Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει σε γαλάζια ρήγματα για θέματα εξωτερικής πολιτικής

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Γράφει ο Θοδωρής Καραγιαννίδης – Οι ατυχείς ή οι καιροσκοπικοί χειρισμοί της Ν.Δ., στα μεγάλα κεφάλαια της εξωτερικής πολιτικής, έχουν εγγραφεί στην αντιπολιτευτική σημαία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., λίγες εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές. Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ξεθωριασμένες και ευέλικτες – έναντι των πάγιων τουρκικών προκλήσεων – τις εθνικές κόκκινες γραμμές έναντι της Άγκυρας, στηλιτεύει τη στάση της κυβέρνησης για την επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Αθήνα και επιχειρεί να εγκλωβίσει τη Ν.Δ. στις διαφορετικές τάσεις της, στο σκέλος της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αναφορικά με το τελευταίο ζήτημα, η Κουμουνδούρου σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση στη Βουλή για την ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Βόρεια Μακεδονία. Όπως αναμενόταν, η κυβέρνηση θα κρατήσει στα συρτάρια τα μνημόνια συνεργασίας.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε σχετικά χθες στο briefing, ισχυρίστηκε ότι «είναι αξιοπερίεργη η σχετική σπουδή που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και μια μέρα μετά την απαράδεκτη επιλογή της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας». Διερωτήθηκε, μάλιστα, αν θα ήταν καλύτερο με αυτή τη στάση που ακολουθήθηκε (σ.σ. της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας), να είχαν ψηφιστεί τα μνημόνια συνεργασίας. «Μήπως είναι καλύτερο που δεν έχουν ψηφιστεί» διερωτήθηκε, εμφατικά, επιχειρώντας να πείσει ότι δικαιώνεται ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, οι Τσίπρας – Ζάεφ συμφώνησαν να αναλάβουν κοινή πρωτοβουλία για στήριξη κι εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισαν τη σημασία που έχει η πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η συνεργασία των δύο χωρών τόσο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας όσο και για την ειρήνη και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων, σε μία περίοδο μεγάλων εντάσεων στην περιοχή.

Διφορούμενη κυβερνητική στάση

Η κυβέρνηση, μετά την επιλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, να μην αναφερθεί στη συνταγματική ονομασία της χώρας της, κρατά στο ένα χέρι την περικεφαλαία και στο άλλο το χαρτί του «σεβασμού των διεθνών συμφωνιών».

Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα, από τη μία πλευρά θεωρεί «προκλητική» και «ανεπίτρεπτη» την επιλογή της προέδρου της Προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας αλλά, από την άλλη, επιχειρεί να πείσει ότι, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά την επιφυλακτική θέση της Ν.Δ.

Θύμισε, μάλιστα, με το βλέμμα στο σκληροπυρηνικό ακροατήριο, ότι ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη Συμφωνία του 2019, «προειδοποιώντας, μάλιστα, τότε, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί ρήγμα εντός τη Ν.Δ.

Σε αυτό το φόντο, σύμφωνα με το αφήγημα που θα ξεδιπλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι μικροπολιτικοί τακτικισμοί της ελληνικής κυβέρνησης διευκολύνουν τον δρόμο για την καθιέρωσή του όρου «Μακεδονία», όπως ακριβώς τον εκφώνησε κυρία Σιλιάνοφσκα κατά παράβαση του όρκου της. Κατά την οπτική της Κουμουνδούρου, η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την άσκηση αντιπολίτευσης απέναντι στη συντηρητική παράταξη που δεν έχει δικαιώσει τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει, προς το ακροατήριο της, στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

Ο μύχιος πόθος της Κουμουνδούρου, εντούτοις, είναι η πρόκληση εσωτερικών διαφοροποιήσεων εντός της παράταξης. Από τη στιγμή, μάλιστα, που ο μόνιμος και διαρκής πονοκέφαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και των υπολοίπων ενοίκων του Μαξίμου (που δεν προέρχονται από τα σπλάχνα της παράταξης) είναι ο Αντώνης Σαμαράς.

Ανέκαθεν, στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλούσαν ενθουσιασμό οι δημόσιες διαφοροποιήσεις του πρώην πρωθυπουργού για τα ελληνοτουρκικά και τις σχέσεις με τα…Σκόπια, ουδέποτε άλλωστε αποκάλεσε ο Μεσσήνιος πολιτικός τη γειτονική χώρα με τη συνταγματική ονομασία. Επιπλέον, δεν έχουν περάσει δεκαπέντε ημέρες από τότε που ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο, αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, «για επαγγελματίες κατευναστές στην Αθήνα» στοχεύοντας το επιτελικό σύστημα εξουσίας.

Οι πιο συγκρατημένοι, ωστόσο εντός του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι, στην ουσία, ο πρώην πρωθυπουργός παρέχει υπηρεσίες στον κ. Μητσοτάκη καθώς εκφράζει την ψυχή της παράταξης και λειτουργεί ως ανάχωμα για τις διαρροές προς τα δεξιά.

Με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στα ελληνοτουρκικά – και κυρίως στο σκέλος των κυβερνητικών χειρισμών για τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία – ουδείς διαφωνεί εντός της Κουμουνδούρου. Πολλά στελέχη, εντούτοις, εκτιμούν ότι το μεγάλο αντιπολιτευτικό βάρος στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν θα αποδώσει τα προσδοκόμενα κέρδη.

«Οι καιροσκοπισμοί και οι ασκήσεις ισορροπίας της κυβέρνησης στο θέμα της Β. Μακεδονίας, αφορούν τα κοινά που κάνουν το δρομολόγιο Ν.Δ. – Άκρα Δεξιά. Σωστά, στηλιτεύουμε την κυβερνητική αυτή στάση αλλά μία σχετική πολιτική υπερεπένδυση δεν θα συγκινήσει το κοινό μας», σημειώνουν.

Οι ίδιες πηγές, επισημαίνουν ότι σε λιγότερο από ένα μήνα, πριν το ραντεβού στην κάλπη, η έμφαση πρέπει να δοθεί στα ζητήματα της οικονομίας, της ακρίβειας και των ποιοτικών θέσεων εργασίας. Τονίζουν, μάλιστα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει μόνο να αρκείται στην άσκηση αντιπολιτευτικής κριτικής για τα ζητήματα οικονομίας αλλά να επικεντρώνεται στην τεκμηρίωση και επεξήγηση των δικών του θέσεων.

Πηγή: tvxs.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Γη: Ένας πλανήτης πότε πυρακτωμένος και άλλες φορές πλημμυρισμένος

*Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου - Σε ένα προηγούμενο άρθρο μεταφέραμε τα συναισθήματα...

Η κοινωνική αντιπολίτευση είναι παρούσα – Ποιος θα την εκφράσει;

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Πολλούς άφησε άφωνους η...

ΣΥΡΙΖΑ – Κεντρική Επιτροπή: Αποφασισμένοι οι «87» να βάλουν τέλος στο… σόου Κασσελάκη

Μπροστά σε μια πρωτοφανή συγκρουσιακή κατάσταση, με τους τόνους...
Διαφήμιση