ΟΗΕ: SOS για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια – Έχει παραβιαστεί κάθε αρχή ασφάλειας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Από τα πλέον επίσημα χείλη εξάγεται πλέον το συμπέρασμα ότι όλα πηγαίνουν λάθος σχετικά με την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο επικεφαλής της πυρηνικής υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών Ραφαέλ Γκρόσι “η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου καθώς κάθε αρχή της πυρηνικής ασφάλειας έχει παραβιαστεί”.

Οταν μία τόσο ξεκάθαρη τοποθέτηση έρχεται από έναν από τους πλέον αρμοδίους, καταβαίνει κανείς ότι η κατάσταση είναι εξόχως ανησυχητική.

Ο Γκρόσι τόνισε ακόμη ότι ενώ ο ίδιος και η ομάδα του είναι έτοιμοι να επισκεφθούν το εργοστάσιο από κοντά για να διαπιστώσουν τι ακριβώς γίνεται, αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό τους τελευταίους δύο μήνες.

Η κατάσταση σήμερα

Ο πυρηνικός σταθμός, κατά τους γνώστες ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων από τις αρχές Μαρτίου, μόλις μερικές ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι οι Ουκρανοί επιχειρούν να ανακαταλάβουν το σταθμό χρησιμοποιώντας όπλα που τους παρέχει η Δύση.

Ο Γκρόσι και η ομάδα του ανησυχούν σφόδρα γιατί οι επαφές τους με το προσωπικό του σταθμού είναι “αποσπασματικές” ενώ, όπως έγινε γνωστό, έχει διακοπεί η αλυσίδα ανεφοδιασμού.

Ως εκ τούτου, συμπεραίνεται ότι η πιθανότητα ατυχήματος είναι πια ιδιαίτερα αυξημένη. Και ένα ατύχημα μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για την περιοχή και για την Ευρώπη ολόκληρη.

Ολοι περιμένουν από μας να αποτρέψουμε μία πιθανή πυρηνική τραγωδία λόγω του πολέμου” τόνισε ο Γκρόσι ο οποίος, προσώρας τουλάχιστον, δεν εισακούεται.

Αλλωστε δεν έχει περάσει παρά ελάχιστος καιρός από τον Ιούνιο όταν η κρατική εταιρία της Ουρανίας κατηγόρησε τον Γκρόσι ότι μία πιθανή επίσκεψή του στο σταθμό της Ζαπορίζια θα νομιμοποιούσε την παρουσία των Ρώσων εκεί.

Είναι, λοιπόν, σαφές ότι για να φτάσει στο σημείο η ανεξάρτητη ομάδα του ΟΗΕ χρειάζεται προστασία και από τις δύο εμπόλεμες πλευρές. Τέτοια βούληση όμως προς το παρόν δεν υπάρχει με ότι αυτό συνεπάγεται.

Πηγή: news247.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αποκάλυψη των New York Times: Ο τιμοκατάλογος της Intellexa για το Predator

Απανωτές είναι οι αποκαλύψεις των New York Times για...

Πρωτοφανές! Ο Μητσοτάκης «δραπέτευσε» από τη Βουλή χωρίς να απαντήσει στον Τσίπρα

Πρωτοφανές αντικοινοβουλευτικό ρεσιτάλ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ερμήνευσε τον κανονισμό της...

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Αν αποδειχτεί ότι ψεύδεστε για τις υποκλοπές, θα παραιτηθείτε;»

Καταπέλτης ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του στην Ολομέλεια...

Βουλή: Ψέματα και κινδυνολογία από τον πρωθυπουργό για τις παρακολουθήσεις 

Με το βλέμμα στο... μέλλον η ομιλία του πρωθυπουργού...
Διαφήμιση