Politico: Έτοιμο να καταρρεύσει το μέτωπο της Ουκρανίας – Πού μπορεί να φτάσουν οι Ρώσοι

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους Ουκρανούς αξιωματικούς, η στρατιωτική εικόνα είναι ζοφερή και οι Ρώσοι στρατηγοί θα μπορούσαν να βρουν επιτυχία οπουδήποτε αποφασίσουν να επικεντρώσουν την επερχόμενη επίθεσή τους στην Ουκρανία, όπως γράφει το Politico.

Οι τελευταίες δηλώσεις του επιχειρηματία Elon Musk σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία «τάραξαν τα νέρα», καθώς προειδοποίησε ότι παρόλο που η Μόσχα δεν έχει «καμία πιθανότητα» να κατακτήσει όλη την Ουκρανία, «όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο περισσότερα εδάφη θα κερδίζει η Ρωσία μέχρι να φτάσει στο Ντνίπρο, το οποίο είναι δύσκολο να ξεπεραστεί».

«Ωστόσο, αν ο πόλεμος διαρκέσει αρκετά, θα πέσει και η Οδησσός», προειδοποίησε ο επιχειρηματίας.

Η πρόβλεψη του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο διαφορετική από τις τρομερές προειδοποιήσεις που έκανε τις τελευταίες ημέρες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, αν δεν εγκριθεί σύντομα το σταματημένο πακέτο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι δυνάμεις του θα πρέπει να «πάνε πίσω, να υποχωρήσουν». Προειδοποίησε επίσης ότι ορισμένες μεγάλες πόλεις μπορεί να κινδυνεύσουν να πέσουν.

Προφανώς, οι προειδοποιήσεις του Ζελένσκι αποτελούν μέρος μιας ευρείας διπλωματικής προσπάθειας για να απελευθερωθεί η στρατιωτική βοήθεια που τόσο απεγνωσμένα χρειάζονται οι δυνάμεις του και που λείπει εδώ και μήνες – τα πάντα, από βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών μέχρι συστήματα αεράμυνας Patriot και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Αλλά η θλιβερή αλήθεια είναι ότι ακόμη και αν το πακέτο εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο, ένας μαζικός ανεφοδιασμός μπορεί να μην είναι αρκετός για να αποτρέψει μια μεγάλη ανατροπή στο πεδίο της μάχης.

Και ένα τέτοιο πλήγμα, ειδικά εν μέσω προεκλογικών εκστρατειών στην Αμερική και την Ευρώπη, θα μπορούσε κάλλιστα να αναζωπυρώσει τις δυτικές πιέσεις για διαπραγματεύσεις που θα ευνοούσαν προφανώς τη Ρωσία, αφήνοντας το Κρεμλίνο ελεύθερο να αναζωπυρώσει τη σύγκρουση σε μελλοντική στιγμή της επιλογής του.

Ουσιαστικά, όλα εξαρτώνται τώρα από το πού θα αποφασίσει η Ρωσία να στοχεύσει τις δυνάμεις της σε μια επίθεση που αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι.

Σε ένα προ-επιθετικό σφυροκόπημα – που εκτείνεται από το Χάρκοβο και το Σούμι στα βόρεια έως την Οδησσό στα νότια – οι πυραυλικές επιθέσεις και οι επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ρωσίας έχουν αυξηθεί ευρέως τις τελευταίες εβδομάδες, στοχεύοντας υποδομές και καθιστώντας δύσκολο να μαντέψει κανείς πού θα οργανώσει τη μεγάλη της ώθηση.

Και σύμφωνα με υψηλόβαθμους Ουκρανούς αξιωματικούς που υπηρέτησαν υπό τον στρατηγό Valery Zaluzhny – τον αρχιστράτηγο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας μέχρι την αντικατάστασή του τον Φεβρουάριο – η στρατιωτική εικόνα είναι ζοφερή.

Επιπλέον, χάρη σε ένα πολύ μεγαλύτερο βάρος σε αριθμούς και τις κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες που συντρίβουν τις ουκρανικές θέσεις εδώ και εβδομάδες, η Ρωσία θα μπορέσει πιθανότατα «να διεισδύσει στη γραμμή του μετώπου και να τη συντρίψει σε ορισμένα σημεία», είπαν.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία τώρα, διότι δεν υπάρχουν σοβαρές τεχνολογίες ικανές να αντισταθμίσουν την Ουκρανία για τη μεγάλη μάζα στρατευμάτων που η Ρωσία είναι πιθανό να μας εκσφενδονίσει. Δεν διαθέτουμε αυτές τις τεχνολογίες και η Δύση δεν τις διαθέτει επίσης σε επαρκή αριθμό», δήλωσε στο POLITICO μία από τις υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές.

Τι μπορεί να αλλάξει την κατάσταση

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο το ουκρανικό σθένος και η ανθεκτικότητα καθώς και τα λάθη των Ρώσων διοικητών είναι αυτά που μπορούν τώρα να αλλάξουν τη ζοφερή δυναμική. Λάθη όπως αυτό που έγινε το Σάββατο, όταν η Ρωσία εξαπέλυσε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις αρμάτων στις ουκρανικές θέσεις από τότε που ξεκίνησε η εισβολή πλήρους κλίμακας, μόνο και μόνο για να συντριβεί η φάλαγγα από την 25η Ταξιαρχία της Ουκρανίας, η οποία εξουδετέρωσε δώδεκα άρματα μάχης και 8 οχήματα μάχης πεζικού – το ένα τρίτο της δύναμης της φάλαγγας.

