Οι συνθήκες εργασίας είναι δείγμα πολιτισμού για μια χώρα. Και ο πολιτισμός είμαστε εμείς, δεν είναι οι κυβερνήσεις» μας έλεγε χθες η Δήμητρα Γαλάνη. Μαζί με συναδέλφους της απ’ ολες τις γενιές, απ’ όλα τα ρεπερτόρια, έδωσε και εκείνη το παρόν της στην επίσημη πρώτη του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών, σε γνωστό καφέ της πλατείας Αυδή. «Είναι η νέα μας φωνή, αυτή που θα εκπροσωπήσει δυναμικά το σύνολο του ελληνικού τραγουδιού» έκανε σαφές η πρόσκληση, και η πρόεδρος του νεοσύστατου φορέα, Νατάσσα Μποφίλιου, εξηγούσε την ανάγκη «να εκφραστούμε επίσημα και θεσμικά, από ένα ζωντανό, ενεργό και σύγχρονο σωματείο, που θα αφουγκραστεί την εποχή και θα δράσει με ταυτότητα και αποτελεσματικότητα. Ένα σωματείο που θα είναι μέρος της λύσης και όχι ένα παλαιάς κοπής συνδικαλιστικό όργανο που εξυπηρετεί με πελατειακή νοοτροπία τα μέλη του», που πάνω απ’ όλα «έχει τις πόρτες ανοιχτές σε όλους και είναι εδώ για να αντιμετωπίσει όλα τα επείγοντα ζητήματα».
Μεγάλη συσπείρωση
Έχοντας ήδη σηκώσει τα μανίκια το νέο σωματείο, στις προτεραιότητές του, εκτός από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, έχει βάλει το ασφαλιστικό ζήτημα, για το οποίο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις με τον υπουργό Εργασίας, όπως και το ψηφιακό περιβάλλον και, φυσικά, τα πνευματικά δικαιώματα, ενώ στις αποσκευές του διαθέτει ήδη μια κατάκτηση. «Καταφέραμε ήδη και συσπειρώσαμε, για πρώτη φορά στα χρονικά του κλάδου, 700 συναδέλφους στο αίτημα να αποζημιωνόμαστε για την παρουσία μας σε τηλεοπτικές εκπομπές και το πετύχαμε τουλάχιστον ως προς τα δημόσια κανάλια».
Πολλοί τραγουδιστές έδωσαν χθες το παρών προκειμένου να «γίνει πράξη η ενότητα, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, να εκσυγχρονίσουν το θεσμικό τοπίο». Ο Γιώργος Μαργαρίτης, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, η Καίτη Γαρμπή, ο Διονύσης Σχοινάς, ο Στάθης Δρογώσης αλλά και ο Μανώλης Φάμελος, ο γνωστός στιχουργός Οδυσσέας Ιωάννου, καθώς και πολλοί βρέθηκαν στην παρουσίαση του σωματείου.
Στο απόλυτο κενό
«Με αποκορύφωμα την πανδημία και τις συνέπειές της σε εργασιακό και κοινωνικό επίπεδο, αναδείχτηκαν όλα τα προβληματα και οι παθογένειες του κλάδου, αλλά και θέματα που προέκυψαν και απαιτούσαν από εμας άμεσες και καθαρές λύσεις” εξήγησε η Νατάσσα Μποφίλιου, υπογραμμίζοντας ότι «στις πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας ο κλάδος βρέθηκε στο απόλυτο κενό, με πολλούς συναδέλφους να αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμα και τα στοιχειώδη», ενώ «μετά από τη σοβαρή οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και τα δύο χρόνια πανδημίας που την ακολούθησαν βρεθήκαμε έκθετοι και εντελώς απροστάτευτοι από το επίσημο κράτος».
Έχοντας στο πλάι της το νεοεκλεγμένο Διοικητικό και Εποπτικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν επίσης η Γιώτα Νέγκα, η Αναστασία Μουτσάτσου, η Δήμητρα Γαλάνη, η Βίκυ Καρατζόγλου, ο Νίκος Μακρόπουλος και η Τάνια Τσανακλίδου, που δεν μπόρεσε χθες να παρευρεθεί αλλά εκπροσωπήθηκε από τη Μαρία Παπαγεωργίου, η Νατάσσα Μποφίλιου αναφέρθηκε επίσης στις διεργασίες που οδήγησαν στη δημιουργία του ΠΣΕΤ, αλλά και στην ομάδα εργασίας που πρωτοστάτησε για το εγχείρημα, ανάμεσα στους οποίους είναι ο Γιάννης Κότσιρας, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου.
