Τσίπρας από Μυτιλήνη: Tο καθεστώς Μητσοτάκη φταίει για το δράμα χιλιάδων νοικοκυριών (βίντεο)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όλοι εσείς, όλοι εμείς δεν είμαστε σπορά της τύχης. Είμαστε τέκνα της κοινωνικής ανάγκης και οργής», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέθεσε ότι: «Δεν διεκδικούμε την εξουσία για να διαχειριστούμε τη σήψη, τη διαφθορά, την αδικία. Διεκδικούμε δικαιοσύνη παντού. Για τους πολλούς. Διεκδικούμε αξιοπρέπεια για τους πολλούς. Διεκδικούμε μια κοινωνία στην οποία όλοι θα έχουν ίσες ευκαιρίες.

Και γι’ αυτό διεκδικούμε πρώτα απ’ όλα, την απαλλαγή της χώρας από το καθεστώς Μητσοτάκη. Γιατί κάθε μέρα που περνάει αυτό συσσωρεύει καταστροφές και τραγωδίες. Κάθε μέρα που περνάει γίνονται όλο και πιο ψηλά τα τείχη που χτίζει ανάμεσα στη μεγάλη πλειοψηφία της ανασφάλειας ακόμη και της φτώχειας από τη μια πλευρά και της ολιγαρχίας, της κρατικοδίαιτης ελίτ που στηρίζει και τον στηρίζει, από την άλλη.

Δεν πάει άλλο με την κυβέρνηση των αποτυχημένων που βαφτίστηκαν άριστοι και βαφτίζουν το ψάρι κρέας

Κάθε μέρα που περνάει η κανονικότητα της ληστείας υπονομεύει το αύριο της χώρας. Κάθε μέρα που περνάει φέρνει την πατρίδα μας πιο κοντά στο γκρεμό. Αλλά και κάθε μέρα που περνάει μια απόφαση διαπερνά ολόκληρη την κοινωνία μας: Φτάνει πια! Δεν πάει άλλο! Δεν πάει άλλο με την κυβέρνηση των αποτυχημένων που βαφτίστηκαν άριστοι και βαφτίζουν συνεχώς το ψάρι κρέας. Δεν πάει άλλο με την υποτίμηση της ζωής και της νοημοσύνης μας.

Έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια σειρά δραματικά ρεκόρ. Δραματικό ρεκόρ σε θανάτους στη πανδημία, καθώς είμαστε με 30.000 νεκρούς η χειρότερη χώρα της Ευρώπης αναλογικά με τον πληθυσμό μας. Δραματικό ρεκόρ στη τιμή της βενζίνης, καθώς είμαστε 7η ακριβότερη χώρα σε παγκόσμια κλίμακα. Δραματικό ρεκόρ στις τιμές της ενέργειας, καθώς είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη στον ενεργειακό πληθωρισμό.

Για όλα βέβαια αυτοί έχουνε βρει τη καραμέλα: Δε φταίμε εμείς, φταίει η πανδημία που είναι παγκόσμια. Δε φταίμε εμείς φταίει ο πόλεμος του Πούτιν. Για όλα τα δράματα όλο κάποιοι άλλοι φταίνε. Και η ακρίβεια είναι εισαγόμενη. Για πόσο όμως μπορείς να κοροϊδεύεις τους ανθρώπους; Ακόμη και όταν έχεις τα ΜΜΕ να σε στηρίζουν σε μια μοναδική στη μεταπολίτευση συγχορδία, όλο και κάποιο από αξιοπρέπεια θα φανερώσει την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

Διαβάζω λοιπόν σήμερα χτύπημα στο πρωτοσέλιδο της Καθημερινής ότι τελικά η ακρίβεια στο ρεύμα δεν είναι εισαγώμενη. Ότι τελικά δεν οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως μας λέει τόσους μήνες ο κ. Μητσοτάκης αλλά στις στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς. Και ότι τον μήνα Μάιο που μας πέρασε, οι τιμές στο ρεύμα στη χώρα μας ήταν κατά 60,9% ακριβότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες τον Μάιο πέρυσι.

