Ουκρανία: Πώς η ανατίναξη του φράγματος στον Δνείπερο επηρεάζει την έκβαση του πολέμου

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Νέες διαστάσεις στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία αναμένεται να δώσει η καταστροφή του μεγάλου φράγματος στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία πόλη Νόβα Καχόβκα, στην περιοχή της Χερσώνας, που έχει προκαλέσει άνευ προηγουμένου πλημμυρικά φαινόμενα, εκτοπίζοντας δεκάδες χιλιάδες κατοίκους.

Με μια πρώτη εκτίμηση του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας, περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι απομακρύνονται από τις πλημμυρισμένες περιοχές, ενώ πάνω από 40.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν.

Το Κίεβο, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι ανατίναξε το φράγμα, ενώ η Μόσχα κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό για δολιοφθορά.

Πού ακριβώς βρίσκεται το φράγμα και τι έχει συμβεί

Το φράγμα βρίσκεται στον ποταμό Δνείπερο, στη νότια Ουκρανία. Η Ρωσία ελέγχει τα εδάφη στην αριστερή όχθη του ποταμού, ενώ η δεξιά όχθη ανήκει στην Ουκρανία.

Το φράγμα -μήκους 2 χιλιομέτρων- τροφοδοτεί τον υδροηλεκτρικό σταθμό Καχόβκα και συγκρατεί μια δεξαμενή που περιέχει 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού, η οποία με τη σειρά της τροφοδοτεί το κανάλι της βόρειας Κριμαίας που παρέχει πόσιμο νερό στη χερσόνησο, την οποία η Ρωσία προσάρτησε παράνομα το 2014.

Ενώ υπάρχουν ακόμη πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες, μια εκδοχή αναφέρει ότι γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη. Η έκρηξη φέρεται να ήταν αρκετά δυνατή ώστε να ακουστεί σε απόσταση 80 χιλιομέτρων.

Πόσο σοβαρή είναι η ζημιά

Οι δορυφορικές εικόνες του φράγματος -πριν και μετά- δείχνουν την έκταση της ζημιάς.

Το φράγμα και ο υδροηλεκτρικός σταθμός Καχόβκα φαίνεται να έχουν παρασυρθεί σε μεγάλο βαθμό, απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες νερού. Εικόνες από την πόλη Νόβα Καχόβκα δείχνουν μεγάλο όγκο νερού στην κεντρική πλατεία να περικυκλώνει κτίρια.

Στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία δεξιά όχθη του ποταμού, έχουν διαταχθεί εκκενώσεις σε τουλάχιστον δέκα παραποτάμιους οικισμούς και συνοικίες της Χερσώνας.

Όπως εκτιμάται, πάντως, οι ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές γύρω από τον ποταμό θα πληγούν περισσότερο από τις πλημμύρες.

Ποιος ανατίναξε το φράγμα

Η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές κατοχικές δυνάμεις -οι οποίες έχουν τον έλεγχο του φράγματος και της παρακείμενης πόλης μετά την περσινή εισβολή πλήρους κλίμακας- ότι ανατίναξαν το φράγμα σε μια προσπάθεια να αποκρούσουν την ουκρανική αντεπίθεση.

«Ο κόσμος οφείλει να αντιδράσει» δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο κατά της ζωής, κατά της φύσης, κατά του πολιτισμού», τόνισε, κατηγορώντας τους Ρώσους ότι ναρκοθέτησαν το φράγμα πριν το ανατινάξουν.

«Η Ρωσία το ανατίναξε, προκαλώντας τεράστιες περιβαλλοντικές ζημιές» πρόσθεσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στους «Εννέα του Βουκουρεστίου». «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει προκληθεί από τον άνθρωπο στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», συνέχισε.

