Οι παράλληλες εξομολογήσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Στέφανου Κασσελάκη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Θοδωρή Καραγιαννίδη –

Η εβδομάδα που πέρασε ξεκίνησε με τα απόνερα από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε σε εξομολογήσεις για τον… ΣΥΡΙΖΑ. Το Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε για πρώτη φορά τον δημόσιο απολογισμό της διακυβέρνησης 2015-19. Μια μέρα νωρίτερα, ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για την πρόταση υπουργοποίησης του από τον Κ. Μητσοτάκη αλλά και για την εποχή πριν το 2015 και τη σχέση του με τον σημερινό πρωθυπουργό.

O A.Τσίπρας απαρίθμησε τα βασικά επιτεύγματα της διακυβέρνησης του (Εξοδος από τα Μνημόνια, Συμφωνία των Πρεσπών, έλλειψη περιστατικών διαφθοράς) που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν αποσπασματικά αναφερθεί στο παρελθόν. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν η αυτοκριτική που διατύπωσε για πρώτη φορά: «στην υπόθεση Novartis και της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, η διαχείριση που κάναμε ήταν ατυχής».

Για τους σταθμούς είπε ότι «πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνοούμενο πλαίσιο και καταλήξαμε μέσα από την απόφαση του ΣτΕ (που βρήκε αντισυνταγματικό το νόμο- ΣΣ) να έχουμε τα ίδια και τα χειρότερα». Είναι προφανές ότι τα σκάγια παίρνουν, αν δεν κατευθύνεται όλη η βολή, στον άλλοτε στενό συνεργάτη του Νίκο Παππά, που χειρίστηκε την υπόθεση.

Είναι γεγονός ότι ως αρμόδιος υπουργός, ο κ. Παππάς χειρίστηκε την υπόθεση με προχειρότητα. Ακόμη και καθηγητές Συνταγματολόγοι που ανήκαν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ρωτήθηκαν για τη συνταγματικότητα του νόμου, η επικοινωνιακή υπεράσπιση του στηρίχθηκε σε μία έωλη έκθεση κάποιου ιταλικού Πανεπιστημίου και ο όλος χειρισμός ήταν πολιτικά καταστροφικός: ακόμη και οι ιδιοκτήτες σταθμών που μέχρι τότε τηρούσαν ουδέτερη στάση απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στράφηκαν με σφοδρότητα εναντίον της.

Η ανακάλυψη ενός πρώην εκδότη (Χ. Καλογρίτσας) που δεν διέθετε τα απαραίτητα κεφάλαια για τηλεοπτικό σταθμό αλλά κάποια βοσκοτόπια, έδωσε στο όλο εγχείρημα διαστάσεις ιλαροτραγωδίας. Αλλά ο Παππάς δεν ήταν παρά ένας -ισχυρός- υπουργός στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Το παραπάνω ισχύει-και με το παραπάνω- και για την υπόθεση Novartis. « Είχαμε ένα τεράστιο σκάνδαλο με την πιθανή εμπλοκή πολιτικών προσώπων», είπε ο κ. Τσίπρας. «Η πρόθεσή μας να τα αφήσουμε στη Δικαιοσύνη έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουβάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που δεν είχαν».

Εδώ είναι η μισή αλήθεια, γιατί η καταστροφική απόφαση να κατηγορηθούν, χωρίς επαρκή στοιχεία, μεταξύ των άλλων 2 πρώην πρόεδροι και ένας αντιπρόεδρος κυβέρνησης, ελήφθη στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχε μεσολαβήσει σχετική σύσκεψη, μετά την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός πήρε τη σχετική απόφαση.

Η εξομολόγηση Κασσελάκη

Oπως είναι φυσιολογικό στην περίπτωση Κασσελάκη τα θέματα ήταν πιο light. Στη συνέντευξη του στον Αντέννα (Γ. Λιάγκας) ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε για τη γνωριμία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρότασης υπουργοποίησης του σε κυβέρνηση της Ν.Δ. Το επιβεβαίωσε, εξηγώντας ότι γνωρίστηκε με τον πρωθυπουργό από τον «κοινό τους φίλο» Αντώνη Διαματάρη, ο οποίος «με είχε ρωτήσει αν θα με ενδιέφερε το υπουργείο Ναυτιλίας γενικά και του είχα πει “όχι” ».

Χωρίς την πείρα του προκατόχου του, ο κ. Κασσελάκης δεν άργησε να πέσει σε αντιφάσεις. Η πρώτη ήταν όταν είπε ότι το 2012-2013 είχε προσωπικές συζητήσεις με τον κ. Μητσοτάκη, επειδή θεωρούσε ότι ανήκει στο προοδευτικό Κέντρο, όμως «ό,τι μου έλεγε το 2012-2013, το αντίθετο κάνει τώρα ως κυβέρνηση»

«Μόνο που ο κ. Μητσοτάκης, με τον οποίο συμφωνούσε ο κ. Κασσελάκης, το 2013 ήταν ο πιο νεοφιλελεύθερος υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά», σχολίασε στην ΕφΣυν ο Δημήτρης Ψαρράς. «Ζητούσε περισσότερες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και ανέπτυσσε στενές σχέσεις με Γεωργιάδη και Βορίδη. ∆εν άλλαξε λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης. Φοβάμαι ότι δεν άλλαξε ούτε ο κ. Κασσελάκης». Για την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης εφάρμοζε τότε πιο ακραιφνείς νεοφιλελεύθερες πολιτικές από ότι σήμερα!

Στην ίδια συνέντευξη, σε ερώτηση για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ο κ. Κασσελάκης είπε ότι έχει ασχοληθεί με «αστακοκάραβα». Αλλά αρνήθηκε να απαντήσει αν έχει ακόμη τέτοια πλοία υπό την ιδιοκτησία του, πράγμα που απαγορεύεται από τον νόμο. «Δεν είναι ανάγκη να μπούμε σε ανάλυση τι έχω και τι δεν έχω». Όμως λίγο αργότερα τόνισε ότι είναι «διαφανής» και πώς όλοι οι πολιτικοί πρέπει να είναι όπως αυτός και να γνωρίζει ο κόσμος από πού βιοπορίζονται!

Μετά από αυτά η απάντηση του ότι όταν παρέλαβε το κόμμα τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις ήταν χαμηλότερα από σήμερα, πράγμα που δεν ισχύει φυσικά, φάνταζε σαν ένα αστείο που το λέμε για να περάσει η ώρα.

Πηγή: tvxs.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Δεν πέφτουν τα τιμολόγια ρεύματος όσο θα έπρεπε – Ψέματα ότι η τιμή είναι σε επίπεδα προ κρίσης

«Αγοράζουν φθηνά και πουλάνε ακριβά»...Ο λόγος για τους προμηθευτές...

ΚΚΕ: Ερώτηση στη Βουλή για το επικίνδυνο αμερικάνικο πολεμικό φορτίο που φυλάσσεται μυστικά στην Ελλάδα

Απαντήσεις σχετικά με τις αποκαλύψεις του «Ριζοσπάστη» για το επικίνδυνο...

Τραγωδία στο Μάτι: H Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε έφεση για τη δικαστική απόφαση

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε σήμερα...

Κατακραυγή από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά για το δώρο Γεωργιάδη σε ιδιώτες γιατρούς

Παρά την κατακραυγή της αντιπολίτευσης, που σύσσωμη κατήγγειλε την...
Διαφήμιση