Έχουμε τη μεγαλύτερη ακρίβεια με τους χαμηλότερους μισθούς γιατί πληρώνουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Αλλά σε όλες τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, κατά μέσο όρο, οι αυξήσεις ήταν στο 39,2%. 60.9% στην Ελλάδα έναντι 39,2% κατά μέσο όρο σε όλη την υπόλοιπη ευρωζώνη. Αλήθεια ποιος ευθύνεται για αυτό; Δεν ευθύνονται αυτοί που κυβερνάνε; Οι εξωγήινοι ευθύνονται; Και αν κανείς αναλογιστεί ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι οι χαμηλότεροι σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, δηλαδή έχουμε τη μεγαλύτερη ακρίβεια με τους χαμηλότερους μισθούς, τότε κατανοούμε ότι η κρίση εδώ είναι κρίση υπαρξιακή;

Γιατί; Γιατί εδώ έχουμε κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γιατί εδώ πληρώνουμε τη ρήτρα Μητσοτάκη.

Να λοιπόν ποιος φταίει που είμαστε πρωταθλητές της ακρίβειας. Να ποιος φταίει για το αίσχος της ρήτρας αναπροσαρμογής. Να ποιος φταίει που κόβεται το ρεύμα σε 500 οικογένειας κάθε μέρα, ενώ ο κύριος Στάσσης, ο Διοικητής της ΔΕΗ έχει μεροκάματα 1000 ευρώ τη μέρα. Να ποιος φταίει που έκανε τη βίαιη απολιγνιτοποίηση. Να ποιος φταίει που γέμισε το Δημόσιο με χρυσοπληρωμένα γαλάζια golden boys. Να ποιος φταίει που έκανε την πανδημία ευκαιρία για ληστεία δισεκατομμυρίων με απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς.

Φταίει το καθεστώς Μητσοτάκη για το δράμα χιλιάδων νοικοκυριών

Δε φταίει το κακό το ριζικό μας, ούτε ο θεός που μας μισεί, όπως λέει ο ποιητής. Όχι! Φταίει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για όσα ζούμε τον τελευταίο καιρό. Φταίει το καθεστώς Μητσοτάκη για το δράμα χιλιάδων και χιλιάδων νοικοκυριών. Και δεν είμαι καθόλου υπερβολικός όταν χρησιμοποιώ τον όρο καθεστώς. Έχει εγκληματικές ευθύνες το καθεστώς Μητσοτάκη, γιατί διαλύει εν μέσω πολλαπλών κρίσεων το ΕΣΥ, οργανώνοντας την έφοδο των κερδοσκόπων στη δημόσια Υγεία.

Γιατί υποβαθμίζει τη δημόσια Παιδεία, κλείνει τις πόρτες στα πανεπιστήμια και ανοίγει τις πόρτες στα ιδιωτικά κολλέγια. Γιατί στέλνει τα ΜΑΤ εναντίον φοιτητών, εκπαιδευτικών, γιατρών και νοσηλευτών, που διεκδικούν αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη, και μόρφωση. Γιατί για καθεστώς πρόκειται. Για ένα καθεστώς που μοιράζει αφειδώς δημόσιο χρήμα στους έχοντες και κοροϊδία στους μη έχοντες. Για ένα καθεστώς που για να ελέγξει την ενημέρωση μοιράζει αφειδώς δημόσιο χρήμα σε ΜΜΕ με λίστες Πέτσα και με μόνο κριτήριο τη στήριξη του Μητσοτάκη και την αποδόμηση του Τσίπρα.

Ένα καθεστώς που διώκει και παρακολουθεί δημοσιογράφους που δε συμμορφώνονται με τις υποδείξεις. Ένα καθεστώς που σπατάλησε 7 δις σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς. Ένα καθεστώς που έχει υποβιβάσει τη χώρα μας στην 108η θέση στην ελευθερία του τύπου, τελευταία στην ΕΕ και δίπλα από αφρικανικές χώρες. Κατάφεραν προεκλογικά να εξαπατήσουν τη μεσαία τάξη και τους συνταξιούχους. Μας μίλησαν για καλύτερες δουλειές και μας βύθισαν στην εργασιακή ζούγκλα και την ανασφάλεια.

