Ονειρο θερινής νύχτας το φθηνό φοιτητικό σπίτι

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Της Αφροδίτης Τζιαντζή –

Η χαρά της Κατερίνας όταν πέρασε στη σχολή επιλογής της, στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ήταν μεγάλη. Οχι όμως αρκετή για να μετριάσει την ανησυχία των γονιών της για το αν θα αντέξουν οικονομικά το βάρος των σπουδών.

Για λίγα μόρια λιγότερα πέρασε πέρυσι στα ΤΕΦΑΑ Τρικάλων αντί για την Αθήνα, όπου μένει, και το πρώτο που έκαναν οικογενειακώς ήταν να αναζητήσουν διαμέρισμα σε προσιτή τιμή, μέχρι 300 ευρώ. Τα κατάφεραν με τη δεύτερη προσπάθεια, αφού είχαν ξοδέψει πάνω από 1.000 ευρώ σε πήγαινε-έλα και ξενοδοχεία. «Βρήκαμε μια τρύπα, 20 τετραγωνικά, δεν είχε καν ζεστό νερό, μου έλεγαν να κάνω μπάνιο το πρωί που έχει ήλιο. Δεν άντεξα πάνω από τρεις μήνες».

Το νέο διαμέρισμα που βρήκε, επίσης με δυσκολία, «είναι παραπάνω από τα χρήματα που μπορούμε να δίνουμε, 320 ευρώ, συν 90 η θέρμανση, μαζί με το νερό και το ίντερνετ ξεπερνάει κατά πολύ τα 400 ευρώ. Το σπίτι σκοτεινό, σαν φυλακή, τώρα ψάχνω πάλι, αλλά όλα έχουν ακριβύνει».

Ιστορίες σαν της Κατερίνας είναι χιλιάδες, σχεδόν όσοι και οι φοιτητές που σπουδάζουν σε διαφορετική πόλη από τον τόπο κατοικίας τους. Φέτος τα πράγματα είναι χειρότερα από πέρυσι, μας λέει η Μαρία, συμφοιτήτρια της Κατερίνας, καθώς «τα ενοίκια έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50 ευρώ. Στην Αθήνα πάλι δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα κάτω από 400 ευρώ. Η κατάσταση είναι εξωφρενική».

Οι εμπειρίες των φοιτητών επιβεβαιώνονται από την έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates για τις τιμές της φοιτητικής στέγης σε Αθήνα και Πειραιά. Οπως αναφέρεται, «η φετινή χρονιά είναι η δυσκολότερη των τελευταίων 4 ετών» καθώς παράλληλα με την άνοδο των μισθωμάτων έχει μειωθεί η διαθεσιμότητα στα πιο χαμηλά ενοίκια.

«Ο προϋπολογισμός των 300 ευρώ/μήνα ως έξοδο για το μίσθωμα φοιτητικής κατοικίας δεν αποτελεί απλά “όνειρο θερινής νυκτός”. Πλέον δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα με ζητούμενο μίσθωμα 300 ευρώ/μήνα, ακόμη και σε περιοχές των δυτικών προαστίων ή και του Πειραιά όπου τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε μια μικρή διαθεσιμότητα», σημειώνει η έρευνα.

«Η αύξηση της διαθεσιμότητας φοιτητικών κατοικιών στα υψηλότερα ζητούμενα μισθώματα αντανακλά μια αύξηση των ζητούμενων τιμών που ενδεχομένως αγγίζει το 12-16% σε σχέση με πέρυσι», συμπεραίνει.

Στην Αθήνα πέρυσι τέτοια εποχή η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ ήταν 10%. Φέτος πάλι, η διαθεσιμότητα σε φοιτητικές κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ στην Αθήνα και ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές καταγράφεται σχεδόν μηδενική.

Στο κέντρο της πρωτεύουσας μόλις το 4,64% των κατοικιών με αυτά τα χαρακτηριστικά διατίθεται με ενοίκιο ώς 300 ευρώ, στα δυτικά προάστια το ποσοστό είναι 5,2%, έναντι 14,29% πέρυσι και στον Πειραιά 7,14%, από 11,76%. Οι 7 στις 10 φοιτητικές κατοικίες στην Αθήνα έχουν μίσθωμα άνω των 400 ευρώ, ενώ το 80% είναι κατασκευής ώς το 1980, τουλάχιστον 43 ετών. Φέτος οι 4 στις 10 κατοικίες ώς 50 τετραγωνικά νοικιάζονται από 501 ώς 600 ευρώ, από 1 στις 10 πέρυσι.