Η καταστροφή του φράγματος εγείρει φόβους για τις καταστροφικές συνέπειες στην πανίδα και τη χλωρίδα της νότιας Ουκρανίας. «Η Ρωσία είναι ένοχη για βάρβαρη οικοκτονία» τόνισε.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο κατηγόρησε το Κίεβο ότι ανατίναξε το φράγμα για να στερήσει από τη ρωσοκρατούμενη Κριμαία το πόσιμο νερό που λαμβάνει και να αποσπάσει την προσοχή από τη φερόμενη αντεπίθεση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για την καταστροφή, χαρακτηρίζοντάς την ως επίθεση “σαμποτάζ” που θα μπορούσε να έχει “πολύ σοβαρές συνέπειες” για τους κατοίκους της περιοχής και το περιβάλλον.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι ένας από τους λόγους που θα είχε η Ουκρανία για να επιτεθεί στο φράγμα θα ήταν να στερήσει από την Κριμαία το νερό. Απέρριψε, δε, τις κατηγορίες ουκρανών αξιωματούχων ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν ανατινάξει το φράγμα. «Η ευθύνη για όλες τις συνέπειες πρέπει να βαρύνει το καθεστώς του Κιέβου» είπε.

Πώς θα επηρεάσει η εξέλιξη την έκβαση του πολέμου

Με τόσο λίγα στοιχεία γνωστά για την πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση της Ουκρανίας, δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο κάποια δεδομένα που προκύπτουν είναι σημαντικά.

Οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να διασχίσουν τον ποταμό Δνείπερο, νότια της Χερσώνας, ενώ παράλληλα προσπαθούν να προωθηθούν κατά μήκος της χερσονήσου Kinburn, στις εκβολές του ποταμού.

Τόσο η περιοχή του φράγματος όσο και το δέλτα θεωρούνται τρωτά σημεία για τις ρωσικές δυνάμεις, και οι πλημμύρες έβαλαν τέλος -προς το παρόν τουλάχιστον- σε κάθε πιθανή προσπάθεια των Ουκρανών να διασχίσουν τον ποταμό Δνείπερο γύρω από τη Χερσώνα/Νόβα Καχόβκα.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί σε υψηλότερα εδάφη στη νότια όχθη, στο Olekshy και στο Hola Prystan.

Η καταστροφή του δρόμου που διασχίζει την κορυφή του φράγματος στερεί, επίσης, από την Ουκρανία τη δυνατότητα επίθεσης κατά μήκος του ποταμού, αφήνοντας μόνο τη γέφυρα Antonivsky στη Χερσώνα ως πέρασμα.

Εν ολίγοις, για την Ουκρανία, οι πλημμύρες θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τα στρατεύματά της να προχωρήσουν πέρα από τον ποταμό Δνείπερο και να εισέλθουν στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές στο πλαίσιο της πολυαναμενόμενης αντεπίθεσης. Ήδη, η άνοδος του ποταμού απειλεί δεκάδες ουκρανικούς οικισμούς στην περιοχή της Χερσώνας που βρίσκεται σε χαμηλό υψόμετρο, η οποία περιλαμβάνει περιοχές που το Κίεβο ανακατέλαβε από τη Μόσχα στα τέλη του περασμένου έτους.

Για τη Ρωσία, στην αντίπερα όχθη, το κατεστραμμένο φράγμα είναι πιθανό να καταστήσει ακόμη πιο δαπανηρή την παροχή γλυκού νερού στην κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας. Οι πλημμύρες έχουν, επίσης, επηρεάσει περιοχές στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου και θα μπορούσαν να διαταράξουν τις ρωσικές αμυντικές θέσεις.

Όπως παρατηρεί ο Guardian, το δέλτα του Δνείπερου είναι ένα από τα πιο υποβαθμισμένα μέτωπα του πολέμου. Μετά την κατάληψη της Χερσώνας από την Ουκρανία, διεξάγεται μια “ήσυχη” μάχη για τον έλεγχο περιοχών εκεί. Μια σχετικά ριψοκίνδυνη επίθεση θα μπορούσε, αν ήταν επιτυχής, να δώσει τη δυνατότητα ενός πιο άμεσου χτυπήματος προς την Κριμαία.

Πηγή: news247.gr

Φωτογραφία: BBC

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει εξαήμερη εργασία από την 1η Ιουλίου

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Την ώρα που σε αρκετά...

Τα μυστικά των δημοσκοπήσεων – Τι πρέπει να γνωρίζετε

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Πού θα κυμανθεί το...

Ο Μητσοτάκης αγοράζει ακριβότερα τα F-35 που είναι και αχρείαστα – Περίεργη η σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μας αγοράζει τα ακριβότερα κι...

Κασσελάκης: “Αυτός είναι ο δικός σας ΣΥΡΙΖΑ” – Οι 42 υποψήφιοι του ευρωψηφοδελτίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε χθές τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ για τις...
Διαφήμιση