Οι «χρυσές» δουλειές του υπουργείου Υγείας με άγνωστη εταιρεία χαλκού

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Χρυσές» δουλειές με τα νοσοκομεία φαίνεται πως έκανε η νεοσύστατη εταιρεία «Ελληνικός Χαλκός ΙΚΕ», σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα των Data Journalists.

Η ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων δημοσίευσε την Παρασκευή (24/3) μια λίστα από αναθέσεις που έγιναν προς την ΙΚΕ ή «HELLENIC COPPER P.C., η οποία – όπως αναφέρουν – ιδρύθηκε μέσα στα χρόνια της πανδημίας, τον Αύγουστο του 2020 και έκτοτε έχει να επιδείξει δράση κυρίως με οργανισμούς του Δημοσίου, όπως τα νοσοκομεία.

Οι μαζικές απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που έγιναν στη συγκεκριμένη νεοσύστατη εταιρεία, τους τελευταίους 14 μήνες εγείρουν «σωρεία ερωτημάτων για τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και τις διοικήσεις συγκεκριμένων νοσοκομείων» σημειώνουν οι Data Journalists, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «αν και βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας, με το υπουργείο Υγείας του κ. Πλεύρη να αποφασίζει σταδιακά την άρση όλων των μέτρων για τον κορωνοϊό, τα ελληνικά νοσοκομεία βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε έναν οργασμό εγκαταστάσεων προϊόντων χαλκού με αναθέσεις, συνήθως απευθείας, που προτάσσουν ως αιτιολογία τον COVID».

Συγκεκριμένα η έρευνα εντόπισε 11 απευθείας αναθέσεις από νοσοκομεία διαφόρων περιφερειών που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας από τις 27 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι και τις 7 Μαρτίου 2023. Μια 12η σύμβαση προέκυψε μετά από διαγωνισμό. Το συνολικό ύψος που έλαβε μόλις μια και συγκεκριμένη εταιρεία, η ΙΚΕ Ελληνικός Χαλκός, σε αυτό το διάστημα, ξεπερνάει τις 580.000 ευρώ.

Στο σχετικό δημοσίευμα – στο οποίο παραθέτονται σχετική λίστα με τα νοσοκομεία και έγγραφα – προστίθεται ακόμα ότι «στον ισολογισμό της νεοσύστατης οικογενειακής εταιρείας, ο καθαρός κύκλος εργασιών της για το 2021 ήταν της τάξης των 145.635 ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Στην συγκεκριμένη αγορά προϊόντων χαλκού με αντιμικροβιακή δράση, δραστηριοποιούνται στη χώρα μας αρκετές εταιρείες με μεγαλύτερη εμπειρία. Για ποιο λόγο όλες οι δουλειές δόθηκαν με απευθείας αναθέσεις στην Ελληνικός Χαλκός, είναι ένα ερώτημα που χρήζει απάντησης. Μάλιστα, η εν λόγω εταιρεία στη διάρκεια του 2022 κατάφερε να πολλαπλασιάσει το μέγεθός της με τις αναθέσεις από τα ελληνικά νοσοκομεία που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι οι διαγωνισμοί κυμαίνονται στις 30.000 – 37.000 ευρώ με ΦΠΑ, ώστε να είναι σκοπίμως κάτω από το όριο που επιτρέπει κατεπείγουσες διαδικασίες απευθείας αναθέσεων λόγω του COVID».

Οι αναθέσεις στην συγκεκριμένη ΙΚΕ είχαν πάει και στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2023, όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γεώργιος Φραγκίδης κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Ο βουλευτής είχε ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με τα έργα επίστρωσης επιφανειών με αντιμικροβιακό χαλκό και με την προμήθεια πύλης απολύμανσης, κάνοντας λόγο για «αδικαιολόγητες απευθείας αναθέσεις σε νεοσύστατη εταιρεία» και καλώντας τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει σχετικά με την επιλογή της διαδικασίας απευθείας ανάθεσης, καθώς και με τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκε η εν λόγω εταιρεία.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Νικόλας Χρηστάκης: Ψυχολογικοί βιασμοί ή επικοινωνιακές καμπάνιες;

Ο όρος προπαγάνδα προέρχεται από το όργανο της Ρωμαιοκαθολικής...

Τσίπρας: Το χρέος μας είναι ιστορικό, να αποτρέψουμε παντοδυναμία μιας ανεξέλεγκτης δεξιάς

Πλαισιωμένος από τα μέλη της Εκλογικής Επιτροπή ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε...

Ένας νεκρός στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος

*Ρεπορτάζ της Χριστίνας Παπασταθοπούλου - Ένας νεκρός και δύο...

Ολοκληρώθηκε το «κουκούλωμα» του σκανδάλου Novartis

Μία λίγο πολύ αναμενόμενη εξέλιξη προέκυψε στο σκάνδαλο Novartis...
Διαφήμιση