Politico: «Υποκρισία» της Φον ντερ Λάιεν για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Άρθρο κόλαφος από το Politico για την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την οποία κατηγορεί πως υποκρίνεται για ανθρώπινα δικαιώματα και κάνει «τα στραβά μάτια» σε αντιδημοκρατικά καθεστώτα που επανειλημμένως και συνειδητά τα καταπατούν. 

Όταν προσγειώθηκε στην Τύνιδα -πρωτεύουσα Τυνησίας– τον Ιούλιο, ήξερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας είχαν μόλις εκδιώξει εκατοντάδες μαύρους Αφρικανούς μετανάστες και αιτούντες άσυλο στην έρημο της Λιβύης […] Κι όμως, η φον ντερ Λάιεν επέλεξε να αγνοήσει αυτό που συνέβαινε. Αντίθετα, εξήγγειλε ένα νέο Μνημόνιο Συνεννόησης, δεσμεύοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, σε αντάλλαγμα η Τυνησία να εμποδίσει τους μετανάστες να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη. Το μνημόνιο δεν επισήμανε καμία ανησυχία για τα δικαιώματα και δεν απαιτούσε εγγυήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Προσθέστε σε αυτό τη σιωπή της για την κράτηση δεκάδων κυβερνητικών επικριτών, την καταστροφή της δικαστικής ανεξαρτησίας και την παρενόχληση δημοσιογράφων, της κοινωνίας των πολιτών και στελεχών της αντιπολίτευσης, αναφέρει αιχμηρά το Politico. Κατηγορεί, ακόμα, την πρόεδρο της Επιτροπής για «δύο μέτρα και δύο σταθμά που υπονομεύουν σοβαρά τη φήμη της Ε.Ε. στην παγκόσμια σκηνή». 

Ακολούθως, αναφέρεται στη στάση της στο Αζερμπαϊτζάν. Με το βλέμμα στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Κασπίας, τον Ιούλιο του 2022, η φον ντερ Λάιεν υπέγραψε στρατηγική ενεργειακή εταιρική σχέση με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, εν μέσω κυβερνητικής καταστολής των επικριτών -άλλη μια αποτυχημένη ευκαιρία για την Ε.Ε. να συσχετίσει του στενότερους οικονομικούς δεσμούς με τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει το δημοσίευμα. 

Στη Μανίλα, στις Φιλιππίνες, η φον ντερ Λάιεν μίλησε για βελτιωμένο περιβάλλον για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπό τον πρόεδρο Ferdinand Marcos Jr., παρά τις συνεχείς επιθέσεις σε ακτιβιστές, κυβερνητικούς επικριτές, δημοσιογράφους και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν έκανε καμία δημόσια αναφορά σε δεκάδες φυλακισμένους ακτιβιστές, χάνοντας άλλη μια ευκαιρία να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα ενόψει της COP 28 U.N. για την Κλιματική Αλλαγή.

Και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της G20 στην Ινδία, όπου τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα έχουν επιδεινωθεί ραγδαία υπό την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Narendra Modi, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν ήταν θέμα συζήτησης.

Επιπλέον, παρόλο που η φον ντερ Λάιεν είχε προειδοποιήσει προηγουμένως ότι η κινεζική κυβέρνηση «γίνεται πιο κατασταλτική στο εσωτερικό και πιο δυναμική στο εξωτερικό», αυτό δεν προέκυψε κατά την επίσκεψή της τον Δεκέμβριο. Δεν μίλησε δημόσια για το πώς τα εγκλήματα του Πεκίνου κατά της ανθρωπότητας στο Xinjiang και οι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλού θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Κίνα.

Και τώρα, επισημαίνει το Politico, η ηγέτιδα της Κομισιόν φαίνεται έτοιμη να διπλασιάσει την ανανεωμένη συνεργασία με την αιγυπτιακή κυβέρνηση -έναν άλλο σοβαρό παραβάτη των δικαιωμάτων- χωρίς καμία ένδειξη ότι θέλει να προσπαθήσει ακόμη και να χρησιμοποιήσει τη μόχλευση της ΕΕ για να εξασφαλίσει πραγματική πρόοδο στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εβδομάδες μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα -με εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένου αποκλεισμού ανθρωπιστικής βοήθειας- η φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε μόνο στο γεγονός ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται, χωρίς να αναφέρει ποτέ τις υποχρεώσεις σεβασμού στο ανθρωπιστικό δίκαιο.

Το άρθρο του Politico καταλήγει πως η φον ντερ Λάιεν έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αποτελεί βασικό συστατικό της εξωτερικής δράσης της Ε.Ε.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Διεθνές Δικαστήριο κατά Ισραήλ: «Να σταματήσει κάθε στρατιωτική ενέργεια στη Ράφα»

Οι δικαστές του ανώτατου Διεθνούς Δικαστηρίου διέταξαν σήμερα Παρασκευή...

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ο Κουρέτας απέλυσε έξι υπαλλήλους επειδή χρηματίστηκαν

Σε αυτοδίκαιη αργία τέθηκαν έξι υπάλληλοι της περιφέρειας Θεσσαλίας...

Αλέξης Χαρίτσης / Πυρά κατά Μητοτάκη για την ακρίβεια τα τελευταία πέντε χρόνια (ΒΙΝΤΕΟ)

Με μια ομιλία σε υψηλούς τόνους και παράθεση επιχειρημάτων ο επικεφαλής...
Διαφήμιση