Όλα τα σενάρια για το μέλλον του Πούτιν και της Ρωσίας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Μόσχα, όμως κανείς δεν ξέρει τι κοιτάζει ακριβώς», γράφει το Politico για τις 24 ώρες που συγκλόνισαν τη Ρωσία μετά την ανταρσία του Πριγκόζιν της Βάγκνερ.

Ποια είναι η επόμενη κίνηση στην «σκακιέρα» της Ρωσίας, αναρωτιέται το Politico.

Θα υπάρξει κι άλλη εξέγερση μετά από 16 μήνες πολέμου; Θα κλιμακώσει την επίθεσή του στην Ουκρανία ο Πούτιν; Είναι ασφαλή τα πυρηνικά; Είναι μόνο κάποια από τα ερωτήματα που εγείρονται έπειτα από την ανταρσία των μισθοφόρων της Βάγκνερ το Σάββατο και την πορεία τους προς τη Μόσχα.

Το Politico μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στο ρωσικό μέτωπο καταλήγει σε ένα συμπέρασμα: Κι ενώ ο Πούτιν και ο επικεφαλής του Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν αναπτύσσουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με την εξέγερση, ένα είναι σχεδόν βέβαιο: Ο Ρώσος ηγέτης δεν είναι ανίκητος.

Αυτό δεν σημαίνει πως το τέλος του καθεστώτος Πούτιν πλησιάζει. Όμως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις κάποια σενάρια που κάποτε φάνταζαν παράξενα, τώρα φαίνονται πιο αληθοφανή.

Ανώτερος διπλωμάτης της Ευρώπης ανέφερε στο Politico ότι οι εξελίξεις στη Ρωσία είναι δύσκολο να προβλεφθούν, μιας και υπάρχουν αρκετοί πια άγνωστοι παρονομαστές.

Το POLITICO παραθέτει στο άρθρο του μερικά σενάρια για το μέλλον της μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο.

Η επόμενη κίνηση του Πούτιν: Καταστολή, κλιμάκωση του πολέμου; Εκδίωξη;

Οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του πλανήτη και έδειχναν τα στρατεύματα της Βάγκνερ να παρελαύνουν ανενόχλητα προς τη Μόσχα, για να γυρίσουν εν τέλει πίσω χωρίς να τους επιβληθούν ποινές. πυροδοτούν διάφορα σενάρια για την επόμενη κίνηση του Πούτιν.

«Πιθανόν να έχουμε περισσότερη καταστολή στη Ρωσία», δήλωσε η Laurie Bristow, η οποία διετέλεσε πρέσβειρα της Βρετανίας στη Ρωσία από το 2016 έως το 2020.

Όμως, κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν συνέβη, μιας και ο Πούτιν προσέφερε διέξοδο στους μισθοφόρους της Βάγκνερ, λέγοντας πως μπορούν να μπουν στον στρατό της Ρωσίας, να επιστρέψουν στο σπίτι τους ή να φύγουν για Λευκορωσία. Κίνηση που δείχνει αδυναμία από πλευράς Ρώσου προέδρου, επισημαίνει το άρθρο.

Ένας διπλωμάτης από την Ανατολική Ευρώπη εκτιμά πως ο Πριγκόζιν «χρησιμοποιήθηκε από μια συγκεκριμένη ομάδα της ελίτ του Κρεμλίνου/FSB, η οποία ήταν δυσαρεστημένη με την τρέχουσα ηγεσία» στο υπουργείο Άμυνας. Και, πρόσθεσε πως ο Πούτιν θα μπορούσε ακόμη και τώρα να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας του με τον αρχηγό της Βάγκνερ.

Και ενώ οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι ο Πούτιν θα διατηρήσει την εξουσία, προς το παρόν, η Δύση αναγνωρίζει πως θα πρέπει να εξετάσει σενάρια αντικατάστασής του. Ισχυρές προσωπικότητες στο περιβάλλον του Πούτιν και στην υπηρεσία πληροφοριών FSB είναι πιθανό να παρακολουθούν τα γεγονότα που εξελίσσονται για να εντοπίσουν οποιαδήποτε ευκαιρία να παρέμβουν.

Ο John Lough, ειδικός σε θέματα Ρωσίας, δήλωσε ότι ο Πούτιν είναι απίθανο να βρίσκεται ακόμα στην εξουσία σε ένα χρόνο από τώρα.

Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία -μέσω πραξικοπήματος ή προγραμματισμένης διαδοχής- θα επηρεάσει, φυσικά και το ποιος θα είναι ο επόμενος ηγέτης της Ρωσίας.

Το επόμενο αφεντικό της Βάγκνερ: Θα είναι ο Πούτιν, ο Πριγκόζιν ή η Λευκορωσία;

Η Βάγκνερ δεν έχει πεθάνει ακόμα, αναφέρει το Politico. Όμως παραμένει ασαφές ποιον υπηρετεί.

Χθες, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο επιβεβαίωσε ότι ο Πριγκόζιν έφτασε στη χώρα, από όπου συνεχίσει να ηγείται της παραστρατιωτικής του ομάδας.

