Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά το πόρισμα της ΕΔΕ-φάντασμα για την εξαγωγή του Predator

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Να κατατεθεί στη Βουλή το πόρισμα της ΕΔΕ για τις άδειες εξαγωγής του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator ζητούν 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ημέρες μετά τις αποκαλύψεις για την έρευνα των ευρωπαϊκών εισαγγελικών αρχών για το σοβαρό αυτό θέμα, αλλά και τη φοροδιαφυγή μαμούθ εταιρειών που έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο.

Η κυβέρνηση, εξάλλου, έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να θαφτεί το ζήτημα εντός κι εκτός συνόρων, ενώ για το κομμάτι των αδειών εξαγωγής σε τρίτες χώρες έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό πως έχει πραγματοποιηθεί ΕΔΕ από το υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς, όμως να έχουν γίνει γνωστά περισσότερα στοιχεία.

Στην αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Εσωτερικών, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου,  οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την κατάθεση στη Βουλή του πορίσματος της ΕΔΕ για τις άδειες εξαγωγής του κατασκοπικού λογισμικού PREDATOR από την Γενική Διεύθυνση για την Οικονομική Διπλωματία στην εταιρεία Intellexa SA.

Όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι βουλευτές, «σε συνέχεια της έρευνας της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήδη η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διερευνά σε βάθος την παράνομη εξαγωγή του λογισμικού κατασκοπείας Predator από την Ελλάδα σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και αλλού, καθώς και πληροφορίες ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι υπεύθυνες και για φοροδιαφυγή.

Ως γνωστό, επειδή από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση για την Οικονομική Διπλωματία, δόθηκαν άδειες εξαγωγής για προϊόντα διττής υπόστασης της εταιρείας Intellexa SA διατάχθηκε σχετική ΕΔΕ το Νοέμβριο του 2022, η οποία φέρεται να έχει ολοκληρωθεί. Το εν λόγω πόρισμα σχετίζεται με την γενικότερη παράνομη χρήση του κατασκοπικού λογισμικού, η οποία έχει ήδη επιβεβαιωθεί κατόπιν της έρευνας της αρμόδιας κατά το Σύνταγμα ανεξάρτητης Αρχής ΑΔΑΕ, τα ευρήματά του πρέπει να τεθούν υπόψη της Βουλής».

Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «ενόψει του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μπορεί να αρθεί ο χαρακτηρισμός ως απορρήτου του πορίσματος, όπως ήταν η πάγια πρακτική σε παρόμοιες περιπτώσεις κοινοβουλευτικού αιτήματος κατά την διακυβέρνηση της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ, με δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά περιορισμένου αριθμού εκπροσώπου των κομμάτων».

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Βουλή: Μόνη της ψήφισε η ΝΔ το αντεργατικό νομοσχέδιο

Με τις 158 ψήφους του κυβερνώντος κόμματος ψηφίστηκε στην...

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Αναλυτικά πώς θα κινηθούν τα έντονα φαινόμενα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία...

Πλημμύρες Θεσσαλία: Η Ε.Ε. για «οδηγίες της που αγνοήθηκαν από την Ελλάδα » – Καρφιά από Euractiv

Την «έλλειψη ετοιμότητας της Ελλάδας» μετά τις φονικές πλημμύρες στη...

Γιατί οι Αμερικανοί σπρώχνουν τον Κασσελάκη και γιατί η εκλογή του βοηθάει τον Μητσοτάκη

*Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος - Ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε...
Διαφήμιση