Οι γαλλικές εκλογές, ο Βορίδης και οι… ελαττωματικές ιδέες της Αριστεράς

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Την εκτίμηση ότι όλη η Ευρώπη στρέφεται ουσιαστικά προς τα δεξιά έκανε ο υπουργός Επικρατείας, με αφορμή το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βρετανία (παρά το γεγονός ότι κέρδισαν οι Εργατικοί), στη Γαλλία, αλλά και από τις πολιτικές εξελίξεις στην ελληνική Κεντροαριστερά.

Ο Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», επανέφερε τη γνωστή θέση του περί «ελαττωματικών ιδεών» της Αριστεράς, υποστηρίζοντας αρχικά ότι «θα δει κανείς ότι αυτό το οποίο κέρδισαν οι Εργατικοί στην Αγγλία είναι μία μονάδα και αυτό που οδήγησε στην τεράστια πτώση των Συντηρητικών είναι η μετακίνηση 17% προς το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ. Άρα προς τα δεξιά».

Για τη Γαλλία είπε ότι μπορεί το «Λαϊκό Μέτωπο να κερδίζει την πλειοψηφία μεν των εδρών, αλλά πρώτο και με πολύ μεγάλη διαφορά σε επίπεδο ψήφων είναι το κόμμα της Λεπέν».

Και στις δύο περιπτώσεις, ο γνωστός για τη σχέση του με την Ακροδεξιά πολιτικός, απέφυγε να χαρακτηρίσει το Reform UK του Φάρατζ και τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν ακροδεξιά κόμματα. 

Και στη συνέχεια πέρασε σε σύγκριση της Ελλάδας με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, κάνοντας λόγο για «μεγάλες διαφορές», καθώς στην Ελλάδα, «η Νέα Δημοκρατία κέρδισε και με μεγάλη διαφορά, 14 μονάδες από το δεύτερο κόμμα». Στον αντίποδα, «στη Γαλλία ο Μακρόν έχασε. Στην Αγγλία οι Συντηρητικοί έχασαν. Επομένως δεν υπάρχει αναλογία. Όποιος θέλει ψύχραιμα να αναλύσει το αποτέλεσμα, το ερώτημα είναι γιατί η Νέα Δημοκρατία ξανακέρδισε παρά τη μείωση που είχε».

Σύμφωνα λοιπόν με τον Μάκη Βορίδη (που φάνηκε να ξεχνάει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπου η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν πήρε το 33% του 2019, αλλά έπεσε στο 28,31% και έναντι 40,56% στις γενικές το 2023), το κυβερνών κόμμα κερδίζει διότι «στην πραγματικότητα εφαρμόζει πολιτικές οι οποίες είναι αποτελεσματικές και απαντούν στα αιτήματα των δεξιών ψηφοφόρων» και «στα ζητήματα που ενδιαφέρουν τη λεγόμενη δεξιά ατζέντα, όπως παράνομη μετανάστευση, αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου και της τάξης, μεγέθυνση της οικονομίας μέσα από την ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων και το φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον, η κυβέρνηση έχει πολύ σαφή στρατηγική και στόχευση».

Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι «η Ελλάδα αποτελεί ένα επιτυχημένο μοντέλο. Δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία αποτελεί ένα παράδειγμα του πώς το κάνεις αυτό. Διότι δεν προσχωρείς στις θέσεις ας πω του αντιπάλου σου, αλλά αντίθετα προσπαθείς να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα μέσα από τη δική σου οπτική γωνία και να φέρεις αποτελέσματα στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Και τελικά η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι κάτι που θα ενώσει τον κεντρώο και τον δεξιό ψηφοφόρο».

«Θέμα ιδεών, όχι προσώπων»

Και παρά το γεγονός ότι δήλωσε ότι η Ν.Δ. «δεν παρεμβαίνει και δεν συζητά τα εσωκομματικά άλλων κομμάτων», είπε αναφερόμενος στη συζήτηση για τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και στον ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, είπε:

«Πολλή συζήτηση γίνεται στο συγκεκριμένο χώρο για τα πρόσωπα κι αν θα είναι ο Ανδρουλάκης ή ο Δούκας ή ο Γερουλάνος ή ο Κασσελάκης ή αν θα επιστρέψει ο Τσίπρας ή πρέπει όλοι αυτοί να ενωθούν υπό τον Α ή τον Β. Η άποψή μου είναι ότι αυτή είναι μια συζήτηση που υποτίθεται ότι έχει να κάνει με την εκλογική απήχηση, την εκλογική δυναμική που θα μπορούσε να αναπτύξει αυτός ο χώρος και μάλιστα ως αντίπαλον δέος της Νέας Δημοκρατίας. Το πρόβλημα αυτού του χώρου είναι δευτερευόντως ζήτημα προσώπων: Είναι ότι έχει ηττηθεί το κυβερνητικό, το πολιτικό και σε έναν ορισμένο βαθμό και το ιδεολογικό του πρόγραμμα, οι ιδεολογικές του θέσεις».

Και πρόσθεσε ότι «όσο καλός και να είναι ο πρόεδρός σου και επικεφαλής σου, αν τελικά αυτά τα οποία είναι το πολιτικό σου περιεχόμενο είναι θέσεις τις οποίες δεν θέλει ο λαός, δεν πιστεύει, δεν θεωρεί ότι φέρνουν αποτέλεσμα, δεν πρόκειται σε τελευταία ανάλυση να κερδίσει κανένας».

Τόνισε, μάλιστα, μεταξύ άλλων ότι στην Αριστερά «έχουν έναν πυρήνα λάθος θέσεων που τις έχει απορρίψει η κοινωνία. Το πρόβλημά τους είναι ότι πρέπει να αποστούν από αυτές τις θέσεις. Όμως πολλές από αυτές τις θέσεις αποτελούν ταυτοτικό πυρήνα τους. Άρα, αν αποστούν, τότε είναι σαν να χάνουν την ταυτότητά τους ως Αριστερά. Άρα, λοιπόν, το πρόβλημα της Αριστεράς στην Ελλάδα είναι ακριβώς αυτό, ότι επειδή δοκιμάστηκαν αυτές οι πολιτικές μια πενταετία και έχει πικρή πείρα ο ελληνικός λαός, σήμερα προσπαθούν να θεραπεύσουν αυτή τη συνέπεια, να το πω, της απόρριψης των θέσεών τους με αλλαγή των προσώπων. Δεν γίνεται αυτό».

Πηγή: efsyn.gr

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μεγάλη απάτη στον ΕΟΠΥΥ: Διώξεις για οκτώ κακουργήματα κατά των 16 συλληφθέτων

Ζημιά 3.500.000 ευρώ κατάφερε στον ΕΟΠΥΥ το κύκλωμα με τις απάτες με εικονικές...

Eurostat: Η Ελλάδα τρίτη χειρότερη στην ΕΕ σε υλική και κοινωνική στέρηση

Μπορεί το κυβερνητικό “παραμύθι” να μιλάει για πρίγκηπες, σταχτομπούτες...

Η Αριστερά που δεν κατάφερε να γίνει «μπελάς»

*Γράφει ο Κωστής Καρπόζηλος - Μερικές φορές όταν αγοράζω...

ΣΥΡΙΖΑ: Η επανεκκίνηση με Νίκο Παππά στη ΔΕΘ έμεινε μισή γιατί ο Κασσελάκης συνεχίζει το σόου

*Του Νίκου Γιαννόπουλου - Κατά το προηγούμενο τριήμερο ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να...
Διαφήμιση