Έχουνε πέσει σαν τις ακρίδες στον δημόσιο πλούτο και αδιαφορούν που χρωστάνε 380 εκατ.

Δεσμεύτηκαν προεκλογικά για αύξηση στο βασικό μισθό διπλάσια από το ρυθμό της ανάπτυξης. Και ξέχασαν για τρία χρόνια τη δέσμευσή τους. Για να έρθουν τώρα, με την ακρίβεια να κατατρώει τα εισοδήματα, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων, να δώσουν αύξηση 10%. Όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 11%.

Υποσχέθηκαν ότι θα διατηρήσουν τη 13η σύνταξη που καθιερώσαμε εμείς με το που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Αυτή που τότε λέγανε ότι είναι ψίχουλα. Και με το καλημέρα τη καταργήσανε. ’20-’21-’22, τρία χρόνια πάνω από τρία δισ. δε δόθηκαν στους δικαιούχους συνταξιούχους. Γιατί; Για να δοθούν στα funds, για να κλείσουν τη μαύρη τρύπα από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Και έχουν οδηγήσει σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους με τις εκκρεμείς συντάξεις.

Που οι άριστοι που υπόσχονταν σύνταξη σε μια μέρα, κατάφεραν να τριπλασιάσουν τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων και να έχουμε συμπολίτες μας που περιμένουν τρία και τέσσερα χρόνια χωρίς καμία στήριξη. Ποιοι; Αυτοί που σήμερα μαθαίνουμε ότι το χρέος τους ανέβηκε και άλλο τον περασμένο χρόνο. Ότι χρωστάνε τελικά 380 εκατ. στις τράπεζες δανεικά και αγύριστα. Και κάθε χρόνος που περνάει ο κ. Μητσοτάκης αβγατίζει το χρέος της ΝΔ και το φορτώνει στις πλάτες του Έλληνα φορολογούμενου.

Έχουνε πέσει σαν τις ακρίδες στον δημόσιο πλούτο. Και αδιαφορούνε αν χρωστάνε και που χρωστάνε. Μόνο να εξυπηρετούν συμφέροντα. Ακολουθούνε τις ίδιες και απαράλλακτες τις συνταγές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Για αυτό και σε μια συνέντευξή μου εχθές, είπα ότι δεν έχω καμία αμφιβολία για το αν θα κερδίσουμε τις εκλογές. Αλλά ανησυχώ για το τι θα βρούμε ξανά μπροστά μας. Για το τι θα παραλάβουμε. Γιατί φοβάμαι ότι αυτή τη φορά δε θα παραλάβουμε μόνο χάος στα δημόσια οικονομικά. Αλλά και στα εθνικά μας θέματα.

Ο κ. Μητσοτάκης ασκεί ΙΧ εξωτερική πολιτική

Κι αυτό αφορά όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις. Αφορά ακόμα περισσότερο τους κατοίκους των νησιών μας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των τουρκικών προκλήσεων, όπως η Λέσβος. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης, που διαχειρίζεται τη διακυβέρνηση σαν ανώνυμη εταιρεία, τώρα τελευταία διαχειρίζεται και τα εθνικά μας θέματα, την εξωτερική μας πολιτική, σαν μονοπρόσωπη ΕΠΕ. Ασκεί ΙΧ εξωτερική πολιτική, που μας βάζει όλο και πιο βαθιά σε κινδύνους.

Αποφασίζει, διατάζει και μαθαίνουμε όλοι από τρίτους κρίσιμες αποφάσεις, που μας εμπλέκουν όλο και πιο βαθιά στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ακούσαμε προχθές από τον Γερμανό Καγκελάριο ότι ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε από μόνος του να δώσει η Ελλάδα κρυφά και άλλα βαριά οπλικά συστήματα, ακόμη και τεθωρακισμένα στην Ουκρανία. Πριν δυο μήνες ταξίδεψε στην Τουρκία για να συναντηθεί με τον Ερντογάν, χωρίς τον υπουργό Εξωτερικών του. Και πανηγύριζε ότι εξασφάλισε ένα ήρεμο καλοκαίρι.

