Πόλεμος στην Ουκρανία / Κόπωση μεν, κλιμάκωση δε

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Νίκου Κυριακίδη –

Πούτιν και Ερντογάν συναντιούνται στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας τη Δευτέρα για να συζητήσουν για την αναβίωση της συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, ενώ ο Λαβρόφ τονίζει με έμφαση πως η Ρωσία θα επιστρέψει αύριο κιόλας στη συμφωνία αν λάβει τις «εγγυήσεις» που ζητάει από τη Δύση, δηλαδή την άρση των κυρώσεων στις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Ωστόσο, η είδηση δεν είναι εκεί… Ο πόλεμος κλιμακώνεται. Οι ουκρανικοί βομβαρδισμοί με drones στο ρωσικό έδαφος πυκνώνουν και ο Ζελένσκι ζητάει όλο και περισσότερα όπλα και πυρομαχικά από τους Δυτικούς, ενώ επιμένει στην ρωσική απόσυρση από την Κριμαία, την οποία φυσικά η Μόσχα απορρίπτει ασυζητητί.

Αυτό έκανε μάλλον τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να δώσει χθες την πιο απαισιόδοξη ως τώρα εκτίμησή του για τη προοπτική τερματισμού του αδιέξοδου πολέμου. Δεν υπάρχει πιθανότητα η ειρήνη να αποκατασταθεί σύντομα στην Ουκρανία, τόνισε. Ερωτηθείς αν θεωρεί πως είναι εφικτό να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα μέσα του Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού απάντησε: «Θα έλεγα φυσικά ψέματα αν δήλωνα πως πιστεύω ότι βλέπουμε στον ορίζοντα πιθανότητα ειρήνης στην Ουκρανία. Νομίζω πως δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί. Και αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο σημαντικό να λάβουμε μέτρα για να περιοριστούν οι δραματικές συνέπειες αυτού του πολέμου στον υπόλοιπο κόσμο».

Εικασίες

Το Κίεβο όχι μόνο δεν μιλάει για διεύθετηση της σύγκρουσης αλλά, αντίθετα, φαίνεται να ξεδιπλώνει τη στρατηγική του για κλιμάκωση της στρατιωτικής πίεσης στη Ρωσία, όχι πια στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη αλλά στο εσωτερικό της χώρας, αφήνοντας τους αναλυτές να κάνουν εικασίες για τις πραγματικές στρατιωτικές ικανότητές του αυτή τη στιγμή.

Ειδικά μετά τη χθεσινή σιβυλλική παραδοχή τού επικεφαλής των υπηρεσιών στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας Κιρίλο Μπουντάνοφ ότι η μεγάλη επίθεση με drones στη ρωσική αεροπορική βάση του Πσκοφ, τα χαράματα της Τετάρτης, έγινε από το εσωτερικό της Ρωσίας. 

Μη δίνοντας πληροφορίες για τους υπεύθυνους της επιχείρησης, υπάρχουν υπόνοιες ότι αυτή εκτελέστηκε είτε από Ουκρανούς κομάντος που παρεισέφρησαν στη ρωσική επικράτεια είτε από Ρώσους αντικαθεστωτικούς – ή πιθανώς και από τους δύο σε συνεργασία. Σημειώνεται ότι το Πσκοφ απέχει σχεδόν 700 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα.

«Επιχειρούμε από το έδαφος της Ρωσίας» ανέφερε λακωνικά ο Μπουντάνοφ, στον ιστότοπο War Zone, χωρίς να αποκαλύψει ποιος τύπος ή πόσα drones χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση, από την οποία, σύμφωνα με τους ουκρανικούς ισχυρισμούς, καταστράφηκαν δύο μεγάλα μεταγωγικά «Ιλιούσιν» και άλλα δύο υπέστησαν ζημιές. Οι Ρώσοι ισχυρίζονται πως τέσσερα αεροσκάφη υπέστησαν μόνο ζημιές. Τα μεταγωγικά που χτυπήθηκαν είναι αεροσκάφη φορτίου μεγάλης ακτίνας δράσης, ιδανικά για τη μεταφορά στρατευμάτων και εξοπλισμού σε μεγάλες αποστάσεις και επομένως πολύτιμα στοιχεία για τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. 

Προειδοποιήσεις

Φυσικά, αυτό είναι μία μόνο από τις πολλές ενδείξεις ότι ο πόλεμος δεν πρόκειται να έχει σύντομο τέλος. Δυτικές πολεμικές βιομηχανίες επεκτείνουν, με τη σειρά τους, τις δραστηριότητές τους στην Ουκρανία επιχειρώντας να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για οπλικά συστήματα. Μια από αυτές είναι η βρετανική BAE Systems, η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στη χώρα, η οποία ανακοίνωσε προχθές ότι κατασκευάζει μια νέα μονάδα στην Ουκρανία και έχει υπογράψει συμφωνίες με την κυβέρνηση του Κιέβου για να ενισχύσει τον ουκρανικό στρατό με όπλα και εξοπλισμό. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στη BAE να συνεργαστεί άμεσα με το Κίεβο και άλλους πιθανούς εταίρους για ένα σχέδιο παραγωγής ελαφρών πυροβόλων 105mm και να «κατανοήσει καλύτερα τις αμυντικές απαιτήσεις» της Ουκρανίας. Σημειωτέον ότι η BAE έχει κατασκευάσει μεγάλο μέρος του εξοπλισμού που έχει δοθεί στην Ουκρανία από τη Βρετανία και άλλες κυβερνήσεις, ενώ το Λονδίνο είναι βασικός στρατιωτικός προμηθευτής του Κιέβου και τον Μάιο έγινε η πρώτη δυτική χώρα που άρχισε να προμηθεύει τις ουκρανικές δυνάμεις με πυραύλους τύπου «Κρουζ» μεγάλου βεληνεκούς. Οι δυτικές αμυντικές εταιρείες σταθμίζουν τις ευκαιρίες κατασκευής όπλων στην Ουκρανία έναντι των πιθανών κινδύνων για την ασφάλειά τους, είχε μεταδώσει το πρακτορείο Reuters τον Ιούνιο.

Φυσικά, αυτοί οι κίνδυνοι κάθε άλλο παρά έχουν πάψει να υφίστανται και μόλις χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προειδοποίησε ξεκάθαρα πως οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις στην Ουκρανία παράγουν όπλα που χρησιμοποιούνται κατά της Ρωσίας μπορούν να αποτελέσουν στόχο για τον ρωσικό στρατό.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το προσωπικό στοίχημα Κασσελάκη για τις ευρωεκλογές… με το επακόλουθο ρίσκο

*Γράφει ο Ανδρέας Μαραθιάς - Σε εντελώς προσωπική υπόθεση...

Όλγα Νάσση: Αγορές, ελευθερία και στέγαση

ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ βιβλίο (The Road to Freedom) ο Joseph...

Τέμπη: Νέα στοιχεία «φωτιά» από τους εμπειρογνώμονες – Οργή κατά Μητσοτάκη από τους συγγενείς

Την τελική έκθεση του πραγματογνώμονα, Βασίλη Κοκοτσάκη, κατέθεσαν συγγενείς των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, στην...

ΣΥΡΙΖΑ για συνέντευξη Μητσοτάκη: Μας «σέρβιρε» κοκτέιλ από ψέματα, ευχολόγια και σύγχυση

Νέα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα όσα υποστήριξε στη συνέντευξή του...
Διαφήμιση