Piepergate: Νέο σκάνδαλο που αγγίζει την πρόεδρο της Κομοσιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Νέος πονοκέφαλος για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την προσπάθειά της να διεκδικήσει για δεύτερη φορά την προεδρία της Κομισιόν μετά τις έντονες διαμαρτυρίες τεσσάρων επιτρόπων για τον διορισμό του Μάρκους Πίπερ στη θέση συμβούλου.

Και οι αντιδράσεις δεν είναι τυχαίες, αλλά προέρχονται από κορυφαίους αξιωματούχους της Ε.Ε. όπως ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο Τιερί Μπρετόν, ο Νικολά Σμιτ και ο Πάολο Τζεντιλόνι, οι οποίοι έστειλαν κοινή επιστολή επισημαίνοντας ότι ο διορισμός του Πίπερ σε θέση ειδικού συμβούλου «έχει δημιουργήσει ερωτήματα για την διαφάνεια και αμεροληψία της διαδικασίας».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά το γραφείο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέλεξε τον πολιτικό της σύμμαχο για τη θέση και όχι άλλους υποψήφιους που φέρονται να είχαν καλύτερες επιδόσεις από τον Πίπερ. 

Υπό άλλες συνθήκες μια τέτοια κίνηση θα έφερνε μερικές χλιαρές αντιδράσεις και στη συνέχεια θα… χανόταν στη λήθη, όμως η Ε.Ε. είναι σε διαδικασία εκλογών και η πρόεδρος της Κομισιόν δέχεται ισχυρό ράπισμα από τους τέσσερις επιτρόπους που ζητούν εξηγήσεις. 

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που υπογράφουν την επιστολή ανήκουν, φυσικά, σε αντίπαλες πολιτικές ομάδες από το ΕΛΚ, παρά το γεγονός ότι ο γγ των Σοσιαλιστών/Δημοκρατών επιχείρησε να μιλήσει μόνο για «υπόθεση εσωτερικών υποθέσεων».  

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήρθε μέσω του εκπροσώπου Έρικ Μαμέρ, ο οποίος υποστήριξε ότι «η Κομισιόν έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και πως το άτομο που επιλέχθηκε είναι το κατάλληλο με βάση τα προσόντα του» 

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Politico, το Piepergate (όπως ονομάστηκε το υπό γέννηση σκάνδαλο) ίσως μόλις να αρχίζει. Μια από τις υποψήφιες ήταν η Τσέχα ευρωβουλευτής Μαρτίνα Ντλαμπάχοβα, η οποία έχει ήδη καταθέσει επίσημη διαμαρτυρία. Παράλληλα, μια ομάδα ευρωβουλευτών έχουν ζητήσει από την Κομισιόν να δώσει ξεκαθαρίσει εάν ο Πίπερ τα πήγε όντως καλύτερα από τους συνυποψήφιούς του για τη θέση, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι… έπιασε πάτο.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται περαιτέρω εξελίξεις, καθώς επίκειται η πρώτη συνάντηση στο Κολέγιο των Επιτρόπων μετά το ξέσπασμα του Piepergate και όλοι τους θα αντιπαρατεθούν πρόσωπο με πρόσωπο.

Στον σάλο που έχει ξεσπάσει έρχονται να προστεθούν και πληροφορίες ότι ο μισθός του νέου συμβούλιο αγγίζει τα 15.000 ευρώ το μήνα, ενώ αυτό που σιγοψυθιρίζεται είναι πως ο διορισμός του Πίπερ έρχεται με αντάλλαγμα να τη στήριξή του για τις επικείμενες ευρωεκλογές.

Το  Piepergate έρχεται να συμπληρώσει το Pfizergate, το άλλο μεγάλο σκάνδαλο για το οποίο ελέγχεται η φον ντερ Λάιεν και επικεντρώνεται στα γραπτά μηνύματα που είχε ανταλλάξει προκειμένου να εξασφαλίσει συγκεκριμένα συμβόλαια για την αγορά εμβολίων την εποχή της πανδημίας.

Πηγή: esfyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Είναι διεφθαρμένοι από πάνω ως κάτω

*Του Κώστα Βαξεβάνη - Οταν ο υπουργός Οικονοµίας Κωστής...

Κασσελάκης από Παλαιστίνη: «Ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό»

Μήνυμα υπέρ της άμεσης αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους έστειλε...

Τελ Αβίβ: Μεγάλη επίθεση με ρουκέτες από τη Χαμάς – Ήχησαν οι σειρήνες μετά από 4 μήνες

Η Χαμάς εκτόξευσε σήμερα ένα μπαράζ ρουκετών από τη Γάζα με...

Στέργιος Καλπάκης: Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στις 24 Ιανουαρίου 2019, στην ιστορική του ομιλία στη...
Διαφήμιση