Οι Ιταλοί ζούν το θερμότερο καλοκαίρι όλων των εποχών

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Σε ακραία υψηλά επίπεδα εκτινάσσονται οι θερμοκρασίες στη γειτονική μας Ιταλία με τις μετεωρολογικές προγνώσεις να αναφέρουν πως ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 45 βαθμούς Κελσίου σήμερα και εντός της εβδομάδας αναμένεται να πλησιάσει το ευρωπαϊκό ρεκόρ των 48,8C που σημειώθηκε στη Σικελία τον Αύγουστο του 2021.

Οι Ιταλοί προειδοποιήθηκαν να προετοιμαστούν για «τον πιο έντονο καύσωνα του καλοκαιριού και επίσης έναν από τους πιο έντονους όλων των εποχών» με τα «καμπανάκια» για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης να χτυπούν έντονα.

Το υπουργείο Υγείας της γείτονας σήμανε «κόκκινο συναγερμό» για 16 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Ρώμη, η Μπολόνια και η Φλωρεντία.

Η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει τους 43 βαθμούς Κελσίου στη Ρώμη την Τρίτη, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 40,5 βαθμών Κελσίου που είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2007.

Ακραία φαινόμενα

Οι δορυφορικές παρατηρήσεις και τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν πόσο ακραία είναι τα καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο. Οι πρόσφατες μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες αέρα είναι σημαντικά υψηλότερες εδώ και δεκαετίες αλλά και οι παγκόσμιες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η μέση θερμοκρασία του αέρα σε όλο τον πλανήτη ήταν υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη φορά τα τελευταία 44 χρόνια, σύμφωνα με ένα μοντέλο μέσων θερμοκρασιών αέρα που δημιούργησε η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Στο μεταξύ ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (WMO) που διατηρεί το Παγκόσμιο Αρχείο Καιρικών και Κλιματικών Ακραίων Καταστάσεων σημειώνει για το ρεκόρ ζέστης στη Σικελία πως «είναι πιθανό να καταρριφθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς ο καύσωνας εντείνεται».

Το προηγούμενο επαληθευμένο ρεκόρ για την υψηλότερη θερμοκρασία που είχε καταγραφεί στην ηπειρωτική Ευρώπη ήταν 48C και είχε σημειωθεί στην Αθήνα στις 10 Ιουλίου 1977.

Πηγή: efsyn.gr

Φωτογραφία: AP Photo/Gregorio Borgia

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Η ακρίβεια αφαίρεσε έναν ολόκληρο μισθό

Πάνω από 1.000 ευρώ το χρόνο κόστισε στον μέσο...

Στέφανος Κασσελάκης σε ΑΔΕΔΥ: Αυξήσεις 10% και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού

Την αμέριστη στήριξή του στην αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ...

Μαύρη τρύπα στις αρχές του Κράτους Δικαίου

Είναι να απορεί κανείς με την αβάσταχτη ελαφρότητα με...

Σύγκρουση Μαρινάκη – Ανδρουλάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ανταλλαγή πυρών μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ έφερε σήμερα η...
Διαφήμιση