Οταν η Επικοινωνία συγκρούεται με το Πορτοφόλι…

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Ανδρέα Παναγόπουλου – Μπορεί η Επικοινωνία να αποτελεί, στην εποχή μας, το υπέρτατο πολιτικό εργαλείο όμως όπως όλες οι θεωρητικές επιστήμες και τεχνικές έχει μία αχίλλειο πτέρνα, τα Μαθηματικά. Ιδιαίτερα τα Μαθηματικά που γνωρίζουν όλοι: του Πορτοφολιού!

Πολλοί μπορούν να πιστέψουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν προδοσία, το Μάτι έγκλημα εκ προμελέτης. Επίσης πολλοί μπορεί να πιστέψουν ότι με 30-40 νεκρούς την ημέρα τελείωσε η πανδημία, αν δεν έχουν νεκρό στην οικογένειά τους. Κανείς όμως δεν θα πιστέψει ποτέ ότι έχει περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι του. Ποτέ!

Ολοι όσοι έχουν θητεύσει ως “Τσάροι της Οικονομίας” τα τελευταία 40 χρόνια το γνωρίζανε αυτό. Από τον Γεράσιμο Αρσένη και τον Δημήτρη Τσοβόλα μέχρι τον Γιώργο Αλογοσκούφη και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου αλλά και από τον Γιάννη Στουρνάρα μέχρι τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Και βέβαια το γνωρίζει πολύ καλά και ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Τι γνωρίζανε; Πως μπορεί τα αντι-Δεξιά, αντι-ΠΑΣΟΚικά, αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπα να διαμόρφωναν το αρνητικό κλίμα όμως το καθοριστικό χτύπημα για την πτώση μίας κυβέρνησης το έδινε η… πλαγιομετωπική σύγκρουση της επικοινωνιακής πολιτικής με το πορτοφόλι των πολιτών. Από την εποχή της καθιέρωσης του ΦΠΑ, το 1987 μέχρι τη μείωση μισθών και συντάξεων με τα μνημόνια και από τον ΕΝΦΙΑ μέχρι την κουτσουρεμένη “13η σύνταξη” που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ την Ανοιξη του 2019 και δεν ικανοποίησε καμιά προσδοκία…

Μπορεί να ακούγεται κυνικό και ίσως κάποιοι να το χαρακτηρίσουν και απολίτικο, όμως αυτή είναι η πραγματικότητα και είναι και απλή και ανθρώπινα εξηγήσιμη: Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών -και πολύ περισσότερο όσοι εξαρτώνται από έναν μισθό- λίγο πριν μπουν στο εκλογικό τμήμα για να ψηφίσουν ανοίγουν το πορτοφόλι τους και μετράνε. Και αυτή η μέτρηση είναι, εκ των πραγμάτων, αλάνθαστη. “Τόσα παίρνω, τόσα δίνω, τόσα μου έχουν απομείνει για να βγάλω το μήνα!”.

Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό -που εδώ και πολλά χρόνια, είναι- τότε ο πολίτης παίρνει την τελική του απόφαση, η οποία, κατά κανόνα είναι τιμωρητική. Ιδιαίτερα αν κάποιος του έχει υποσχεθεί “καλύτερες μέρες” και δεν έχει τηρήσει την υπόσχεσή του.

Το πράγμα γίνεται ακόμη χειρότερο όταν η Επικοινωνία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει αριθμούς που όμως μετά σκοντάφτουν σε πολύπλοκες μαθηματικές πράξεις, υπολογισμούς και αλγόριθμους που το πορτοφόλι του πολίτη δεν “βλέπει”.

Παράδειγμα:

Τον Απρίλιο του 2019, η τότε κυβέρνηση εξήγγειλε πως θα δώσει ένα επίδομα το οποίο έκανε το επικοινωνιακό λάθος να το ονομάσει “13η Σύνταξη“. Οταν άκουγε ο άλλος “13η Σύνταξη” πίστεψε -και με το δίκιο του- πως αν παίρνει 1.000 ευρώ σύνταξη θα εισπράξει άλλα 1.000 ευρώ. Αμ, δε!

Μόνο όσοι έπαιρναν 500 ευρώ σύνταξη θα έπαιρναν το 100% του επιδόματος. Οσοι έπαιρναν 601-1.000 ευρώ θα λάμβαναν το 50% της σύνταξής τους. Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ θα λάμβανα το 30% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκαν, τότε, 772.000 συνταξιούχοι.