Ακόμα και στα δυτικά προάστια, αν βρεις σπίτι με λιγότερο από 300 ευρώ, θα είναι μη ανακαινισμένο, κατασκευής του 1970 και με ελάχιστα τετραγωνικά. «Αξίζει να αναφέρουμε ότι περιμετρικά του Μπαρουτάδικου στο Αιγάλεω, έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια δώματα (πρώην πλυσταριά) 15-20 τ.μ., 3ου και 4ου ορόφου, χωρίς ασανσέρ, που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα 200-250 ευρώ», καταγράφεται στην έρευνα του E-Real Estates.

Πιο πιθανό είναι να κερδίσεις στο Τζόκερ παρά να βρεις φοιτητικό διαμέρισμα κοντά σε Πανεπιστήμιο, π.χ. Ζωγράφου ή Καλλιθέα, μέχρι 300 ευρώ, αφού η διαθεσιμότητα είναι μόλις 1,62%. Ενώ πέρυσι μόλις το 2,52% των φοιτητικών κατοικιών ώς 50 τ.μ. σε αυτές τις περιοχές είχαν ζητούμενο μίσθωμα 501 ώς 600 ευρώ, φέτος σχεδόν οι 3 στις 10 ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Στον Πειραιά το 70% των φοιτητικών κατοικιών νοικιάζεται πάνω από 400 ευρώ και η μία στις δύο από 451 ώς 600 ευρώ, από 2 στις 10 πέρυσι. Μειωμένη είναι η διαθεσιμότητα στις φοιτητικές κατοικίες 300-350 ευρώ (μόλις 7% από 35% πέρυσι), ενώ η πλειονότητα των διαμερισμάτων με αυτό το μίσθωμα είναι από 21 ώς 30 τ.μ., ανακαινισμένα και επιπλωμένα.

Αν η πρωτεύουσα είναι απλησίαστη, λόγω τουριστικοποίησης και Αirbnb, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα σε άλλες πόλεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του E-Real Estates, η πόλη με τις υψηλότερες αυξήσεις ενοικίων σε φοιτητικές κατοικίες μετά την Αθήνα είναι η Πάτρα. Η σωρευτική αύξηση την πενταετία 2017-2022 αγγίζει το 49% (έναντι 53% στην Αθήνα), ενώ μαζί με τις φετινές αυξήσεις θα αγγίξει μεσοσταθμικά το 52-53%, εκτιμά ο πρόεδρος του δικτύου, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Τράπεζα της Ελλάδος: Ανοδος των τιμών οικιστικών ακινήτων κατά 14,5% το α΄ τρίμηνο του 2023

Το ράλι των ενοικίων ακολουθεί κατά πόδας την άνοδο των τιμών οικιστικών ακινήτων, με τα νέα διαμερίσματα να έχουν ακριβύνει κατά 12,8% και τα παλαιά κατά 15,6% το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 16,5% στην Αθήνα, 16,1% στη Θεσσαλονίκη, 13,1% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 10,6% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Οι μεσοσταθμικές αυξήσεις στις τιμές των διαμερισμάτων πανελλαδικά διαμορφώθηκαν στο 14,5%. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών κατοικιών το 2022 ήταν 11,7% και το 2021 7,6%. Αν ο φετινός ρυθμός διατηρηθεί, σε βάθος τριετίας οι σωρευτικές αυξήσεις θα αγγίξουν το 35%.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

ΣΥΡΙΑ / Έχουμε ένα Αφγανιστάν στην Μεσόγειο

*Του Σπύρου Σουρμελίδη - Είναι και πάλι πολλοί αυτοί...

Όχι ποιος (συναινεί), αλλά τι (συναινούν)

*Της Ιωάννας Δρόσου - Δύο πολιτικά γεγονότα συνέβησαν την...

Σωκράτης Φάμελλος: Στην επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν περισσεύουν καμία και κανένας

Την επανεκκίνηση του κόμματος θέτει ως άμεσο στόχο ο...

Αν όχι μια νέα Αριστερά, τότε ποιος θα το κάνει;

*Γράφει ο Χαράλαμπος Γεωργούλας - Μετά την αποχώρηση Κασσελάκη...
Διαφήμιση