*Συνέντευξη στον Πάρι Καρβουνόπουλο του Παύλου Κωνσταντινίδη, ερευνητή στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών σε θέματα αποκατάστασης δασικών εκτάσεων.
Η αντιπυρική περίοδος φθάνει στο τέλος της και ο απολογισμός είναι ξανά αρνητικός. Το μοντέλο που ακολουθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία 26 χρόνια είναι καταστροφικό αλλά η επιμονή μας να το ακολουθούμε είναι θέμα προς ψυχιατρική-ψυχολογική διερεύνηση! Ποια είναι τα επαναλαμβανόμενα λάθη που κάνουμε;
Ο επί σειρά ετών ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών σε θέματα αποκατάστασης δασικών εκτάσεων, Παύλος Κωνσταντινίδης, μιλά στο militaire channel και περιγράφει όλα όσα θα έπρεπε να έχουν αλλάξει, όλα όσα θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια και δεν έγιναν με αποτέλεσμα να βλέπουμε φωτιές να καίνε δάση επί ολόκληρες εβδομάδες. Ο κ.Κωνσταντινίδης επισημαίνει ότι τίποτα δεν μάθαμε ,ακόμη και από τις πολύνεκρες καταστροφές, όπως στην Ηλεία και στο Μάτι. «Όλη η Αττική είναι μια παγίδα», απαντά όταν του θέτουμε το ερώτημα αν υπάρχουν κι άλλες περιοχές που κινδυνεύουν να ζήσουν έναν εφιάλτη σαν εκείνο στο Μάτι.
Είναι η λύση η κατάσβεση των πυρκαγιών από τον αέρα; Μετά από κάθε μεγάλη φωτιά η μόνιμη συζήτηση είναι που θα βρούμε κι άλλα πυροσβεστικά εναέρια μέσα για να αγοράσουμε! Οι Έλληνες πολίτες έχουν πληρώσει τα τελευταία χρόνια αμέτρητα εκατομμύρια για ενοικιάσεις αεροπλάνων και ελικοπτέρων αλλά η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώνεται αλλά επιδεινώνεται! Οι φωτιές καίνε περισσότερο ,καταστρέφουν όλο και μεγαλύτερες εκτάσεις. Η σημερινή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι και άλλες χώρες καίγονται, άρα δεν φταίνε οι δικοί μας χειρισμοί. Είναι έτσι; Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά και ο κ.Κωνσταντινίδης την εξηγεί.
Δείτε τα όσα ενδιαφέροντα λέει ένας άνθρωπος που έχει μελετήσει σε βάθος το πρόβλημα των πυρκαγιών . Ο κ.Παύλος Κωνσταντινίδης, αλλά και πολλοί άλλοι επιστήμονες έχουν αναφέρει ποιες είναι οι λύσεις αλλά παραδόξως ουδείς τους ακούει. «Οι φωτιές σβήνουν τον χειμώνα, όταν σχεδιάζεις κι όχι το καλοκαίρι», λέει ο κ.Κωνσταντινίδης. Γι΄ αυτό όπως φαίνεται κάθε καλοκαίρι καιγόμαστε.