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, μίλησε για «διαχρονικές αδικίες σε βάρος σε βάρος του κλάδου», που ξεκινούν «από τον νέο συνάδελφο με το υποτυπώδες μεροκάματο» και φτάνουν μέχρι «τους ανθρώπους που, παρά τη μεγάλη διαδρομή τους, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν μια στοιχειώδη σύνταξη». Ένα ευρύ φάσμα δηλαδή, που «δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά ούτε με επιπολαιότητα». Γι’ αυτό διεκδικούν επιπλέον και τον «εκσυγχρονισμό του μηχανισμού απονομής τιμητικών συντάξεων» και τη «ριζική αναμόρφωσή του». Σε ό,τι αφορά το ψηφιακό περιβάλλον, διευκρίνισε ότι «ο καλλιτέχνης σήμερα δεν εμφανίζεται απλά σε μια εκπομπή άπαξ, αλλά γίνεται δημιουργός περιεχομένου για πάντα». Ως εκ τούτου διεκδικούν «συνολική λύση», την ανάπτυξη δηλαδή ενός «θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει στους εκπροσώπους δικαιούχων, δηλαδή τους Οργανισμούς Συλογικής Διαχείρισης, όχι μόνο των τραγουδιστών αλλά και των μουσικών, να μεσολαβούν στην είσπραξη των αμοιβών μας».
Δικαίωμα στην επιβίωση
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και η Γιώτα Νέγκα και η Αναστασία Μουτσάτσου, επισημαίνοντας την ανάγκη για συσπείρωση και το δικαίωμα στην επιβίωση, καθώς βρέθηκαν εντελώς έξω από το κάδρο της κρατικής μέριμνας, όπως επίσης και να εκπροσωπηθεί απόλυτα ο κλάδος τους.
Από την πλευρά της, η Δήμητρα Γαλάνη επισήμανε ότι «η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική απ’ αυτή που φαίνεται στη βιτρίνα της δουλειάς μας. Πίσω απ’ αυτό που φαίνεται υπάρχει κόπος και πόνος, υπάρχει αγωνία, άγχος και σκληρή δουλειά».
Ενότητα και στον συνδικαλισμό
Δηλώνοντας απλό μέλος του ΠΣΕΤ, ο Μανώλη Φάμελος, που είναι παράλληλα πρόεδρος του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης «Ερατώ» αλλά και του GEA, δεν έκρυψε τη χαρά το, αφού «την ενότητα που έχουμε πετύχει στον οργανισμό μας “Ερατώ” τη βλέπουμε να γίνεται πράξη και στο συνδικαλιστικό πεδίο». Ο γνωστός τραγουδοποιός υπογράμμισε παράλληλα ότι «όταν πρόκειται για τα δικαιώματα μας, είτε αυτά είναι τα συγγενικά δικαιώματα είτε τα εργασιακά, απ’ όποια γενιά και απ’ όποια σκηνή και αν προέρχεται κανείς, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να μας χωρίζει, αντίθετα, όλα μας ενώνουν.
Οι συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία υπήρξαν καθοριστικές για την κοινότητα των καλλιτεχνών. Έτσι, μετά τους ηθοποιούς, που με τη δυναμική συμμετοχή τους ανανέωσαν το ΣΕΗ, αντιμετωπίζοντας κατά πρόσωπο τις δικές τους εργασιακές δυσκολίες αλλά και τα ζητήματα που έβαλε στο προσκήνιο το metoo, φαίνεται πως ήρθε η σειρά των τραγουδιστών να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, διεκδικώντας μέσα από το νέο σωματείο τους όλα εκείνα που δικαιούνται και ακολουθώντας ένα νέο συνδικαλιστικό μοντέλο που θα ανταποκρίνεται στη φωνή τους και την εποχή μας.
Πηγή: avgi.gr