Ο Βορίδης ανάμεσα σε Κασιδιάρη και Λαγό

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Πολλοί απορούν με το γεγονός ότι ο Μάκης Βορίδης έχει αναλάβει εργολαβικά εκ μέρους της κυβέρνησης το ζήτημα της πολιτικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουδετέρωσης της πέραν της Ν.Δ. Ακροδεξιάς. Φυσικά, αυτή η μεθόδευση αφορά αποκλειστικά την εξεύρεση τρόπων να παραμείνουν στο νεοδημοκρατικό «μαντρί» οι ακροδεξιοί ψηφοφόροι.

Αλλά, έστω και έτσι, πώς είναι δυνατόν –σκέφτονται οι περισσότεροι– να έχει αναλάβει τον «αντιφασιστικό αγώνα» του μεγάρου Μαξίμου επί Κυριάκου Μητσοτάκη ένα στέλεχος που πολιτεύτηκε επί χρόνια σε κόμματα και οργανώσεις της Ακροδεξιάς και μάλιστα από ηγετικές θέσεις; Και μάλιστα εκείνος που τον θεωρούσε ακόμα και ο Γιώργος Καρατζαφέρης πιο «ακροδεξιό», λέγοντας προτού τον πάρει στο κόμμα του τον ΛΑΟΣ: «Αν θέλουν να βρουν Ακροδεξιά, ας ψάξουν στο 0,8% του κ. Βορίδη. Αυτός είναι στην ομάδα του κ. Λεπέν. Εγώ ανήκω στην ευρωπαϊκή Δεξιά» («Τύπος της Κυριακής», 27.10.2002).

Ο «μαρτυριάρης» πρώην σύμβουλος

Μη βιαστεί κανείς να σκεφτεί αυτό που ακούγεται τις τελευταίες μέρες από πολλές πλευρές ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάζουν και να γίνονται από ακροδεξιοί απλώς δεξιοί ή και κεντροδεξιοί. Οπως έχει φροντίσει να ξεκαθαρίσει με κάθε ευκαιρία ο ίδιος ο Μάκης Βορίδης, δεν αισθάνεται ότι οφείλει να απολογηθεί για τίποτα. Και όπως αποκαλύπτουμε σήμερα, οι πολιτικοί χειρισμοί του στηρίζονται σε ιδέες που έχει εισηγηθεί ένα άλλο προβεβλημένο στέλεχος της Ακροδεξιάς, με το οποίο διατηρούσε ιδιαίτερες σχέσεις.

Ο λόγος για τον Γιάννη Ζωγράφο, γνωστό δικηγόρο, ο οποίος υπήρξε συνήγορος υπεράσπισης στην πρώτη δίκη της Χρυσής Αυγής αλλά και «επιστημονικός συνεργάτης» στη Βουλή της ναζιστικής οργάνωσης. Στο εφετείο της υπόθεσης ο κ. Ζωγράφος ανέλαβε μαζί με τον Κώστα Πλεύρη την υπεράσπιση του Γιάννη Λαγού, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή το καλοκαίρι του 2019, αμέσως μόλις εκλέχτηκε ευρωβουλευτής. Η σχέση Ζωγράφου – Λαγού δεν υπήρξε βέβαια απλώς μια επαγγελματική σχέση δικηγόρου προς κατηγορούμενο. Από τη στιγμή που στις βουλευτικές εκλογές του 2019 η Χρυσή Αυγή δεν κατόρθωσε να εκλέξει βουλευτές, δεν υπήρχε περιθώριο και για «επιστημονικούς συνεργάτες».

Ο κ. Ζωγράφος όπως και ο κ. Πλεύρης ταυτίστηκαν με τον Λαγό, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2019 ανήγγειλε τη δημιουργία της δικής του οργάνωσης (ΕΛΑΣΥΝ), ως διάδοχο σχήμα. Η σχέση Ζωγράφου – Λαγού ήταν τόσο στενή, ώστε στις 31 Μαρτίου 2021 ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣΥΝ ότι «ο μέχρι χτες πρόεδρος Γιάννης Λαγός αποσύρεται από την αρχηγία, αλλά παραμένει ως ευρωβουλευτής και επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, ενώ την ηγεσία αναλαμβάνουν οι Γιώργος Λουκάκος και Γιάννης Ζωγράφος».

