Όσκαρ Λαφοντέν: «Οι ΗΠΑ δεν θέλουν ειρήνη»

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Για την περιφρόνηση των συμφερόντων της Ρωσίας στον τομέα της ασφάλειας που προκάλεσαν τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ανάγκη να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στο Κίεβο και τις κυρώσεις του Βερολίνου στη Μόσχα μιλά σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην γερμανική εφημερίδα Junge Welt , ο πρώην πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας και συνιδρυτής του Κόμματος της Αριστεράς, Όσκαρ Λαφοντέν.

Ο πολύπειρος Γερμανός πολιτικός που αποχώρησε από το Die Linke τον Μάρτιο, ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για πολιτική που οδηγεί την Γερμανία να γίνει υποτελής των ΗΠΑ, και εξαπολύει βέλη κατά του κυβερνητικού συνασπισμού, του SPD και του κόμματος των Πράσινων, χαρακτηρίζοντάς το «μακρύ χέρι των ΗΠΑ μέσα στην Γερμανική Βουλή».

«Βρισκόμαστε εδώ και καιρό σε μια φάση όπου η Ρωσία και η Κίνα περικυκλώνονται στρατιωτικά από τις ΗΠΑ» λέει ο Όσκαρ Λαφοντέν, «Επί 20 χρόνια η Μόσχα επαναλάμβανε πως η Ουκρανία δεν πρέπει να γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ και κανένας αμερικανικός πύραυλος δεν πρέπει να αναπτυχθεί στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας. Αυτά τα συμφέροντα ασφαλείας αγνοούνταν συνεχώς και αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία», προσθέτοντας ότι «το επιχείρημα ότι κάθε κράτος μπορεί να αποφασίσει μόνο του σε ποια συμμαχία θα ενταχθεί είναι ψευδές». «Όλοι γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν θα αποδέχονταν ποτέ την είσοδο της Κούβας σε μια στρατιωτική συμμαχία με τη Ρωσία ή την ανάπτυξη ρωσικών πυραύλων στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό ή τον Καναδά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν την ειρήνη αλλά την αποδυνάμωση της Μόσχας

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πιθανή εξέλιξή του ο Γερμανός επιφανής πολιτικός κάνει λόγο για τρεις φάσεις: «Η πρώτη ήταν η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά. Πολλές σημαντικές φωνές στις ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει, προβλέποντας ότι ένα τέτοιο βήμα θα οδηγούσε σε στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία. Η δεύτερη φάση ξεκίνησε με την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία. Καταδικάζω αυτόν τον πόλεμο, όπως καταδικάζω ανεπιφύλακτα όλους τους άλλους πολέμους που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Η τρίτη φάση, είναι ο πόλεμος φθοράς του Τζο Μπάιντεν. Τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια που διέθεσε το αμερικανικό Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα, κυρίως για πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία, είναι απόδειξη ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν ειρήνη. Θέλουν να αποδυναμώσουν την αντίπαλό τους Ρωσία και το λένε ανοιχτά».

NATO Secretary General Jens Stoltenberg and the President of Ukraine Volodymyr Zelenskyy

Μιλώντας για την αναίρεση της πάγιας γερμανικής εξωτερικής πολιτικής να μην παραδίδονται όπλα σε εμπόλεμες περιοχές, ο Όσκαρ Λαφοντέν αναφέρει πως «Όποιος δεν θέλει να πεθάνουν περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να είναι ενάντια σε οποιαδήποτε παράταση του πολέμου και επομένως και σε οποιαδήποτε παράδοση όπλων. Το επιχείρημα ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται η Ουκρανία είναι απίθανο. Κανείς δεν σκέφτηκε να στηρίξει τις χώρες στις οποίες εισέβαλαν κατά καιρούς οι ΗΠΑ, προμηθεύοντάς τους γερμανικά όπλα. Αυτό δείχνει πόσο ανέντιμοι είμαστε αυτή τη στιγμή».

Και εν τέλει, «ανεξάρτητα από το αν τα όπλα για την Ουκρανία προέρχονται από τις ΗΠΑ ή την ΕΕ, με αυτές τις παραδόσεις, ο πόλεμος θα παραταθεί και όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα πεθαίνουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με τις κυρώσεις «πυροβολούμε τα πόδια μας»

Μιλώντας για τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ο πρώην ηγέτης του Die Linke κάνει λόγο για αποφάσεις του Βερολίνου που βλάπτουν τον γερμανικό λαό,  – ειδικά εκείνους με χαμηλά εισοδήματα που δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας, αλλά και για γενικότερο πρόβλημα στην γερμανική οικονομία.

«Λόγω της βλακείας των Πρασίνων, των άλλων πολιτικών του συνασπισμού, αλλά και του CDU/CSU που τους υποστηρίζει, οι γερμανικές εταιρείες χάνουν την ανταγωνιστικότητά τους. Πυροβολούμε τα πόδια μας και οι ΗΠΑ μάλλον γελούν μαζί μας επειδή δεν επηρεάζονται σχεδόν καθόλου από τις κυρώσεις, μπορούν τώρα να πουλήσουν περισσότερο υγρό αέριο στην Ευρώπη και η βιομηχανία όπλων τους ανθεί», αναφέρει.

Πιστοί υποτελείς των ΗΠΑ

«Το SPD δεν είναι πλέον το κόμμα του Βίλι Μπραντ, το οποίο έκανε εκστρατεία για την ειρήνη, τον αφοπλισμό και τις κοινωνικές βελτιώσεις. Ο σημερινός σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, Σολτς, υποστηρίζει τον επανεξοπλισμό και τις κοινωνικές περικοπές. Οι Πράσινοι, που κάποτε είχαν μια ισχυρή ειρηνιστική πτέρυγα, έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι πολεμοκάπηλοι της Γερμανίας από την εποχή του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας. Και το FDP δεν έχει κανέναν πολιτικό του διαμετρήματος του πρώην υπουργού Εξωτερικών Χανς Ντίτριχτ Γκένσερ», λέει ο Όσκαρ Λαφοντέν περιγράφοντας συνοπτικά το πολιτικό σκηνικό στο Βερολίνο και κάνει λόγο για πολιτική υποτέλειας.

«Με την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και την άστοχη απόφαση του Πούτιν να ξεκινήσει τον πόλεμο, οι ΗΠΑ πέτυχαν τον στόχο τους να φέρουν τη Ρωσία και τη Γερμανία τη μια εναντίον της άλλης. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, κάνουν ένα σοβαρό λάθος σπρώχνοντας τη Ρωσία στο πλευρό της Κίνας. Με αυτόν τον τρόπο, θα ενισχύσουν τη χώρα που είναι ομολογουμένως ο κύριος αντίπαλος των Ηνωμένων Πολιτειών. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης δεν ενεργεί σύμφωνα με τα συμφέροντα της χώρας, αλλά αντίθετα, προκαλεί μεγάλη ζημιά, ορίζοντάς μας ως πιστό υποτελή των ΗΠΑ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή: kosmodromio.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ευρωεκλογές 2024: Το εμπόριο πατριωτισμού του Μητσοτάκη – Τι κρύβει η επιλογή Μπελέρη

*Του Σπύρου Σουρμελίδη - Αντί να επιβάλει το Ευρωπαϊκό...

Η ΑΔΑΕ λέει να στην ενημέρωση Ανδρουλάκη για την παρακολούθησή του 

Εξελίξεις στην υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, με την ΑΔΑΕ να υπερψηφίζει (με...

Εργατική Πρωτομαγιά: Κάλεσμα από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία Τετάρτη 1η Μαΐου

Κάλεσμα για συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά,...
Διαφήμιση