ΠΑΣΟΚ: Μορατόριουμ μέχρι τις ευρωεκλογές από όλες τις πλευρές

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Φοίβου Κλαυδιανού –

Οι ήπιοι τόνοι και η διάθεση για μόνο θετική-εποικοδομητική κριτική, η οποία επικράτησε κατά την κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή, φαίνεται ότι δεν αποτελεί μια συγκυριακή αποτύπωση του κλίματος της συγκεκριμένης σύσκεψης, αλλά απηχεί τη σιωπηρή συμφωνία όλων των πλευρών της Χαριλάου Τρικούπη για ένα ευρύτερο μορατόριουμ έως τις ευρωεκλογές.

Η πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη να προχωρήσει η πρόταση μομφής για τη διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών και ευρύτερα για το κράτος δικαίου, η οποία οδήγησε στην παραίτηση 2 υπουργών από τον πυρήνα του Μαξίμου, άμβλυνε σε πολύ μεγάλο βαθμό τη διάθεση που είχαν αρκετοί να θέσουν θέμα για την αρνητική πορεία του κόμματος στις μετρήσεις της κοινής γνώμης τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα η λέξη δημοσκοπήσεις να αναφερθεί ελάχιστες φορές την Παρασκευή.

Στις ευρωεκλογές «θα γίνει ταμείο» για ΠΑΣΟΚ και Ανδρουλάκη

Ωστόσο, το μορατόριουμ φαίνεται ότι θα έχει διάρκεια μόνο έως τις ευρωεκλογές, όταν θα έρθει η ώρα να γίνει και το ταμείο για το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη προσωπικά, καθώς από πολλούς καταγράφηκε η διάθεση για θετική, έστω, κριτική.

Με απλά λόγια, κανείς στη Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι διατεθειμένος να κάνει κριτική στην ηγεσία που θα μπορούσε να κατηγορηθεί για υπονόμευση, με τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος να προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει καμία ρωγμή που θα αξιοποιήσουν οι αντίπαλοί του ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη πλευρά, όμως, αρκετοί, είτε προσπαθούν να ενθαρρύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη να προχωρήσει σε πιο δυναμικές παρεμβάσεις με στόχο ένα καλύτερο αποτέλεσμα είτε μοιάζουν να θέλουν να κατοχυρώσουν ορισμένες επιφυλάξεις για επιλογές του, τις οποίες ενδεχομένως να ανασύρουν σε περίπτωση ενός κακού αποτελέσματος. Ενδεικτική είναι, δε, και η θεματολογία αυτής της εποικοδομητικής κριτικής.

Κεντροαριστερό στίγμα και συζήτηση με προοδευτικές δυνάμεις

Συγκεκριμένα, αναφορά για τη προβληματική πορεία στα γκάλοπ έγινε την Παρασκευή μόνο από τον Θεόδωρο Μαργαρίτη, αλλά αρκετοί έθεσαν τομείς δουλειάς που θα μπορούσαν να βελτιωθούν, ιδίως την ανάγκη για μεγαλύτερη εξωστρέφεια, για παράδειγμα στους μαζικούς χώρους και περισσότερες πολιτικές πρωτοβουλίες, με άξονες το κράτος δικαίου και θέματα καθημερινότητας, όπως η ακρίβεια.

Ανάμεσα σε αυτούς που έθεσαν διάφορα ζητήματα ήταν οι Μιχάλης Κατρίνης, Παύλος Χρηστίδης, Γιώργος Νικητιάδης, Κώστας Σκανδαλίδης, Έφη Χαλάτση, Θόδωρος Μαργαρίτης, ενώ οι Μανώλης Χριστοδουλάκης και Νάντια Γιαννοπούλου, προτίμησαν να μην τοποθετηθούν καθόλου.

Επίσης, από πολλούς τέθηκε θέμα για μεγαλύτερη προβολή προγραμματικών προτάσεων από πλευράς του ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρούν ότι δεν αρκεί η κριτική στην κυβέρνηση, αλλά χρειάζεται να γίνει πιο σαφές το κεντροαριστερό ιδεολογικό στίγμα του κόμματος, κάτι για το οποίο, όμως, καταγράφεται μεγάλη διελκυστίνδα στο εσωτερικό του, με τον Νίκο Ανδρουλάκη, πάντως, να μοιάζει να επιχειρεί σταδιακά μια απαλή στροφή προς τα Αριστερά.

Αρκετοί, λοιπόν, συμφώνησαν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει να περιμένει πολλά από ψηφοφόρους του Κέντρου που έχουν μετατραπεί σε «Κυριακίστας», δηλαδή σε φαν του νυν πρωθυπουργού. Επίσης, από τους Κώστα Σκανδαλίδη και Θόδωρο Μαργαρίτη αναφέρθηκε ότι δεν θα πρέπει να ποινικοποιηθεί η συζήτηση με τις άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου.

Η προσπάθεια Ανδρουλάκη να ενσωματώσει την κριτική

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος δεν αφορά μόνο την περίοδο μετά τις ευρωεκλογές, αλλά και όσα θα συμβούν πριν από αυτές, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει αποδείξει ότι επιχειρεί να ενσωματώσει στην κεντρική στρατηγική τις διάφορες φωνές που ακούγονται.

Ακόμη περισσότερο, εμφανίζεται αποφασισμένος να πάρει ρίσκα προκειμένου να κερδίσει την άτυπη κούρσα που έχει ξεκινήσει μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, η οποία θα κρίνει πολλά για τις ηγεσίες των δύο κομμάτων.

Πηγή: dnews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αύξηση μισθών, εργασία με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια

*Γράφει η Μαρία Καραμεσίνη - Χωρίς αύξηση μισθών και...

Ελληνική οικονομία: Μήπως ετοιμάζεται μια νέα φούσκα;

*Γράφει ο Δημήτρης Μάρδας - Δύο βασικά χαρακτηριστικά της...
Διαφήμιση