Πώς εμπλέκεται στην υπόθεση ο κ. Βορίδης; Μόλις έγινε για πρώτη φορά υπουργός τον Νοέμβριο του 2011 στην κυβέρνηση Παπαδήμου, φρόντισε να διορίσει στο υπουργείο τους στενούς συνεργάτες του από το λεπενικό «Ελληνικό Μέτωπο». Η σχετική απόφαση Βορίδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (426/6-12-2011), όπου αναφέρεται ότι ο Ζωγράφος διορίζεται «σε θέση Ειδικού Συνεργάτη, με μισθολογικό κλιμάκιο 7ο, στο Πολιτικό Γραφείο του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων». Οταν έγιναν γνωστοί αυτοί οι διορισμοί στελεχών της Ακροδεξιάς, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αλλά ο κ. Βορίδης δεν καταδέχτηκε να απαντήσει. Τι να πει άλλωστε; 

Η υπόδειξη του πρώην συμβούλου

Ολα αυτά δεν θα είχαν κανένα ενδιαφέρον αν δεν συνδέονταν με τις πολύμηνες προσπάθειες του κ. Βορίδη να δημιουργήσει ένα πλαίσιο απαγορευτικό για τις εκλογικές φιλοδοξίες του Ηλία Κασιδιάρη, αδιαφορώντας για τις τεκμηριωμένες προτάσεις των κομμάτων της Αριστεράς και πολλών συνταγματολόγων. Ως γνωστόν, αυτές οι μεθοδεύεις Βορίδη κατέληξαν στην εκλογική φάρσα που οργάνωσε ο Κασιδιάρης με το κόμμα-βιτρίνα «Σπαρτιάτες», στην οποία φρόντισε να τοποθετηθούν και να εκλεγούν δικοί του συνεργάτες από την οργάνωση «Ελληνες» και τη Χρυσή Αυγή (βλ. αναλυτικά στο ένθετο «Η σκοτεινή διαδρομή του Ηλία Κασιδιάρη», «Εφ.Συν.» 16.9.2023, σελ. 21-26). Αυτό που αποκαλύπτουμε σήμερα είναι ότι οι μεθοδεύσεις αυτές είχαν άτυπο υποβολέα τον κ. Ζωγράφο. Δεν το λέμε εμείς. Το ισχυρίζεται ο ίδιος και μάλιστα δημόσια.

Ο Γιάννης Ζωγράφος (συνεργάτης του Λαγού) και ο Χάρης Κατσιβαρδάς (συνεργάτης του Κασιδιάρη) στη διαδικτυακή εκπομπή, όπου ο πρώτος προανήγγειλε τον τρόπο εκλογικής απαγόρευσης του αρχηγού του δευτέρου

Οι προτάσεις αυτές του κ. Ζωγράφου που εφαρμόστηκαν από τον κ. Βορίδη υποβλήθηκαν στη διαδικτυακή εκπομπή «Διαξιφισμοί» του φιλοχουντικού «Ελεύθερου Κόσμου», η οποία προβλήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2022 με τίτλο «Μπορεί να απαγορευθεί η συμμετοχή του κόμματος “Ελληνες” στις εκλογές;». Το επίμαχο απόσπασμα είναι μετά το 20΄ και είναι προσβάσιμο στο διαδίκτυο, ενώ μέχρι χτες το είχαν δει μόλις 755 επισκέπτες (https://tinyurl.com/yujjejj9). Το ενδιαφέρον είναι ότι, μαζί με τον κ. Ζωγράφο, στη συζήτηση μετείχε και ο Χάρης Κατσιβαρδάς, με την ιδιότητα τότε του δικηγόρου του Ηλία Κασιδιάρη. Ο κ. Κατσιβαρδάς τώρα είναι βουλευτής και εκπρόσωπος των «Σπαρτιατών» και άκουγε τότε να του απευθύνεται ο κ. Ζωγράφος:

«Ο Χάρης τα είπε πολύ ωραία. Πολύ αναλυτικά. Εγώ θα πάω τη σκέψη ένα βήμα παρακάτω, ρισκάροντας να δώσω και ιδέες στον… αλλά δεν νομίζω ότι μ’ έχουνε ανάγκη, θέλω να πω ότι όλα αυτά τα μελετάνε εν εκτάσει και ειδικοί επιστήμονες, άρα λοιπόν και η δική μου ιδέα είναι ως εκ περισσού. Δεν ήθελα να δώσω ιδέα στον Βορίδη, εννοώ, αλλά το επιτελείο του –φαντάζομαι– τα έχει σκεφτεί όλα.

