Tuesday • 5 July 2022 • 21:54
Κανένα Αποτέλεσμα
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • #Ακρίβεια
  • #Ουκρανία
  • #Γνώμες
  • #ΝΔ
  • #Τεχνολογία
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Κανένα Αποτέλεσμα
View All Result

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο ανησυχούν οι Έλληνες για τις συνέπειες στην καθημερινότητά τους

Left DoorΑπόLeft Door
22 June, 2022
στην κατηγορία ΚΟΙΝΩΝΙΑ
A A
Ετικέτες: ΕΛΛΑΔΑΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗΠΟΛΕΜΟΣΡΩΣΙΑ-ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο ανησυχούν οι Έλληνες για τις συνέπειες στην καθημερινότητά τους
ShareTweet
Προηγούμενο

Νίκος Βούτσης: Έχει κλειδώσει το θέμα των εκλογών για Σεπτέμβριο ή Οκτώβρη (ηχητικό)

Επόμενο

Πολιτική τοξικότητα με όνομα: Κυριάκος Μητσοτάκης

ADVERTISEMENT

Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων θεωρεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει την καθημερινότητά του, ενώ επτά στους δέκα συμφωνούν με τις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με την έρευνα του εαρινού Ευρωβαρόμετρου για το 2022 που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται τον πόλεμο στην Ουκρανία ως θεμελιώδη αλλαγή: το 61% των Ευρωπαίων δεν είναι πεπεισμένο ότι η ζωή τους θα παραμείνει αμετάβλητη – με το ποσοστό να «σκαρφαλώνει» στο 86% στην Ελλάδα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες (80%) συμφωνούν με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη ρωσική κυβέρνηση, καθώς και σε ρωσικές εταιρείες και ιδιώτες – με το ποσοστό να μειώνεται στο 70% στην Ελλάδα. Η πλειονότητα των πολιτών σε 22 κράτη μέλη είναι ικανοποιημένη με την αντίδραση της Ε.Ε. στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την Ελλάδα (44%) ωστόσο να βρίσκεται μεταξύ των εξαιρέσεων.

Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων θεωρεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει την καθημερινότητά του, ενώ επτά στους δέκα συμφωνούν με τις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με την έρευνα του εαρινού Ευρωβαρόμετρου για το 2022 που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται τον πόλεμο στην Ουκρανία ως θεμελιώδη αλλαγή: το 61% των Ευρωπαίων δεν είναι πεπεισμένο ότι η ζωή τους θα παραμείνει αμετάβλητη – με το ποσοστό να «σκαρφαλώνει» στο 86% στην Ελλάδα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες (80%) συμφωνούν με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη ρωσική κυβέρνηση, καθώς και σε ρωσικές εταιρείες και ιδιώτες – με το ποσοστό να μειώνεται στο 70% στην Ελλάδα. Η πλειονότητα των πολιτών σε 22 κράτη μέλη είναι ικανοποιημένη με την αντίδραση της Ε.Ε. στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την Ελλάδα (44%) ωστόσο να βρίσκεται μεταξύ των εξαιρέσεων.

Καθώς ο πληθωρισμός και το κόστος ζωής αυξάνονταν για καιρό πριν από την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους συνολικά δηλώνουν ότι ήδη βιώνουν αντίκτυπο στο βιοτικό τους επίπεδο (49% στην Ελλάδα). Την ίδια ώρα το 59% των Ευρωπαίων θεωρεί προτεραιότητα την προάσπιση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών, όπως η ελευθερία και η δημοκρατία – ακόμη και αν αυτό θα επηρέαζε τις τιμές και το κόστος ζωής. Στην Ελλάδα το 48% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η υπεράσπιση των αξιών αυτών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Η απόλυτη πλειοψηφία θέτει επίσης πολύ ψηλά στη σχετική λίστα τη συγκράτηση των τιμών και του κόστους ζωής (51%) σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (39%).

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συσπειρώνει τους Ευρωπαίους γύρω από την Ε.Ε.