Και ξεκίνησε να πάει στην Αμερική, υπογράφοντας πιο πριν μια πρωτόγνωρη συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις, αφού έγινε ο πρώτος και ο μόνος πρωθυπουργός στην Ελληνική ιστορία που τις παραχώρησε επ’ αόριστον. Και του λέγαμε είναι μέγα σφάλμα. Και μας απαντούσε ”Ετσι πρέπει, για να μας στηρίξουν οι ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας”. Και δεν πρόλαβε να επιστρέψει από την Ουάσιγκτον, και οι Τούρκοι έφτασαν μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Και οι σύμμαχοι Αμερικανοί, είπαν απλά ”Βρείτε τα”.

Και ο Ερντογάν καθημερινά εξαπολύει απειλές κατά της Ελλάδας και βγάζει ξανά στο Αιγαίο ερευνητικά σκάφη, και οι σύμμαχοι πάλι λένε «βρείτε τα». Η Ελλάδα στέλνει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία, απομακρύνοντάς τα από τα νησιά. Και κανείς δεν ξέρει πότε θα αντικατασταθούν. Γίνεται πιόνι στη γεωπολιτική σκακιέρα, άλλων δυνάμεων. Η Τουρκία αναβαθμίζεται. Και ο κ. Μητσοτάκης ασκεί ΙΧ εξωτερική πολιτική.

Ο Μητσοτάκης μετατρέπει την Ελλάδα από μέτοχο της ειρήνης συμμέτοχο του πολέμου

Αλλάζει, αντιστρέφει, το δόγμα της εξωτερικής μας πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης. Από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου, μέχρι τον Σημίτη και τον Γιώργο Παναδρέου και τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος χθές περιέγραψε σε ομιλία του αυτήν την ενιαία εθνική πολιτική. Που ο κ. Μητσοτάκης μετέτρεψε εν μια νυκτί, χωρίς να συμβουλευτεί κανένα. Και από το δόγμα του πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας μετατρέπει τη πατρίδα μας σε μέρος της αστάθειας στην περιοχή.

Από γέφυρα λαών και χωρών προγεφύρωμα της Δύσης. Από μέτοχο της ειρήνης συμμέτοχο του πολέμου. Και από σταθερό σύμμαχο, που διαπραγματεύεται όμως με τους συμμάχους του με κριτήριο τα εθνικά του συμφέροντα, πρόθυμο αποδέκτη εντολών. Αν όλα αυτά δεν εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους, τότε οι λέξεις έχουν χάσει τη σοβαρότητά τους».

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι: «Είναι ύβρις η προσφυγομάνα Μυτιλήνη να εμπαίζεται με αφορμή το προσφυγικό ζήτημα των τελευταίων ετών. Είναι χυδαίο, ένα κόμμα που για δεκαετίες καταδίκασε τη Λέσβο και συνολικά όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στην απαξίωση να εμπαίζει τους πολίτες. Ξέρετε τι λάθος κάνουν; Θεωρούν τους Μυτιληνιούς ανόητους. Δεν εξηγείται αλλιώς ο τρόπος με τον οποίο σας φέρονται. Ανόητους και αφελείς, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας τι έχουν κάνει τρία χρόνια τώρα.

Αλλιώς πως εξηγείται, άλλωστε, να προϋπολογίζουν 87,5 εκατομμύρια ευρώ για το νέο ΚΥΤ στη Βάστρια Λέσβου, χωρητικότητας 5.500 ανθρώπων, ενώ πανηγυρίζουν ότι οι αιτούντες άσυλο στη Λέσβο (στο υπάρχον ΚΥΤ, του Καρά Τεπέ) είναι σήμερα περίπου 1.000; Πώς εξηγείται πακτωλός ευρωπαϊκών κονδυλίων, συνοδευόμενος από βροχή απευθείας αναθέσεων από τον κ. Μηταράκη, ενώ την ίδια ώρα τόσο εκείνος όσο και ο πρωθυπουργός πανηγύριζαν πριν μερικούς μήνες ότι ”το Προσφυγικό λύθηκε”;

