Όπου βροντές και αστραπές περίμενε βροχές

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Της Ιωάννας Δρόσου

Σαράντα μέρες έχουν περάσει από τις ευρωεκλογές και ο κουρνιαχτός που σήκωσαν δεν λέει να καταλαγιάσει. Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να ξεφύγει από τη φθορά της, η καταγραφή της οποίας δεν εξαντλήθηκε στην κάλπη  αλλά συνεχίζει να βαθαίνει. Η ΝΔ ήλπιζε σε μία μετεκλογική νηνεμία, όμως έχει μπει σε μία δίνη από την οποία δύσκολα θα ξεφύγει. «Εύχομαι να έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι» ευχήθηκε η Σία Κοσιώνη στον Κ. Μητσοτάκη στο κλείσιμο της συνέντευξης που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στον ΣΚΑΪ. «Και εγώ το εύχομαι» ανταπάντησε ο πρωθυπουργός και η αρχική σκέψη ήταν ότι και οι δύο εννοούν τις πυρκαγιές, να μην ζήσουμε ένα καλοκαίρι σαν το περσινό. Μάλλον, όμως, οι ευχές κρύβουν και πολιτικές ελπίδες, για να μην υπάρξουν άλλες αναταράξεις στην κυβέρνηση. Δύσκολο, γιατί τα σύννεφα έχουν μαζευτεί και η θάλασσα έχει φουσκώσει. 

Εγκλωβισμός

Οι Τάσεις της MRB αποτυπώνουν μια κυβέρνηση εγκλωβισμένη στην πολιτική της, χωρίς να βλέπει διεξόδους από αυτή. Στην ερώτηση «εάν η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικότερα και ταχύτερα την πολιτική που έχει αποφασίσει ή πρέπει να αλλάξει πολιτική με αφορμή το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών», το 67% υποστηρίζει την αλλαγή και μόλις το 27,5% (λίγο λιγότερες από τις ψήφους της ΝΔ) πιστεύει στην προσήλωση και επίσπευση στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος. Ακόμα, το 74,9% των πολιτών δηλώνει απαισιόδοξο στο ότι θα καταφέρει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας.

Ο ανασχηματισμός σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να απορροφήσει τους κραδασμούς από την ευρωκάλπη, με το 61,4% να εκδηλώνει αρνητική άποψη και ο πρωθυπουργός βλέπει τα ποσοστά δημοτικότητάς του να υποχωρούν δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση (Δεκέμβριος 2023).  Πλέον η απήχηση του πρωθυπουργού δεν περνά τα κομματικά του σύνορα, σε αντίθεση με το παρελθόν και το μόνο που αφήνει το κυβερνών κόμμα να έχει το κεφάλι πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας είναι η απουσία αντιπολίτευσης (το 51% απαντά ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα ή το ίδιο κακά αν στην εξουσία ήταν κάποιο άλλο κόμμα). Οι πολίτες συνεχίζουν να βυθίζονται στον φόβο, την οργή και την παραίτηση, με τα αρνητικά συναισθήματα να εμφανίζουν αύξηση και να φτάνουν το 80,8% (76,2% τον Δεκέμβριο 2023) και την ελπίδα να μειώνεται κατά 6% και να φτάνει στο 25%.

Το πρόβλημα της ακρίβειας «έχει αρχίσει να αποκτά διαβρωτικά χαρακτηριστικά στον κοινωνικό ιστό» σημειώνεται στις Τάσεις, με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια (62,4%) να αποτελούν το βασικότερο πρόβλημα των πολιτών, να ακολουθεί η υγεία/περίθαλψη (43,1%) και η ανεργία (29,2%). Πλέον, οχτώ στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλη ή μεγάλη δυσκολία στο να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Επιπλέον, το 80,6% των πολιτών πιστεύει ότι επικρατεί αισχροκέρδεια και το 67,3% ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Όπως σχολιάζεται στις Τάσεις «σε λίγο καιρό ακόμη και η τιθάσευση του πληθωρισμού δεν θα αρκεί για να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις των πολιτών», που σημαίνει ότι έρχεται τσουνάμι και η κυβέρνηση δεν έχει θωρακιστεί στο να το αντιμετωπίσει. 

Έριξαν παραγάδι

Το κυβερνητικό επιτελείο δεν έχει σχέδιο. Καλά καλά δεν γνωρίζει πια ποια είναι τα πεδία που το ευνοούν. Και έτσι τα ρίχνει όλα μαζί, για να τα μετρήσει από την αρχή, μήπως και στη ΔΕΘ έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο διάσωσης, για να μην φανεί «ως πρώιμος Άγιος Βασίλης», όπως είπε με ανησυχία ο Κ. Μητσοτάκης. Στη ακραία φιλική συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ, ο Κ. Μητσοτάκης έριξε παραγάδι: Η ακρίβεια είναι εισερχόμενη [«παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό πρόβλημα», «δομικό πρόβλημα»]· Φταίει ο κακός μας ο καιρός [«ελπίζω να συνεργαστεί λίγο ο καιρός» για το ρεύμα]· Κάνουμε ό,τι μπορούμε [«στηρίζουμε συνέχεια το διαθέσιμο εισόδημα»]· Δεν υπάρχουν περιθώρια [«η προσήλωση στη δημοσιονομική τάξη είναι δεδομένη για αυτή την κυβέρνηση»]· Προσπαθούν να μας χτυπήσουν [«πάνω σε ένα υπαρκτό σκάνδαλο διαφθοράς γιατρών χτίστηκε μια χυδαία πολιτική συνωμοσία» για το σκάνδαλο του αιώνα της Novartis]· Δώστε μου τη δύναμη να κυβερνήσω [«πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, αλλά αυτός είναι ο εκλογικός νόμος»]. Το σχέδιο αυτό υπηρετούν και όλα τα στελέχη της κυβέρνησης: Δεν είναι αυτό που νομίζετε [«Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα, πρόκειται για έκτακτη βάρδια εργασίας»]· Εκσυγχρονίζουμε τη χώρα [«Προχωράμε σταθερά, ψηφιακά και μπροστά»]· Θα το δούμε [«μελετάμε την ακρίβεια των ακτοπλοϊκών»].