Ωστόσο, οι υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματικοί υπενθύμισαν ότι το να βασίζεσαι στα ρωσικά λάθη δεν είναι στρατηγική. Ήταν επίσης καυστικοί για τη δυτική ολιγωρία, λέγοντας ότι οι προμήθειες και τα οπλικά συστήματα ήρθαν πολύ αργά και σε ανεπαρκή αριθμό για να κάνουν τη διαφορά που διαφορετικά θα μπορούσαν να έχουν.

«Ο Zaluzhny συνήθιζε να τον αποκαλεί ο πόλεμος της μιας ευκαιρίας», είπε ένας από τους αξιωματικούς. «Με αυτό εννοούσε ότι τα οπλικά συστήματα καθίστανται πολύ γρήγορα περιττά, επειδή αντιμετωπίζονται γρήγορα από τους Ρώσους. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήσαμε με επιτυχία τους πυραύλους κρουζ Storm Shadow και SCALP [που προμηθεύτηκαν από τη Βρετανία και τη Γαλλία] – αλλά μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα. Οι Ρώσοι πάντα μελετούν. Δεν μας δίνουν δεύτερη ευκαιρία. Και είναι επιτυχημένοι σε αυτό».

Οι αξιωματικοί είπαν ότι οι αντιαρματικοί πύραυλοι που προμηθεύτηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής ήρθαν εγκαίρως, βοηθώντας τους να σώσουν το Κίεβο – το ίδιο και τα HIMARS, τα ελαφριά πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία, επιτρέποντάς τους να εκδιώξουν τη Ρωσία από τη Χερσώνα τον Νοέμβριο του 2022.

«Αλλά συχνά, απλά δεν παίρνουμε τα οπλικά συστήματα τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε – έρχονται όταν δεν είναι πλέον σημαντικά», δήλωσε ένας άλλος ανώτερος αξιωματικός, αναφέροντας ως παράδειγμα τα μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Περίπου δώδεκα F-16 αναμένεται να είναι επιχειρησιακά αυτό το καλοκαίρι, αφού ολοκληρωθεί η βασική εκπαίδευση των πιλότων. «Κάθε όπλο έχει τη δική του κατάλληλη στιγμή. Τα F-16 χρειάζονται το 2023- δεν θα είναι κατάλληλα για το 2024», είπε.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον αξιωματικό αυτό, η Ρωσία είναι έτοιμη να τα αντιμετωπίσει: «Τους τελευταίους μήνες, αρχίσαμε να παρατηρούμε ότι οι Ρώσοι εκτοξεύουν πυραύλους από το Dzhankoy στη βόρεια Κριμαία, αλλά χωρίς τις εκρηκτικές κεφαλές. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι έκαναν και μετά το καταλάβαμε: Βρίσκουν το βεληνεκές τους», είπε. Ο αξιωματικός εξήγησε ότι η Ρωσία υπολογίζει πού είναι καλύτερο να αναπτύξει τα συστήματα πυραύλων και ραντάρ S-400, προκειμένου να μεγιστοποιήσει την περιοχή που μπορούν να καλύψουν για να στοχεύσουν τα F-16, κρατώντας τα μακριά από τις γραμμές του μετώπου και τους κόμβους εφοδιασμού της Ρωσίας.

Οι αξιωματικοί δήλωσαν επίσης ότι χρειάζονται τώρα πιο βασικά παραδοσιακά όπλα καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. «Χρειαζόμαστε οβιδοβόλα και βλήματα, εκατοντάδες χιλιάδες βλήματα και ρουκέτες», δήλωσε ένας από αυτούς στο POLITICO, εκτιμώντας ότι η Ουκρανία χρειάζεται 4 εκατομμύρια βλήματα και 2 εκατομμύρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη. «Είπαμε στους δυτικούς εταίρους όλη την ώρα ότι έχουμε την εμπειρία μάχης, έχουμε την κατανόηση του πεδίου της μάχης αυτού του πολέμου. [Αυτοί] έχουν τους πόρους και πρέπει να μας δώσουν αυτό που χρειαζόμαστε», πρόσθεσε.

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τέμπη – Μπάζωμα: Μήνυση 170 πολιτών κατά Μητσοτάκη για ηθική αυτουργία στη συγκάλυψη

Συμπληρωματική μήνυση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για το μπάζωμα στα Τέμπη κατέθεσαν 170 πρόσωπα, συγγενείς θυμάτων...

Γιατί η ΝΔ θέλει να βλέπουμε τις ευρωεκλογές σαν προκριματικές των εθνικών

*Γράφει ο Χαράλαμπος Γεωργούλας - Στις ευρωεκλογές σπάνια τοποθετούνται...

Συνήγοροι οικογένειας Φύσσα: Μέγιστη προσβολή για την κοινωνία η αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Ολόκληρη η δήλωση των συνηγόρων: «Η αποφυλάκιση με χρήση των...
Διαφήμιση