Αν λύθηκε, προς τι η εμμονή της κυβέρνησης να φτιάξει τη νέα φαραωνική δομή στη Βάστρια; Για την ανακούφιση των πολιτών από τη δυσβάσταχτη ακρίβεια ”δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα”, αλλά στο προσφυγικό τα κλεφτόδεντρα ανθίζουν. Eδώ και 2,5 χρόνια:

– 153 εκατομμύρια για νέα ΚΥΤ σε Λέσβο, Χίο.
– 120 εκατομμύρια για νέα ΚΥΤ σε Σάμο, Λέρο, Κω.
– 456 εκατομμύρια για 4 χρόνια για παροχή υπηρεσιών διαχείρισης εγκαταστάσεων.
– 6 εκατομμύρια στην εταιρεία Planet ΑΕ για παροχή συμβουλών.
– 75.000 ευρώ τον μήνα για φύλαξη 3 περιφερειακών γραφείων ασύλου, όταν επί υπουργίας Γιάννη Μουζάλα το κόστος ήταν 8.000 ευρώ.
– 60.000 ευρώ απευθείας ανάθεση για καμπάνια ενημέρωσης στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν. Σε εταιρεία που συστάθηκε ταυτόχρονα με το υπουργείο του κ. Μηταράκη.
– 4000 άτομα-φαντάσματα εμφανίζονταν να σιτίζονται κανονικά στη Μόρια πριν καεί το ΚΥΤ και διά μαγείας ”εξαφανίστηκαν” μόλις κάηκε η Μόρια και έγινε καταμέτρηση στο νέο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ.

Να πώς εξηγείται. Αναζητήστε το χρήμα! Αυτός είναι ο υπ’ αριθμόν ένα κανόνας για όσα κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για να το ξεκαθαρίσω εδώ για άλλη μια φορά: Η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικεί μια πολιτισμένη, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, αλλά κοινή και ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό. Θέτοντας την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος. Μη αποδεχόμενη να γίνει η Ελλάδα και τα νησιά μας, αποθήκες ψυχών.

Με αναλογική και δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο και υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις σε όλα τα κράτη μέλη. Η κυβέρνηση όμως σήμερα επιλέγει να απαλλάξει από τις ευθύνες τους τις χώρες προορισμού (Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία κλπ) και τις χώρες τράνζιτ (Ουγγαρία κ.τ.λ.) και να καταστήσει τη χώρα μας προκεχωρημένο φυλάκιο απώθησης ή εγκλεισμού αιτούντων άσυλο. Κι αυτό είναι απαράδεκτο από κάθε άποψη. Μετά τη πανδημία οι ροές έχουν μειωθεί αισθητά.

Αλλά ας έχουμε στο μυαλό μας πως δε θα εκλείψουν ούτε οι πόλεμοι, ούτε οι κλιματικές καταστροφές. Η Ελλάδα οφείλει να σέβεται και να τηρεί απαρέγκλιτα το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες του ανθρωπισμού. Και δε μας περιποιεί τιμή ως χώρα, να διερευνάται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβιάσεις των διεθνών κανόνων και παρανομίες, σε συνεργασία με τη Frontex, της οποίας ο επικεφαλής παραιτήθηκε πρόσφατα υπό το βάρος καταγγελιών για παράνομα pushbacks στο Αιγαίο».

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τι σημαίνει “υπερασπίζομαι τα δικαιώματα” σήμερα;

*ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ Το 1953, την εποχή της «καχεκτικής δημοκρατίας», όταν το διαβόητο παρασύνταγμα...

Σκάνδαλο διαρροής emails: Πρόστιμα ύψους 440.000 € σε ΥΠΕΣ και στην Ασημακοπούλου

Πρόστιμα συνολικού ύψους 440.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών και...

Παναθηναϊκός: Μεγαλειώδης υποδοχή του πρωταθλητή Ευρώπης σε Ελ. Βενιζέλος και ΟΑΚΑ (BINTEO)

Θερμή υποδοχή στους πρωταθλητές Ευρώπης επιφύλαξαν στην Αθήνα χιλιάδες...

Ο ρόλος της ελληνικής αριστεράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε αυτές τις εκλογές δεν μας θυμίζουν πολλά ότι...
Διαφήμιση