Ποιος κυβερνά αυτή την ΕΥΠ;

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Δημήτρη Ψαρρά

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης υπήρξε όχι απλώς ο «αντ’ αυτού», αλλά ο άτυπος αρχηγός της Ν.Δ., έτοιμος να αναλάβει όλα αυτά τα βαρετά καθήκοντα που εμπόδιζαν τον κ. Μητσοτάκη να εξασφαλίζει τον αναγκαίο χρόνο για διακοπές, ταξίδια και διασκέδαση.

Τον αδικεί ο χαρακτηρισμός «αυτοφωράκιας» που του κόλλησαν μετά τη σκληρή απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τον υποχρεώσει σε παραίτηση και να του φορτώσει όλη την ευθύνη (αρχικά την πολιτική ευθύνη) για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης δεν ήταν ένας απλός «προφυλακτήρας» για να προφυλάσσει τον θείο του από τις συνέπειες των ποικίλων συγκρούσεων που σχεδίαζε ο κ. Μητσοτάκης από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της Ν.Δ. Δεν ήταν ένα αναλώσιμο στέλεχος, όπως εκείνα που αναλαμβάνουν μια επικίνδυνη δουλειά δίπλα σε έναν πολιτικό αρχηγό, έχοντας συνείδηση ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να κληθούν να θυσιαστούν προκειμένου να βγει αλώβητος ο «ηγέτης».

Στην πραγματικότητα, όπως προκύπτει από την έντονη δραστηριότητά του όλα αυτά τα χρόνια, ο κ. Δημητριάδης υπήρξε όχι απλώς ο «αντ’ αυτού», αλλά ο άτυπος αρχηγός της Ν.Δ., έτοιμος να αναλάβει όλα αυτά τα βαρετά καθήκοντα που εμπόδιζαν τον κ. Μητσοτάκη να εξασφαλίζει τον αναγκαίο χρόνο για διακοπές, ταξίδια και διασκέδαση.

Και βέβαια ήταν εκείνος που για λογαριασμό του κ. Μητσοτάκη είχε χρεωθεί τις πιο ευαίσθητες πλευρές των πρωθυπουργικών καθηκόντων, όπως μάθαμε όλοι τον τελευταίο μήνα. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να τον αποπέμψει μαρτυρά το μέγεθος του σκανδάλου. Και βέβαια αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι ο θείος έχει στερηθεί τις άτυπες υπηρεσίες του ανιψιού.

Ως γνωστόν στην αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι έρευνες των Reporters United (Νικόλας Λεοντόπουλος, Θοδωρής Χονδρόγιαννος) και της «Εφ.Συν.» («Οι παρακολουθήσεις και ο Μεγάλος… Ανιψιός», 3.6.2022 και «Μεσοτοιχία το Μαξίμου με το Predator», 4.8.2022).

Ο κ. Δημητριάδης απάντησε με εξώδικα και αγωγή, στην οποία ζητεί από την ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα και από την εφημερίδα μας πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ. Πολύ αργά, βέβαια, γιατί τα ίδια στοιχεία έχουν στο μεταξύ δημοσιευτεί σε όλες τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, εμπλουτισμένα, μάλιστα, με νέες αποκαλύψεις.

Αλλά αυτή ήταν εξαρχής η μοίρα του κ. Δημητριάδη. Του είχε αναθέσει ο θείος του όλα τα βαριά καθήκοντα. Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που ενώ αρχικά ανακοινώθηκε το όνομα του αντικαταστάτη του, έναν μήνα μετά την ανακοίνωση αυτή μάθαμε ότι ο κ. Μπρατάκος θα αναλάβει χρέη «υφυπουργού», και όχι «γενικού γραμματέα», μια θέση που εφευρέθηκε την τελευταία στιγμή.

Τον λόγο μάς εξηγεί ένα βαθύς γνώστης των διεργασιών στο μέγαρο Μαξίμου: «Τα θέματα με τη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού είναι πολλά και σοβαρά. Εξού και ο Μπρατάκος απαίτησε να γίνει υφυπουργός. Αν πάει κάτι στραβά, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ως γενικός γραμματέας θα πήγαινε κατευθείαν σε ποινικό δικαστήριο» (Γιώργος Παπαχρήστος, «Τα Νέα», 1.9.2022).

Μαύρα μαντάτα, λοιπόν, από τον κ. Μπρατάκο προς τον κ. Δημητριάδη. Βέβαια δεν είναι πρώτη φορά που ο πιο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη βρίσκεται στη δύσκολη θέση να εξηγεί τη σχέση του με σκοτεινές υποθέσεις. Πριν από τέσσερα ακριβώς χρόνια είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο της εταιρείας Energa, με τον ΣΥΡΙΖΑ τότε να καταγγέλλει «ακόμη ένα σκάνδαλο που ακουμπά προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη», εφόσον «ο κ. Αριστείδης Φλώρος της Energa υπήρξε προστατευόμενος της οικογένειας, αφού ο ανιψιός και σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, κ. Δημητριάδης, όχι μόνο ήταν δικηγόρος του αλλά, όπως κατέθεσε στον ανακριτή, έστησε ο ίδιος τις offshore μέσω των οποίων καταληστεύθηκε το ελληνικό Δημόσιο».