»Ακούστε. Εκτός από το καθαρά συνταγματικό κομμάτι, που είναι έτσι ακριβώς όπως τα είπε ο Χάρης, το θεωρητικό με το νομικό υπόβαθρο το οποίο υπάρχει για να μην επιτρέπεται η απαγόρευση, υπάρχει και το εξής. Ξέρετε, οι εκλογές διεξάγονται με βάση έναν εκλογικό νόμο. Και μάλιστα είναι κοινά γνωστό ότι δεν μπορείς να ψηφίσεις έναν εκλογικό νόμο, ο οποίος να εφαρμοστεί άμεσα ή μία διάταξη ενός εκλογικού νόμου, η οποία να εφαρμοστεί άμεσα. Πρέπει να εφαρμοστεί από την επόμενη εκλογική μάχη, προκειμένου να μην υπάρχει Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει. Με μία εξαίρεση. Οτι, εάν υπάρξει ομόφωνη απόφαση των κομμάτων της Βουλής, θα μπορούσε να περάσει μία διάταξη, με τροπολογία, για παράδειγμα, στον εκλογικό νόμο όμως, χωρίς να πειράξει κανένα Σύνταγμα, που να λέει ότι απαγορεύω σε όσους έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα για απαξιωτικά αδικήματα, και να βάλει μέσα στα απαξιωτικά, μαζί με ληστείες, εμπορίες ναρκωτικών, παιδεραστίες κ.λπ. –αν και το παιδεραστίες δεν είναι εύκολο να το βάλει γιατί η μισή Ν.Δ. θα έβγαινε έξω (σωστό, τώρα το σκέφτομαι)– εν πάση περιπτώσει, ας πούμε τα υπόλοιπα απαξιωτικά, μέσα στα οποία θα γράψει και τη διεύθυνση ή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

»Φανταστείτε, λοιπόν, να περάσει μία τέτοια τροπολογία στον εκλογικό νόμο, να ψηφιστεί από όλα τα κόμματα –σιγά μη δεν την ψηφίσουν– και να ισχύει απ’ αυτές τις εκλογές. Και έτσι, να μην απαγορεύει μόνο να συμμετέχει κάποιος ως ιθύνων νους σε ένα κόμμα, ή ιδρυτής ή οτιδήποτε, αλλά να συμμετέχει και ως απλός βουλευτής. Δηλαδή να μην μπορεί να κατέβει σε καμία περιφέρεια. Που αυτό θα πιάσει και όλους τους προηγούμενους. Αυτό είναι μία πιο προωθημένη… (ένα βήμα παραπάνω) εικόνα, απ’ αυτή που έχουμε τώρα.

»Δηλαδή, ήδη ο Χάρης είπε και συμφωνώ, προσυπογράφω, ότι αυτό που ήδη έχει γίνει και το οποίο ισχύει ως νομοθεσία σήμερα, είναι αντισυνταγματικό. Γιατί τον πυρήνα του εννόμου αγαθού που ήθελε να προστατεύσει ο συντακτικός νομοθέτης τον έχει ήδη αναιρέσει. Αρα, αφού έχει αναιρέσει δι’ αυτής της συγκεκριμένης νομοθετικής διάταξης τον πυρήνα, τι θα τον εμπόδιζε να αναιρέσει πλήρως το δικαίωμα; Δηλαδή εντελώς να κατέβει στις εκλογές κάποιος, ο οποίος έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, και μάλιστα με διάταξη του εκλογικού νόμου».

