Ο θάνατος του χιμπατζή

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η εικόνα είναι συγκλονιστική. Ένα ζώο που θα έπρεπε να ζει ελεύθερο στη φύση και έχει εγκλωβιστεί στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο κατάφερε να δραπετεύσει και το πλήρωσε με τη ζωή του. Παρόλο που δόθηκε οδηγία σε όσους βρίσκονταν στο πάρκινγκ -όπου κατέφυγε ο χιμπατζής- να μείνουν μέσα στα αυτοκίνητα τους, κρίθηκε από τους αρμόδιους ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος να τον ακινητοποιήσουν από το να τον σκοτώσουν.

Ένα θέμα προς συζήτηση είναι τα πρωτόκολλα που ισχύουν σε τέτοιους χώρους και αν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα. Άλλο θέμα, περισσότερο ουσιώδες, είναι αν πρέπει να υπάρχουν τέτοιοι χώροι.

Στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο προφανώς οι συνθήκες είναι καλύτερες από αυτές που υπάρχουν αλλού και υπήρχαν άλλοτε αλλά το ηθικό ζήτημα παραμένει πάντα ίδιο: Μπορούν να χρησιμοποιούνται τα ζώα ως αντικείμενα για να “ψυχαγωγούνται” τα παιδιά και να περνούν την ώρα τους οι μεγάλοι; Είναι σωστό ζώα που ανήκουν στην άγρια φύση να αιχμαλωτίζονται για εμπορικούς λόγους;

Ξέρουμε πια πόσο η ασυδοσία στην κτηνοτροφία έχει επηρεάσει την κλιματική αλλαγή και τη δημόσια υγεία, ενώ με τον κορονοϊό καταλάβαμε πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η επέκταση του αστικού ιστού και η στέρηση ζωτικού χώρου στην πανίδα.

Παρόλα αυτά, παρά τις εφιαλτικές επιπτώσεις της διαταραχής του οικοσυστήματος, η συζήτηση που γίνεται για τα δικαιώματα των ζώων περιορίζεται στην αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την κακοποίηση τους, σε πολιτικές (πχ στείρωση) για τη μείωση των αδέσποτων και σε καμπάνιες υπέρ της υιοθεσίας.

Επειδή η αλλαγή μοντέλου για την παραγωγή κρέατος προσκρούει σε θηριώδη οικονομικά συμφέροντα, ας ξεκινήσουμε από τα πιο απλά.

Δεν μπορούν να λειτουργούν ζωολογικοί κήποι (ούτε τσίρκο βέβαια) σε μια χώρα που θέλει να λέγεται πολιτισμένη, ακόμη και αν τα ζώα δεν κρατούνται σε κλουβιά αλλά έχουν περισσότερο ελεύθερο χώρο για να κινηθούν.

Δεν πρέπει τα παιδιά να μαθαίνουν ότι τα ζώα είναι πλάσματα προς εκμετάλλευση ούτε να χαίρονται σαν να βλέπουν κινούμενα σχέδια όταν τα πλησιάζουν στη φυλακή τους.

Οι φωνές που ακούγονταν στο πάρκινγκ του Αττικού Ζωολογικού Κήπου, “αφήστε τον ήσυχο”, είναι μια ελπίδα – μικρή.

Πηγή: tvxs.gr

Φωτογραφία: skai.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Επέτειος Γρηγορόπουλου / Οι μαθητές φώναξαν: «Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη» (Φωτορεπορτάζ)

Μαθητές και μαθήτριες από δεκάδες σχολεία πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας για τιμήσουν και να...

Βουλή: Ο Μητσοτάκης έριξε στην πυρά τους ελεύθερους επαγγελματίες ως συλλήβδην φοροφυγάδες

Το νομοσχέδιο συνιστά μια σημαντική μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης ισχυρίστηκε...

Αράχωβα: Οργή για την κακοποίηση του χάσκι που υπέκυψε τελικά – Κοντά στη σύλληψη του δράστη

Σοκ έχει προκαλέσει το αποτρόπαιο έγκλημα του βασανισμού και...

Αυγέρη: Αντισυνταγματικά τα τεκμήρια που προβλέπει το νέο φορονομοσχέδιο

Βολές κατά της κυβέρνησης για το φορολογικό νομοσχέδιο και...
Διαφήμιση