τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ και για ποιες ακριβώς θέσεις;
  • Σε ποιες αντισυνταγματικές, μη διαφανείς και αναξιοκρατικές ενέργειες αναφέρεται ο πρώην Αρχηγός της ΕΛΑΣ, σε διαφωνία με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Θεοδωρικάκο;
  • Ποια τα συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας που ενοχλήθηκαν από τις απόψεις του πρώην Αρχηγού της ΕΛΑΣ;
  • Πώς συνδέονται αυτά με τις προ μηνός αποκαλύψεις για συναλλαγή και τοποθετήσεις σε κρίσιμες θέσεις της ΕΛΑΣ απο τη Greek Mafia;

Κύριε Μητσοτάκη,
Κύριε Θεοδωρικάκο,

η προπαγανδιστική τακτική να μην απαντάτε σε σοβαρότατες καταγγελίες και αποκαλύψεις είναι η συνήθης πρακτική σας.

Η μη απάντηση σας αυτή τη φορά, θα επιβεβαιώσει τις καταγγελίες του απερχόμενου Αρχηγού, κ. Σκούμα και τις μαύρες ζώνες της διακυβέρνησής σας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

ΠΑΣΟΚ: Άμεσες απαντήσεις στα θέματα που εγείρει ο απερχόμενος Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ.

«Η ανακοίνωση του αποπεμφθέντος Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τα αίτια της απομάκρυνσης από τη θέση του, καταδεικνύει σκοτεινές διαδρομές προσώπων εντός του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τα οποία επέβαλαν τις επιθυμίες τους.

Στη βάση αυτής της ίδιας ανακοίνωσης του κ. Σκούμα, πρέπει τώρα η κυβέρνηση, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο ίδιος ο αποδεχθείς Αρχηγός να απαντήσουν σήμερα δημόσια:

1) Ποιες είναι οι αποφάσεις που επικαλείται ο τέως Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ στην ανακοίνωση του, οι οποίες παρότι φέρεται να υπηρετούσαν το Σύνταγμα, δεν έτυχαν αποδοχής από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και γιατί;

2) Ποια είναι τα επί λέξει «κέντρα εξουσίας» στο Υπουργείο που ζητούσαν τη λήψη άλλων αποφάσεων, ενάντια στην «απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία»;

3) Ποιες είναι οι επί λέξει «ευθύνες του πολιτικού προϊσταμένου» του αποπεμφθέντος Αρχηγού;

4) Ποιες αποφάσεις επιθυμούσαν αυτά τα «κέντρα» να επιβάλλουν στον τέως Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.;

5) Ποια είναι τα ανεπαρκή πρόσωπα που κατέλαβαν θέσεις ευθύνης στην ΕΛ.ΑΣ. παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις του τέως Αρχηγού;», ανέφερε σε ανακοινωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τα θαύματα και τα σπουδάγματα του Στέφανου Κασσελάκη

*Γράφει ο Βασίλης Ξυδιάς - Είναι γεγονός πως ο...

Έτσι μας φόρτωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ζημιά 42,4 € από τις τράπεζες

*Της Μαριάννας Τόλια - Η κυβέρνηση πανηγύρισε για τα...

Κασσελάκης από τη Σύρο: “Ζούμε χάρη στο τεράστιο φιλότιμο γιατρών και νοσηλευτών” (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου «Βαρδάκειο και Πρώιο» βρέθηκε ο...
Διαφήμιση