Θυμίζω ότι όταν τα πρότεινε αυτά ο κ. Ζωγράφος δεν είχε ακόμα δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο των προτάσεων Βορίδη, που βέβαια ακολούθησαν αυτήν ακριβώς τη λογική. Και μάλιστα ο κ. Ζωγράφος προεξοφλούσε και ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος αντίδρασης σε αυτές τις μεθοδεύσεις, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος τις έκρινε αντισυνταγματικές: «Η ερώτηση είναι: Και καλά, τι μπορεί να γίνει; Τι μπορεί να γίνει, σου λέει. Η συνταγματικότητα ή όχι ενός νόμου κρίνεται από τα δικαστήρια, κρίνεται in concreto, όπως λέμε εμείς. Δηλαδή, τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι εσύ μπορείς να λες ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό, αντιβαίνει πλήρως το Σύνταγμα, αντιβαίνει πλήρως το πνεύμα του νομοθέτη, αλλά παρ’ όλα αυτά να γίνουν οι εκλογές με βάση αυτό.

»Και να σου πει μετά ότι, ωραία, αφού θεωρείς εσύ ότι είναι αντισυνταγματικό, πήγαινε μετά τις εκλογές στα δικαστήρια να το θεωρήσουν αντισυνταγματικό και βλέπουμε. Εννοείται ότι η Ανώτατη Δικαιοσύνη, η οποία όπως ξέρετε όλοι –κι αν δεν το ξέρετε όσοι δεν είστε νομικοί, κακώς δεν το ξέρετε– διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, που σημαίνει καμία πιθανότητα κανένα Ανώτατο Δικαστήριο να κρίνει κόντρα σ’ αυτό που είχε αποφασίσει ήδη η κυβέρνηση. Αρα λοιπόν, τι θέλω να πω μ’ αυτό; Οτι εύκολα, όπως διέβησαν τον Ρουβίκωνα, ουσιαστικά ακυρώνοντας το Σύνταγμα –είχαν το θράσος να το κάνουν αυτό και μπορούνε, γι’ αυτό το κάνανε– μπορούν να περάσουν στο δεύτερο βήμα».

Ας σημειωθεί ότι όλα αυτά τα άκουγε αμίλητος και τα άφησε ασχολίαστα ο στενός συνεργάτης του Κασιδιάρη Χάρης Κατσιβαρδάς.

Ο Γιάννης Ζωγράφος ανάμεσα στον Παναγιώταρο και τον Λαγό

Η σχέση

Σε παλιότερη συνέντευξή του στον Θόδωρο Χατζηγώγο στον φιλοχουντικό «Στόχο» ο κ. Ζωγράφος έχει περιγράψει ως εξής τις σχέσεις του με τον Μάκη Βορίδη μετά την προσχώρηση της ομάδας Βορίδη – Γεωργιάδη – Πλεύρη στη Ν.Δ.: «Με τον Μάκη Βορίδη τα “τσουγκρίσαμε”, όπως το θέτετε, όταν αποφάσισε, μαζί με την υπόλοιπη “παρέα” των γιαλαντζί “ακροδεξιών” (Aδωνη και Θάνο Πλεύρη στη συνέχεια) εν μία νυκτί κυριολεκτικά, να φύγει από τον ΛΑΟΣ και να προσχωρήσει στη Ν.Δ. του Σαμαρά. Τότε, τέλος του 2011, ήταν υπουργός Μεταφορών και Υποδομών και εγώ νομικός του σύμβουλος. Θεώρησα αυτό που έκανε ανέντιμο, τόσο πολιτικά όσο και ηθικά, έναντι όσων τον είχαν στηρίξει επί δεκαετίες. Η υπόθεση έχει αρκετό παρασκήνιο, αλλά νομίζω είναι άκομψο να πω τι διημείφθη μεταξύ μας, προφορικά και γραπτά, γιατί υπάρχουν και επιστολές. Πάντως δεν τον εγκατέλειψα μόνο εγώ αλλά και πολλοί ακόμα τότε συνεργάτες του, αξιόλογοι επιστήμονες οι περισσότεροι, ο καθένας στον τομέα του.