Βάσει της έρευνας, η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ενισχύσει τη δημόσια στήριξη για την Ε.Ε. Σχεδόν τα δύο τρίτα (65%) των Ευρωπαίων θεωρούν την συμμετοχή της χώρας τους στην Ε.Ε. ως «κάτι καλό». Πρόκειται για το υψηλότερο αποτέλεσμα από το 2007, όταν το αντίστοιχο ποσοστό είχε ανέλθει στο 58%. Θετικά βλέπει την ιδιότητα μέλους της Ε.Ε. η απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών σε όλες τις χώρες, εκτός από την Ελλάδα και τη Σλοβακία, όπου οι περισσότεροι ερωτηθέντες (43% των Ελλήνων) απαντούν ότι δεν είναι «ούτε κάτι καλό, ούτε κάτι κακό». Σε σύγκριση με την τελευταία έρευνα του ΕΚ που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2021, τα αποτελέσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά στις περισσότερες χώρες, ιδίως στη Λιθουανία (+20 ποσοστιαίες μονάδες), τη Μάλτα (+12) και την Εσθονία (+9).

Το 52% των Ευρωπαίων σήμερα έχει θετική εικόνα για την Ε.Ε., έναντι 12% που έχει αρνητική. Το αποτέλεσμα αυτό σημειώνει αύξηση 3 μονάδων από τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2021, ενώ ταυτόχρονα, αποτελεί το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγραφεί σε έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2007. Τα εθνικά αποτελέσματα για θετική εικόνα της ΕΕ κυμαίνονται από 76% στην Ιρλανδία έως 32% στην Ελλάδα.

«Με τον πόλεμο να έχει επιστρέψει στην ήπειρό μας, οι Ευρωπαίοι αισθάνονται ασφαλέστεροι ως τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν δυνατούς δεσμούς με την ελευθερία, είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τις αξίες μας και συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο ότι η δημοκρατία μας δε θα πρέπει να θεωρείται πια δεδομένη» σχολίασε σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Μόνο 1 στους 10 Ευρωπαίους έχει θετική άποψη για τη Ρωσία

Τα πρόσφατα γεγονότα επηρέασαν επίσης την εικόνα που έχουν οι Ευρωπαίοι για άλλους σημαντικούς δρώντες στη διεθνή σκηνή. Σε επίπεδο Ε.Ε. μόνο το 10% βλέπει θετικά τη Ρωσία (αισθητά υψηλότερο ποσοστό στην Ελλάδα -25%) σε σύγκριση με το 30% την τελευταία φορά που τέθηκε η ίδια ερώτηση το 2018. Στη δεύτερη χαμηλότερη κατάταξη της σχετικής λίστας βρίσκεται η Κίνα σε επίπεδο Ε.Ε., με 22% (-14 μονάδες). Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι έχουν θετικότερη εικόνα για το Ηνωμένο Βασίλειο με 65% (+1) και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 58% (+13 ). Όσον αφορά την Τουρκία, το 28% των Ευρωπαίων πολιτών έχει θετική άποψη, ενώ το ποσοστό των Ελλήνων που βλέπει θετικά την Τουρκία φτάνει μόλις το 4%. Αποκλίσεις μεταξύ των Ελλήνων και του μέσου όρου καταγράφονται και ως προς τις υπόλοιπες χώρες, με 25% θετικές γνώμες μεταξύ ων ερωτηθέντων για τη Ρωσία και 36% για την Κίνα. Στον αντίποδα οι Έλληνες βλέπουν θετικά το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 46% και τις ΗΠΑ κατά 34%.

Οι προτεραιότητες

Οι αυξανόμενες οικονομικές ανησυχίες αντικατοπτρίζονται επίσης και σε θέματα όπου οι πολίτες θα ήθελαν να δώσει προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αναφέρεται ως πρώτη προτεραιότητα (38%), ακολουθούμενη από τη δημόσια υγεία (35%), η οποία σημειώνει σημαντική μείωση κατά 7 μονάδες τους τελευταίους έξι μήνες. Οι Ευρωπαίοι πολίτες επέλεξαν ως τρίτη προτεραιότητα τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου (32%), κατηγορία η οποία με τη σειρά της σημείωσε σημαντική αύξηση κατά 7 μονάδες. Στην Ελλάδα η υποστήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας βρίσκονται στην κορυφή (60%), η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στη δεύτερη θέση (59%) και η δημόσια υγεία στην τρίτη (52%).

Η κοινή γνώμη σχετικά με τον πόλεμο καθώς και τη σημασία του για την Ε.Ε. διαφαίνονται επίσης ξεκάθαρα στις βασικές αξίες που οι πολίτες επιθυμούν να υπερασπιστεί κατά προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: η δημοκρατία βρίσκεται και πάλι στην κορυφή της λίστας, με αύξηση κατά έξι μονάδες σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2021 (38%). Ακολουθούν η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ε.Ε. και παγκοσμίως, καθώς και η ελευθερία του λόγου και της σκέψης (27%). Στην Ελλάδα οι πολίτες επέλεξαν ως κορυφαία αξία προς υπεράσπιση την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. και τη δημοκρατία (39% έκαστη απάντηση). Ακολούθησαν το κράτος δικαίου (33%) και η ελευθερία του λόγου και της σκέψης (30%).