Ωστόσο, η δήλωση αυτή θόλωσε ακόμη περισσότερο τα νερά ως προς το μέλλον της Βάγκνερ. Επιτρέπει ο Πούτιν στην παραστρατιωτική ομάδα να δρα δίπλα του; Τι θα κερδίσει από όλο αυτό η Λευκορωσία;

Το Μινσκ είναι εδώ και καιρό στενός σύμμαχος της Μόσχας, επιτρέποντάς της μάλιστα να εξαπολύει επιθέσεις στην Ουκρανία από τα σύνορά της. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι είχε τοποθετήσει μια πρώτη παρτίδα τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία.

Τώρα ομάδες της Βάγκνερ «μετακομίζουν» εκεί.

«Πρέπει να παρακολουθούμε πολύ στενά όλες τις κινήσεις της ομάδας Βάγκνερ», προειδοποίησε την Τρίτη ο Εσθονός υπουργός Άμυνας Hanno Pevkur, όταν ρωτήθηκε η παρουσία της Βάγκνερ στη Λευκορωσία αποτελεί περιφερειακό κίνδυνο.

«Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να ανακαλύψουμε σχετικά με τη συμφωνία του Πριγκόζιν και του Λουκασένκο» ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο πρώην διοικητής του στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στρατηγός Μπεν Χότζες, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή δεν δημιουργεί «μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ουκρανία… αλλά ενδεχομένως ενισχύει τον Λουκασένκο έναντι της αντιπολίτευσης του και/ή μιας μελλοντικής πίεσης από τη Ρωσία».

«Φαντάζομαι», πρόσθεσε ο Χότζες, «ότι θα δει τησύνδεση με την Βάγκνερ ως μια επιχειρηματική ευκαιρία για τον ίδιο στην Αφρική»

Οι δυνάμεις της Βάγκνερ βρίσκονται ήδη σε πολλές αφρικανικές χώρες, όπως το Μάλι και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, βοηθώντας στην υποστήριξη αντιδυτικών κυβερνήσεων με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε φυσικούς πόρους.

Κανείς δεν ξέρει ωστόσο αν η Βάγκνερ θα συνεχίσει εκεί τις δουλειές εκ μέρους της Ρωσίας.

Κεφάλαιο Ουκρανία: Κλιμάκωση; Λιγότεροι μισθοφόροι ή μονομαχίες παραστατιωτικών;

Οι αξιωματούχοι επεξεργάζονται τον τρόπο με τον οποίο η αποτυχημένη ανταρσία της Βάγκνερ θα επηρεάσει το πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. Πόσοι θα επιστρέψουν να πολεμήσουν στην Ουκρανία; Θα επηρεάσει η ανταρσία τους τις κινήσεις του τακτικού ρωσικού στρατού.

«Ένα από τα πράγματα που θα πρέπει να παρακολουθούμε πολύ στενά τις επόμενες ημέρες αν πέσει το ηθικό των Ρώσων στρατιωτών», δήλωσε ο Μπρίστοου, ο πρώην Βρετανός πρέσβης. «Δεν πρέπει να θεωρούμε πως οι σκληρές μάχες πέρασαν».

Ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας από την Κεντρική Ευρώπηςυπογράμμισε ότι αν τα στρατεύματα της Βάγκνερ δεν εμπλέκονται πλέον στην Ουκρανία, θα μπορούσε να αλλάξει η δυναμική.

«Η Βάγκνερ ήταν για πολλούς μήνες η πιο αποτελεσματική δύναμη μάχης από τη ρωσική πλευρά στην Ουκρανία», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Εάν η ομάδα διαλυθεί, αυτό θα μειώσει τη στρατιωτική επιθετική ικανότητα της Ρωσίας», προσέθεσε.

Επιπλέον, η ανταρσία του Σαββατοκύριακου θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την τακτική των ολιγαρχών, των εταιρειών και των διοικητών εντός της Ρωσίας που ελέγχουν τις δικές τους ένοπλες ομάδες.

Πού θα καταλήξουν τα πυρηνικά;

Το τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας είναι ένα στοιχείο που τη διαφοροποιεί από τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε πολιτική αναταραχή. Οι δυτικοί θα χαρούν να δουν τον Πούτιν να αποδυναμώνεται, όμως, ταυτόχρονα σκέφτονται πως τα πυρηνικά θα πρέπει να βρίσκονται σε ασφαλή χέρια.

Αν και οι ΗΠΑ ανησύχησαν το Σαββατοκύριακο για τα πυρηνικά, ωστόσο, εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι δηλώνουν ότι είναι βέβαιοι πως αυτά δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια.

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

ΣΥΡΙΖΑ: Κατατέθηκε πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη στην Κ.Ε. –  Θέμα ηγεσίας και από Πολάκη

Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη κατέθεσαν 100 μέλη της...

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογές ζητούν 100 μέλη της Κ.Ε. για να τελειώσει η φαρσοκωμωδία Κασσελάκη

Κείμενο με το οποίο εξαπολύουν πυρά κατά του Στέφανου Κασσελάκη και ζητούν άμεση...

Σχολικά είδη και ρεύμα “πνίγουν” τα νοικοκυριά – Η κυβέρνηση μιλάει για δήθεν μειώσεις

*Του Τζώρτζη Ρούσσου - Δύσκολος ο Σεπτέμβρης εξαιτίας των...

Θεσσαλονίκη: «Θερμή» υποδοχή για τον Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με μαζικές συγκεντρώσεις

Στο «πόδι» βρίσκεται σήμερα η Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των...
Διαφήμιση