»Από την “παλαιά φρουρά” έχει μείνει, απ’ όσο ξέρω, μόνο ένας. Η εξάμηνη πάντως θητεία μου στο υπουργείο είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο, στο οποίο κάποια στιγμή θα αναφερθώ, γιατί έχει τεράστιο πολιτικό ενδιαφέρον για όσους ασχολούνται με τις λεπτομέρειες, όπως εσείς. Πριν το καλοκαίρι του 2012 η αποχώρησή μου είχε ήδη γίνει γνωστή, όταν δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τον Ν. Μιχαλολιάκο, τον οποίο μέχρι εκείνη την ώρα δεν γνώριζα προσωπικά…» («Στόχος», 27.1.2022).

Ασφαλώς δεν είναι δική μας δουλειά να διακρίνουμε αν με τις προτάσεις του προς τον παλιό του προϊστάμενο ο κ. Ζωγράφος ήταν απλώς «μάντης κακών» ή ήθελε πραγματικά να του υποδείξει μια «λύση». Το σίγουρο είναι ότι εκείνη την περίοδο που έκανε τις υποδείξεις, δηλαδή στα τέλη Δεκεμβρίου 2022, ο ίδιος, ως αρχηγός της οργάνωσης ΕΛΑΣΥΝ του Λαγού, θεωρούσε βασικό του αντίπαλο τον Κασιδιάρη, στην προσπάθεια διεκδίκησης της πολιτικής κληρονομιάς του Μιχαλολιάκου. Στις 10 Φεβρουαρίου 2023 η ΕΛΑΣΥΝ ανακοίνωσε ότι «αναστέλλει τη δράση του κόμματος», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι είναι «δήθεν δεξιά», τον κ. Μητσοτάκη ότι ξεπέρασε τον «Εφιάλτη» πατέρα του και καταγγέλλοντας όλους τους πολιτικούς ως «προδότες, μασόνους, απατεώνες, υπεξαιρέτες και παιδεραστές».

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται το όνομα του κ. Ζωγράφου, ο οποίος όμως, πέντε μέρες αργότερα, σε μια ακόμα διαδικτυακή εκπομπή όπου συμμετείχε πάλι και ο κ. Κατσιβαρδάς, δεν θα διστάσει να περηφανευτεί ότι ο ίδιος δεν έκανε παρελάσεις με (χρυσαυγίτικα) μαύρα μπλουζάκια και –κυρίως– δεν είχε τη σβάστικα στο μπράτσο! Με το ευθύ αυτό κάρφωμα επισημοποιήθηκε το χάσμα Λαγού – Κασιδιάρη, αλλά ασφαλώς γελοιοποιήθηκαν και όλοι οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης και των οπαδών του Κασιδιάρη ότι η σβάστικα στο μπράτσο του είναι… αρχαιοελληνικής έμπνευσης (βλ. «Διαξιφισμοί», 15.2.2023, https://tinyurl.com/2x5zxt2a, μετά το 40΄). Και ο στενός του συνεργάτης Κατσιβαρδάς δεν βρήκε τίποτα να αντιτάξει.

Η αυλαία αυτής της παράστασης έπεσε στις 17 Ιουλίου 2023, με τη δήλωση του Λαγού στο δικαστήριο ότι δεν τον εκπροσωπεί πλέον ο κ. Ζωγράφος, ούτε κανένας άλλος δικηγόρος. Εξάλλου ο Κώστας Πλεύρης είχε διαγραφεί ήδη από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, μετά τους επιδεικτικούς ναζιστικούς χαιρετισμούς του στη δικαστική αίθουσα.

Πηγή: efsyn.gr

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Στο Μουσείο πάει από 1η Ιουλίου η πενθήμερη εργασία

*Του Δημήτρη Κωστάκου - Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων και περίοπτη...

Κασσελάκης για “Ευαγγελισμό”: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετράει την υγεία με αστέρια ξενοδοχείων

Το επίμαχο έγγραφο με την πρωτοφανή απόφαση της διοίκησης του «Ευαγγελισμού»...

Ο Μητσοτάκης με μισές αλήθειες για «Ευαγγελισμό» και για Συμφωνία των Πρεσπών (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλυψε απόλυτα τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον διοικητή...

ΑΔΑΕ: Κανένα πρόστιμο (ακόμη) σε Μισέλ Ασημακοπούλου και Υπουργείο Εσωτερικών

Η ανακοίνωση Μενουδάκου για την επιβολή προστίμων σχετικά με...
Διαφήμιση