Περπάτησε πάνω στα ερείπια της πολιτικής του

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Απόστολου Λυκεσά –

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κυρίως… ανίδεος. Γι’ αυτό ο… Μεγάλος Περίπατός του έγινε χθες με… ειδικό σκοπό, τριγύρω από τα ερείπια των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Καστοριάς, νομών ερημωμένων από πληθυσμό, με Εθνικό Σύστημα Υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με κατεστραμμένο και λαφυραγωγημένο κυριολεκτικά το εργοστάσιο ζάχαρης στο Πλατύ και έναν νομό όπως η Καστοριά, η εκκένωση του οποίου από τον πληθυσμό έχει ήδη οδηγήσει σε απώλεια μιας βουλευτικής έδρας, ενώ ο νομός εξακολουθεί να αιμορραγεί πληθυσμιακά από απελπισία.

Στην Καστοριά ο κ. Μητσοτάκης τούς άφησε κυριολεκτικά «ξερούς» δηλώνοντας στους γουνοποιούς ότι δεν είχε κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος που δημιούργησε το εμπάργκο στη Ρωσία…

Δεν είχε μια λέξη να πει για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην Κρύα Βρύση Πέλλας όπου οι «νεομακεδονομάχοι» ούρλιαζαν μόλις πριν από τέσσερα χρόνια και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης τούς σιγοντάριζε.

Μερικά χιλιόμετρα παραδίπλα, στα Γιαννιτσά, καρκινοπαθείς και γιατροί σήμερα θα διαμαρτυρηθούν για το επικείμενο κλείσιμο του Ογκολογικού Ιατρείου. Σαν να μη συμβαίνει τίποτα, ο κ. Μητσοτάκης σχολίαζε τα περί… κυβέρνησης ειδικού σκοπού και επιφύλασσε στους κατοίκους μια ισχνή αναφορά στο ΕΣΥ: «Θα στηρίξουμε, όμως, και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ξέρετε ότι την εποχή της πανδημίας οι υγειονομικοί μας κράτησαν όρθια την κοινωνία. Εδωσαν τα πάντα για να αντιμετωπίσουν μια κρίση, όμοια της οποίας δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ τα τελευταία 100 χρόνια. Και εδώ στην Πέλλα ξέρετε ότι έχουν ενισχυθεί τα νοσοκομεία σας, τα κέντρα υγείας σας. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα όμως. Δεν μου αρκούν αυτά τα οποία έχουμε κάνει»!

Πράγματι, αν η κατάσταση του Νοσοκομείου Γιαννιτσών θεωρείται επιτυχία, μάλλον πρέπει όλοι να εύχονται μια… αποτυχία. Διότι στα τέλη Απριλίου η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας μαζί με φορείς της περιοχής διαδήλωναν ζητώντας να μην εφαρμοστεί η «απόφαση των διοικήσεων της Υγειονομικής Περιφέρειας και των Νοσοκομείων Γιαννιτσών και Εδεσσας να αναστείλουν την ανοιχτή εφημερία του παθολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Γιαννιτσών και να διακομίζουν τους ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία στο Νοσοκομείο Εδεσσας», αφού «η απόφαση αυτή αποτελεί επίσημη ομολογία της κατάρρευσης της λειτουργίας της παθολογικής κλινικής, που εδώ και μήνες δεν έχει το ελάχιστο προσωπικό που απαιτείται για να συνταχθεί το πρόγραμμα εφημέρευσης».

Αν δεν πιστεύουν την Ενωση Νοσοκομειακών, ας διαβάσουν την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Πέλλας που την ίδια μέρα ζητούσε μέτρα για την αντιμετώπιση της «σοβαρής υπολειτουργίας των δύο νοσοκομείων του Νομού Πέλλας».

Διαμαρτυρίες

Τζάμπα φόβο μοίρασε ο κ. Μητσοτάκης στη Νάουσα με δηλώσεις όπως «να δω πώς θα πληρώνουν τις συντάξεις», αλλά τη ζοφερή πραγματικότητα τη βιώνουν ήδη τα μέλη του Σωματείου Βαρβαρέσου, που τον υποδέχθηκαν με πανό και διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους εδώ και 1,5 χρόνο! «Με ένα εργοστάσιο τους φτιάξαμε άλλα τρία και αυτοί μας κοροϊδεύουν εδώ και χρόνια τρία», είπαν οι εργάτες, ενώ παράλληλα ζητούν να παραλάβουν το επίδομα ύψους 4.000 ευρώ μέσω της ΔΥΠΑ, αίτημα το οποίο έχει απορριφθεί. Ελαβαν κι αυτοί υπόσχεση ότι θα… το δει το θέμα τους, υπόσχεση ανάλογη αυτής που έλαβαν οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας.