Πηγή: politicus.gr

Via: politicus.gr
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Προτεινόμενα

Παύλος Πολάκης για όλους και για όλα στο Kontra Channel (Βίντεο)

Παύλος Πολάκης για όλους και για όλα στο Kontra Channel (Βίντεο)

6 months ago
Η εποχή των τεράτων

Η εποχή των τεράτων

4 months ago
”Εγκεφαλικά” στη ΝΔ από τη ”συμμαχία” Καραμανλή – Σαμαρά! ”Ντρίμπλες” Μητσοτάκη με την συμφωνία Πρεσπών

”Εγκεφαλικά” στη ΝΔ από τη ”συμμαχία” Καραμανλή – Σαμαρά! ”Ντρίμπλες” Μητσοτάκη με την συμφωνία Πρεσπών

10 months ago
Κορονοϊός: Οι επιστήμονες αντιδρούν για την εξαίρεση των εκκλησιών από τα νέα μέτρα

Κορονοϊός: Οι επιστήμονες αντιδρούν για την εξαίρεση των εκκλησιών από τα νέα μέτρα

8 months ago
«Όχι» από ΗΠΑ σε Πολωνία για τη μεταφορά των MiG-29 στην Ουκρανία

«Όχι» από ΗΠΑ σε Πολωνία για τη μεταφορά των MiG-29 στην Ουκρανία

4 months ago
Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Αρκείται σε σύσταση προς την Τουρκία «να αποκλιμακώσει τις εντάσεις»

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Αρκείται σε σύσταση προς την Τουρκία «να αποκλιμακώσει τις εντάσεις»

2 weeks ago
ADVERTISEMENT

ΤελευταίαΝέα

Νέο σχέδιο Μητσοτάκη 2022 για τις φωτιές: Θα «σβήνονται» από τα κανάλια

Τσίπρας για Μητσοτάκη στην Ευρωβουλή: Μόνο ηγέτες τύπου Όρμπαν θα απαντούσαν έτσι

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης δεν έχει να πει τίποτα για τα αδιέξοδα του 2022 και ψάχνει σωσίβιο στο 2015

Προεκλογικό μανιφέστο και διχαστικός ο λόγος του Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο

Συναγερμός με τον κορωνοϊό: 30.588 κρούσματα σήμερα με 5.022 επαναλοιμώξεις

Μεγάλη φωτιά στο Πόρτο Γερμενό – Εκκενώνεται ο Μύτικας

Απόλυτη διαπόμπευση Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο

Ενέργεια: Ανακοίνωσαν τα υπεσχημένα και ξορκίζουν την επιδείνωση της κατάστασης

Η Ελλάδα έστειλε πιο πολλά όπλα στην Ουκρανία από Ιταλία, Γαλλία – 8η στη λίστα

Οπισθοχώρηση και παραδοχή Άδωνι: Δεν υπάρχει «σκευωρία» Novartis (βίντεο)

Γ. Γεροτζιάφας: Παντού υποχρεωτικά μάσκα – Η Ελλάδα δεν είναι ίδια με άλλες χώρες

ADVERTISEMENT

cropped-icon2.png

Copyright © 2022 LeftDoor.eu

"Για τη σύγχρονη Αριστερά με γνώμονα την κοινωνία και τον άνθρωπο"
Contact us: geokouvelis@gmail.com

Brought to you by Loukas Kouvelis.

ΤελευταίαΝέα

Νέο σχέδιο Μητσοτάκη 2022 για τις φωτιές: Θα «σβήνονται» από τα κανάλια

Τσίπρας για Μητσοτάκη στην Ευρωβουλή: Μόνο ηγέτες τύπου Όρμπαν θα απαντούσαν έτσι

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης δεν έχει να πει τίποτα για τα αδιέξοδα του 2022 και ψάχνει σωσίβιο στο 2015

Προεκλογικό μανιφέστο και διχαστικός ο λόγος του Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο

Ακολουθήστε μας

Κανένα Αποτέλεσμα
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το site χρησιμοποιεί τον ελάχιστο αριθμό cookies (διαφήμισης και προτιμήσεων) για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Το μήνυμα αυτό θα εμφανίζεται κάθε 6 ημέρες.