Τα αυτιά, ωστόσο, των πολιτών δεν είναι ανοιχτά, δεν είναι πρόθυμοι να δεχτούν ότι φταίει κάποιος άλλος εκτός από την κυβέρνηση για την πολιτική που ασκεί, ούτε να δεχτούν ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Το 64,2% των πολιτών έχει προσπαθήσει να μειώσει τα έξοδά του, αλλά χωρίς επιτυχία με αποτέλεσμα να χρειάζεται να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για λιγότερα προϊόντα και υπηρεσίες σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Το 26,6% πιστεύει ότι η κυβέρνηση λαμβάνει όσα μέτρα της επιτρέπει η ελληνική οικονομία ή και περισσότερα (ήταν 45,4% τον περασμένο Δεκέμβριο). Όσο λοιπόν και να επικαλείται ο πρωθυπουργός ότι επί των ημερών του ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί 28%, τα χρήματα έχουν γίνει καπνός. Και είναι αν μη τι άλλο εμπαιγμός όταν ένας στους δύο δηλώνει ότι δεν θα κάνει φέτος διακοπές, να απαντά ο πρωθυπουργός «τουλάχιστον υπάρχει ευτυχώς και η επιλογή του χωριού» και «δεν είναι όλη η χώρα οι ακριβοί τουριστικοί προορισμοί». 

Ακόμα χειρότερα να απαντά για την αύξηση των ακτοπλοϊκών στο μέσο του καλοκαιριού «το μελετάμε». Αντίστοιχα, εμπαιγμός είναι να ανακοινώνεται επιδότηση του ρεύματος μόνο για τον Αύγουστο, χωρίς κανένα περαιτέρω μέτρο όταν ήδη για τα τιμολόγια του Ιουλίου οι πάροχοι ανακοίνωσαν μέση αύξηση άνω του 10% και τον Ιούνιο είχαν προχωρήσει σε αύξηση κατά 12%. Εμπαιγμός είναι και η υποτιθέμενη αγανάκτηση της κυβέρνησης που δεν δέχονται ιδιώτες γιατροί να κάνουν κάποιες (χρυσοπληρωμένες) εφημερίες στα διαλυμένα νοσοκομεία, όταν η ίδια η κυβέρνηση νομιμοποίησε το φακελάκι, κατάργησε την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στο ΕΣΥ, παρέδωσε στους ιδιώτες τα δημόσια νοσοκομεία να τα θεωρούν προσωπικά τους ιατρεία. Εμπαιγμός είναι να εξαρθρώνεται κύκλωμα εκβιαστών για τα τραπεζοκαθίσματα, να σωρεύονται οι καταγγελίες για παραβιάσεις στον αιγιαλό με τις ξαπλώστρες, και η κυβέρνηση να κάνει απλή καταγραφή του προβλήματος και να δηλώνει ο πρωθυπουργός «ακούσαμε τους πολίτες», λες και έλυσε το πρόβλημα. Σαν να απαντά στις Τάσεις ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, με την ίδια θέρμη. Παρά το ότι το 67% ζητά να αλλάξει η εφαρμοζόμενη πολιτική. 

«Αγανακτήστε» λέγαμε πριν 13 χρόνια. Και μόλις η αγανάκτηση ξεχείλισε, λέγαμε «η αγανάκτηση δεν αρκεί» και τότε είδαμε τα κινήματα πολιτών να ανατρέπουν το πολιτικό σύστημα και τους πολίτες να οργανώνονται και να δρουν. Τώρα πάλι τα σύννεφα πυκνώνουν, έρχεται αντάρα. Τα στοιχεία όλα προειδοποιούν για ακραία καιρικά φαινόμενα. Αχ και να είχαμε μια Αριστερά που θα είναι εκεί στους δρόμους, που θα εμπνεύσει, που θα παρασυρθεί στο ποτάμι αλλά και θα κωπηλατήσει μέσα σε αυτό. Αχ και να είχαμε την ελπίδα. Προς το παρόν ακούμε τις βροντές και τις αστραπές, και κρατάμε ομπρέλα.

ΠΗΓΗ: epohi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μεγάλη απάτη στον ΕΟΠΥΥ: Διώξεις για οκτώ κακουργήματα κατά των 16 συλληφθέτων

Ζημιά 3.500.000 ευρώ κατάφερε στον ΕΟΠΥΥ το κύκλωμα με τις απάτες με εικονικές...

Eurostat: Η Ελλάδα τρίτη χειρότερη στην ΕΕ σε υλική και κοινωνική στέρηση

Μπορεί το κυβερνητικό “παραμύθι” να μιλάει για πρίγκηπες, σταχτομπούτες...

Η Αριστερά που δεν κατάφερε να γίνει «μπελάς»

*Γράφει ο Κωστής Καρπόζηλος - Μερικές φορές όταν αγοράζω...

ΣΥΡΙΖΑ: Η επανεκκίνηση με Νίκο Παππά στη ΔΕΘ έμεινε μισή γιατί ο Κασσελάκης συνεχίζει το σόου

*Του Νίκου Γιαννόπουλου - Κατά το προηγούμενο τριήμερο ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να...
Διαφήμιση