Η Ν.Δ. υπερασπίστηκε τότε τον κ. Δημητριάδη, χαρακτηρίζοντας «πολιτική αλητεία» τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και αντιτείνοντας ότι «ο κ. Δημητριάδης υπήρξε μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του κ. Φλώρου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην προφυλάκισή του». Η ανταπάντηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι η συνεργασία Δημητριάδη με τις δικαστικές αρχές έγινε προκειμένου να γλιτώσει ο ίδιος: «Πολλοί είναι αυτοί που στο παρελθόν έτρεξαν να συνεργαστούν για να γλιτώσουν, όταν τους έπιασαν με τη γίδα στην πλάτη».

Είναι γεγονός ότι ο κ. Δημητριάδης είχε αναλάβει υπερεξουσίες στο μέγαρο Μαξίμου, σε σημείο που θεωρείται πως έπαιζε καθοριστικό ρόλο ακόμα και στη σύνθεση της κυβέρνησης. Σ’ αυτόν αποδίδεται, μεταξύ άλλων, και η αποπομπή Χρυσοχοΐδη.

Μάλιστα ο ειδικός ρόλος του δίπλα στον Κυρ. Μητσοτάκη ξεκίνησε από την εποχή που ο θείος είχε αναλάβει καθήκοντα υπουργού στην κυβέρνηση Σαμαρά. Οπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», με μια σειρά διορισμών σε θέσεις του Δημοσίου ο κ. Μητσοτάκης είχε φροντίσει την εξέλιξη, αλλά και την ειδική προστασία του στενού του συνεργάτη:

■ Στις 26.6.2013 τον διόρισε «σε θέση Ειδικού Συμβούλου στο Πολιτικό Γραφείο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με βαθμό Β’ και Μ.Κ. Βασικό Βαθμού κατηγορίας ΠΕ».

■ Στις 10.11.2013 υπέγραψε απόφαση με την οποία φρόντιζε, παρά τον διορισμό του, να ασκεί ο κ. Δημητριάδης το επάγγελμα του δικηγόρου: «Εξαιρούμε από την αναστολή του δικηγορικού λειτουργήματος […] τον Γρηγόριο-Αλέξανδρο Δημητριάδη του Σπυρίδωνος, Δικηγόρο Αθηνών».

Και όλα αυτά για τον ανιψιό του, εκείνος που ήδη από τον Δεκέμβριο του 2017 είχε αποκλείσει την αδελφή του από το όποιο προσεχές υπουργικό σχήμα, με το προεκλογικό σύνθημα «Κανείς συγγενής μου στην κυβέρνηση Ν.Δ.», εξηγώντας ότι «δεν μπορεί να δίνεται η εντύπωση ότι η διακυβέρνηση του τόπου είναι οικογενειακή υπόθεση» («Καθημερινή», 3.12.2017).

Τώρα γνωρίζουμε τη σοβαρότητα αυτών των δηλώσεων. Και ακολουθώντας τη γραμμή που έδωσε από τα Ανώγεια ο πρώην πρωθυπουργός, κλείνω με τη μαντινάδα που ταιριάζει σήμερα στην κύρια δραστηριότητα Μητσοτάκη-Δημητριάδη: «Το κινητό τηλέφωνο σε όλους χρησιμεύει όπου και να ’σαι θα σε βρει αυτός που σε γυρεύει».

Γιατί τον επιλέξαμε

Γιατί παρά την αποπομπή του από το μέγαρο Μαξίμου ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι ο πιο συνεπής εκφραστής της πολιτικής του Κυρ. Μητσοτάκη.

Πηγή: “Εφημερίδα των Συντακτών”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κομισιόν – Predator: «Φρένο» στην κατάχρηση κατασκοπευτικών λογισμικών

Φρένο επιχειρεί να βάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις επιδιώξεις...

Αλέξης Τσίπρας για τα 50 χρόνια Μεταπολίτευσης: Τα επιτεύγματα και οι χαμένες ευκαιρίες

Σε ένα εκτενές κείμενό του, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης...

Σε κλοιό ακρίβειας τα νοικοκυριά με την κυβέρνηση απρόθυμη να λάβει δραστικά μέτρα

*Του Φοίβου Κλαυδιανού - Η αποτελεσματικότητα των μετεκλογικών κυβερνητικών...

Ρένα Δούρου: Πρέπει να ανησυχούμε απέναντι στη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο Κυπριακό (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Η επίσκεψη της πολυπληθούς αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική...
Διαφήμιση