ΟΗΕ: Δραματική προειδοποίηση – Είμαστε ένα βήμα από τον πυρηνικό αφανισμό

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ο κόσμος είναι ένα λάθος βήμα από τον πυρηνικό πόλεμο και βρίσκεται σε κίνδυνο που δεν έχει δει από τον Ψυχρό Πόλεμο, προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

«Ήμασταν εξαιρετικά τυχεροί μέχρι στιγμής», είπε χαρακτηριστικά ο Αντόνιο Γκουτέρες. Εν μέσω αυξανόμενων παγκόσμιων εντάσεων, «ένας λάθος υπολογισμός θα μπορούσε να φέρει πυρηνικό αφανισμό», πρόσθεσε.

Τα σχόλια αυτά έγιναν κατά την έναρξη διάσκεψης για τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων, μεταδίδει το BBC.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι έχει καθυστερήσει υπερβολικά πολύ η σύγκληση της συνόδου για την αναθεώρηση της συνθήκης για τη Συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων, που συμπληρώνει πλέον 50 χρόνια ισχύος, ο Γκουτέρες προχώρησε σε μια δραματική δήλωση, επισημαίνοντας τους κινδύνους που απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και από τις απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Όπως είπε, οι δύο αυτές περιοχές «οδεύουν προς την καταστροφή».

Παρεμβαίνοντας στη σύνοδο για την αναθεώρηση της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, όπου συμμετέχουν υπουργοί, αξιωματούχοι και διπλωμάτες, επισήμανε ότι η σύνοδος αυτή πραγματοποιείται «σε μια κρίσιμη καμπή για τη συλλογική μας ειρήνη και ασφάλεια» και «σε μια περίοδο πυρηνικού κινδύνου, που όμοιός του έχει να παρατηρηθεί από την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου».

Η σύνοδος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα ολοκληρωθεί στις 26 Αυγούστου και στοχεύει να δημιουργήσει συναίνεση για τα επόμενα βήματα, ωστόσο οι προσδοκίες για τα αποτελέσματά της είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Όπως είπε ο Γκουτέρες, η διάσκεψη αυτή είναι «μια ευκαιρία να ληφθούν μέτρα που θα βοηθήσουν στην αποφυγή καταστροφών και να μπει η ανθρωπότητα σε μια νέα πορεία προς έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα».

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «τα γεωστρατηγικά όπλα έχουν φτάνουν σε νέα υψηλά», ότι σχεδόν 13.000 πυρηνικά όπλα βρίσκονται σε οπλοστάσια σε όλο τον κόσμο και οι χώρες που αναζητούν «ψευδή ασφάλεια» ξοδεύουν εκατοντάδες δισ. δολάρια για όπλα που μπορούν να οδηγήσουν στην απόλυτη καταστροφή.

«Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που οι κίνδυνοι διάδοσης των πυρηνικών όπλων αυξάνονται και οι προστατευτικές δικλίδες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την κλιμάκωση εξασθενούν», είπε ο Γκουτέρες, σημειώνοντας ότι κρίσεις «με την πυρηνική ρητορική στο προσκήνιο φουντώνουν από τη Μέση Ανατολή και την Κορεατική Χερσόνησο μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Ο γ.γ. του ΟΗΕ κάλεσε τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη να προχωρήσουν άμεσα σε μια σειρά από δράσεις, προτείνοντας να ενισχύσουν επειγόντως και να επιβεβαιώσουν «τον κανόνα που ισχύει εδώ και 77 χρόνια ενάντια στη χρήση πυρηνικών όπλων» και να εργαστούν ακατάπαυστα για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων αναλαμβάνοντας νέες δεσμεύσεις για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων.

Όπως είπε, πρέπει να αντιμετωπίσουν «τις εντάσεις που σιγοβράζουν στη Μέση Ανατολή και την Ασία» και να προωθήσουν την ειρηνική χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας.

«Οι μελλοντικές γενιές βασίζονται στη δέσμευσή σας να απομακρύνεται τον κόσμο από την άβυσσο», επισήμανε. «Αυτή είναι η στιγμή να ανταποκριθούμε σε αυτή την κρίσιμη δοκιμασία και να εξαφανίσουμε τον κίνδυνο της πυρηνικής καταστροφής για πάντα».

Η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) είναι σε ισχύ από το 1970, και έχει την ευρύτερη συμμετοχή από οποιαδήποτε άλλη συμφωνία ελέγχου των όπλων, με περίπου 191 χώρες-μέλη.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του, οι πέντε αρχικές πυρηνικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία -τότε ΕΣΣΔ-, Βρετανία και Γαλλία) συμφώνησαν να διαπραγματευτούν για την εξάλειψη του οπλοστασίου τους κάποια μέρα και τα έθνη χωρίς πυρηνικά όπλα υποσχέθηκαν να μην τα αποκτήσουν σε αντάλλαγμα την εξασφάλιση της δυνατότητας ανάπτυξης πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.

Η Ινδία και το Πακιστάν, που δεν προσχώρησαν στη NPT, συνέχισαν τις προσπάθειες να αποκτήσουν πυρηνικά. Το ίδιο έκανε και η Βόρεια Κορέα, η οποία επικύρωσε αρχικά το σύμφωνο, αλλά αργότερα ανακοίνωσε ότι αποσύρεται. Το Ισραήλ που δεν έχει υπογράψει, πιστεύεται ότι διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, αλλά ούτε το επιβεβαιώνει, ούτε το διαψεύδει.

Πηγή: news247.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Διεθνές Δικαστήριο κατά Ισραήλ: «Να σταματήσει κάθε στρατιωτική ενέργεια στη Ράφα»

Οι δικαστές του ανώτατου Διεθνούς Δικαστηρίου διέταξαν σήμερα Παρασκευή...

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ο Κουρέτας απέλυσε έξι υπαλλήλους επειδή χρηματίστηκαν

Σε αυτοδίκαιη αργία τέθηκαν έξι υπάλληλοι της περιφέρειας Θεσσαλίας...

Αλέξης Χαρίτσης / Πυρά κατά Μητοτάκη για την ακρίβεια τα τελευταία πέντε χρόνια (ΒΙΝΤΕΟ)

Με μια ομιλία σε υψηλούς τόνους και παράθεση επιχειρημάτων ο επικεφαλής...
Διαφήμιση