Τι κι αν είχαν πάρει τα δύο προηγούμενα χρόνια έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων; Το πορτοφόλι έχει αντίληψη ΜΟΝΟ του παρόντος. Καλώς ή κακώς δεν έχει μνήμη. Διότι ακόμη και να είχε, με μνήμη δεν αγοράζεις ούτε κουλούρι! Τόσο απλά!

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές, ένα μήνα μετά! Μόνο γι αυτό; Οχι βέβαια. Ομως ΚΑΙ γι αυτό!

Για τη σημερινή κυβέρνηση τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Διότι σήμερα οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας δεν αφορούν μόνο τους συνταξιούχους αλλά το σύνολο του πληθυσμού. Και επίσης δεν αφορά 300 ή 400 ευρώ αλλά πολλά περισσότερα που έχουν πληρώσει από το καλοκαίρι του 2021 -πολύ πριν η εισβολή στην Ουκρανία υπάρξει ακόμη και ως ιδέα- μέχρι τον Απρίλιο. Κι από δίπλα η ακρίβεια για την οποία ακόμη και η Τράπεζα της Ελλάδας είχε προειδοποιήσει από τον Ιούνιο του 2021, όπως ανέφερε προχθές ο Γιάννης Στουρνάρας.

Και τι κάνει η κυβέρνηση; Επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τους αριθμούς ως επικοινωνιακό όπλο: Ο αριθμός που κυριάρχησε αυτές τις τρεις μέρες ήταν εκείνο για την επιστροφή χρημάτων που έχουν ήδη χρεωθεί οι καταναλωτές στο διάστημα Δεκεμβρίου-Μαΐου μέσα από τους υπέρογκους λογαριασμούς: 600 ευρώ!

Αυτό άκουσε ο πολίτης δια στόματος πρωθυπουργού, αυτό αναμένει να δει άμεσα στον τραπεζικό του λογαριασμό: 600 ευρώ! Ούτε 200 ούτε 100 ούτε 60 που τελικά θα πάρει η πλειοψηφία των καταναλωτών ρεύματος. Δε παει να τρέχουν τώρα όλοι να διευκρινίσουν πως “είπαμε μέχρι 600 ευρώ”; Το “μέχρι” δεν το άκουσε κανείς! Οπως δεν το είχαν ακούσει οι συνταξιούχοι το 2019…

Κι όταν τα Μαθηματικά πήραν το “πάνω χέρι” από την Επικοινωνία, τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα: Ο κ. Σκρέκας είπε ότι πρόκειται για 1.300.000 παροχές ρεύματος ενώ αργότερα ο Θ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι το ποσό που θα διατεθεί για αναδρομικές επιδοτήσεις θα είναι συνολικά 280 εκατομμύρια. Από τα δύο αυτά νούμερα προκύπτει με τη διαίρεση ότι το «600άρι» πέφτει κατά μέσον όρο στα 215 ευρώ το εξάμηνο -δηλαδή 36 ευρώ τον μήνα.

Πως λέγεται αυτό; Επικοινωνιακό φιάσκο!

Το είπαμε και στην αρχή. Δεν τα βάζεις ΠΟΤΕ με το πορτοφόλι του πολίτη. Διότι ο πολίτης μπορεί να πιστέψει οποιαδήποτε υπόσχεση, οποιαδήποτε καταγγελία κατά του αντιπάλου, να οργιστεί και να φανατιστεί. Στο τέλος της ημέρας ή του μήνα θα ανοίξει όμως το πορτοφόλι του. Και θα μετρήσει. Και το μόνο που θα βρει είναι ένα… τιμωρητικό ψηφοδέλτιο που θα το κρατήσει μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες.

Κι αυτό αφορά και (όλους) του προηγούμενους αλλά και (όλους) του επόμενους. Είτε βρεθούν “λεφτόδεντρα” είτε δεν βρεθούν…

Με άλλα λόγια: οι πολίτες μπορεί να αντέξουν τις δυσκολίες εκείνο που ποτέ δεν θα αντέξουν είναι η κοροϊδία στο όνομα της επικοινωνίας. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να κατανοήσουν καλά αυτοί που θα κυβερνήσουν αύριο. Διότι αυτοί που κυβερνούν σήμερα έχουν ήδη ηττηθεί. Κατά κράτος. Από το πορτοφόλι των πολιτών!

Πηγή: anatropinews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ: Θεωρίες συνωμοσίας; Όχι ακριβώς πια

*Του Θέμη Τζήμα - Πριν κάποιο καιρό είχαμε γράψει...

Ο Μητσοτάκης λέει αντίο στην αυτοδυναμία, κρίσιμη η εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ…

*Γράφει ο Γιώργος; Καρελιάς - Το πολιτικό τοπίο μετά...
Διαφήμιση