Το εργοστάσιο φάντασμα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Κάτι τέτοια δεν πτοούν τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μίλησε καταχειροκροτούμενος από νεοδημοκράτες που λάμβαναν το κατάλληλο σήμα από τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο. Πικρή ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ημαθίας που έβλεπε τον κ. Μητσοτάκη να περπατά «δίπλα στα “κουφάρια”-σύμβολα της αποβιομηχάνισης της Ημαθίας, κοντά στη λεηλατημένη Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, δίπλα σε σκοτεινά, μισοκατεστραμμένα κτίρια, απομεινάρια της εγκατάλειψης και των πλειστηριασμών, μπροστά από την ακαλλιέργητη γη των αγροτών…».

Εχει ενδιαφέρον ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε κι άλλη τετραετία λέγοντας ότι την πρώτη «έχουμε ρίξει τα θεμέλια». Πάντως, όπως έχουμε δείξει με το ρεπορτάζ για την ΕΒΖ, από την πάλαι ποτέ ανθούσα βιομηχανία έμειναν μόνο τα θεμέλια… («Εφ.Συν.», 30.4.2023, «Σοκ μπροστά στο “ερείπιο” της ΕΒΖ στο Πλατύ»).

Με το «καλημέρα» στην Καστοριά ο κ. Μητσοτάκης άφησε με ανοιχτό το στόμα τους εκπροσώπους του κλάδου της γουνοποιίας λέγοντάς τους ότι δεν είχε κατανοήσει πλήρως το μέγεθος του προβλήματος, δεν γνώριζε τις συνέπειες του εμπάργκο στη Ρωσία.

Δεν γνώριζε δηλαδή ότι το 95% του πιο δυναμικού κλάδου της πόλης έχει αφανιστεί. Οι συνέπειες είναι ορατές στον νομό και στην πόλη. Τι τους υποσχέθηκε; Οτι θα ορίσει… αρμόδιο σύμβουλο που θα ασχολείται με τον κλάδο της γουνοποιίας! Οταν 4.000 άνθρωποι έχουν φύγει με συνέπεια ο νομός να μετατρέπεται σε μονοεδρική και, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, άλλοι 4.000 έχουν φύγει στα νησιά για δουλειές στον τουρισμό, οι περιγραφές περιττεύουν.

Το κλίμα είναι τόσο βαρύ που εστάλη στον νομό για τόνωση ηθικού ο πάλαι ποτέ γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, που ήταν στον «πάγο» λόγω της συγγενικής του σχέσης με… τον Ιβάν Σαββίδη. Η κατήφεια στα πρόσωπα όσων προσήλθαν στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη σε αίθουσα ξενοδοχείου ήταν η καλύτερη επιβεβαίωση της άσχημης κατάστασης. Στους γουνοποιούς ο κ. Μητσοτάκης είχε να τάξει μόνο «παράταση στην επιδότηση των αναστολών εργασίας για τρεις μήνες» και ότι θα… ασχοληθεί προσωπικά στο μέλλον με το πρόβλημα. Κυριολεκτικά έριξε βότσαλο στη λίμνη…

Πηγή: efsyn.gr

Φωτογραφία: intime

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Quo vadis, Europa?

Το ερώτημα του τίτλου ίσως ακούγεται και διαβάζεται ως...

Παραλήρημα της Βούλτεψη για ακρίβεια: «Στη Μαδρίτη κοιμούνται στις μπανιέρες» (ΒΙΝΤΕΟ)

Μαθήματα οικονομίας έδωσε η Σοφία Βούλτεψη που στην προσπάθειά της να...

Η διπλή «μάχη» του ΣΥΡΙΖΑ για εξαήμερη εργασία και ιδιωτικό χρέος

Στην εξαήμερη εργασία και στο δυσβάστακτο για τους πολίτες ιδιωτικό χρέος επικεντρώνει σε...

Εργαζόμενοι στον τουρισμό: Τραγικές οι συνθήκες εργασίας / Λέμε όχι στις σεζόν-κόλαση

*Της Μικαέλας Σάβα - Εργαζόμενοι και εργαζόμενες στον τουρισμό...
Διαφήμιση