Ο Πούτιν, τα πυρηνικά και οι δυτικές εκτιμήσεις για την Κίνα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Φιέστες, ανακοινώσεις και υψηλή ρητορική ανάμεσα σε Μόσχα και Δύση, έφερε η εβδομάδα κατά την οποία συμπληρώνεται ένα έτος από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Πρωταγωνιστές οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν με δηλώσεις και εξ αποστάσεως αντιπαράθεση, την ώρα που η Κίνα αναλαμβάνει δράση και οι πρωτοβουλίες του Πεκίνου μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Δύσης.

Νέες δηλώσεις για τα πυρηνικά

Η πιο σημαντική εξέλιξη των ημερών αυτών, έστω και σε επίπεδο ρητορικής, ήταν η ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου πως η χώρα του βάζει στον «πάγο» τη συνθήκη New Start για τον περιορισμό των πυρηνικών.

Χθες το βράδυ ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανήλθε στο ζήτημα με μια «θολή» δήλωση αναφέροντας ότι «όπως κάναμε μέχρι τώρα θα δώσουμε βάρος στην ενδυνάμωση του πυρηνικού μας οπλοστασίου» και προσθέτοντας ότι «Θα συνεχίσουμε την μαζική παραγωγή υπερηχητικών συστημάτων Kinzhal και θα ξεκινήσουμε μαζικές προμήθειες πυραύλων Zircon».

Τα λόγια αυτά έρχονται λίγες ώρες αφότου το  Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η άνω βουλή του κοινοβουλίου, ενέκρινε την αποχώρηση της Ρωσίας από την συνθήκη New START. Η κάτω βουλή της Ρωσίας η Κρατική Δούμα, είχε εγκρίνει την απόφαση αυτή την οποία ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σε χθεσινή του ομιλία.

Υπογραμμίζεται ότι το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να συμμορφώνεται με τους περιορισμούς στον αριθμό των πυρηνικών πυραύλων που προβλέπονται από τη συνθήκη New START.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ολοκληρώνει την συμβολικής σημασίας επίσκεψή του στην Ευρώπη, σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις σημειώνοντας ότι ο Ρώσος ομόλογός του κάνει μεγάλο λάθος με τη συνθήκη New START. Έσπευσε, πάντως, να δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει ενδείξεις ότι η Μόσχα έχει σκέψεις για χρησιμοποίηση του πυρηνικού της οπλοστασίου.

Επαφές Πεκίνου – Κιέβου για σχέδιο ειρήνευσης;

Αίσθηση, πάντως, έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες ο ισχυρισμός του επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας ότι συζήτησε με τον Κινέζο ομόλογό του πτυχές του σχεδίου ειρήνευσης από το Πεκίνο.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα σημείωσε ότι συζήτησε κάποια στοιχεία με τον Ουάνγκ Γι στο πλαίσιο της συνάντησής τους στη Γερμανία, για να προσθέσει ότι «αναμένουμε να λάβουμε το κείμενο γιατί δεν πρόκειται για κάτι που μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα μόνο μέσω συζητήσεων. Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε με εκείνους που έχουν ιδέες και προτάσεις. Οι κόκκινες γραμμές είναι η Χάρτα του ΟΗΕ. Δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση για ουκρανικά εδάφη». 

Αξιωματούχος της ουκρανικής κυβέρνησης, πάντως, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπογράμμισε ότι το Πεκίνο δεν συζήτησε με το Κίεβο την προετοιμασία του σχεδίου ειρήνευσης και τερματισμού του πολέμου.

Ο ΟΗΕ ψηφίζει σχέδιο απόφασης για ειρήνευση

Έπειτα από δύο ημέρες ομιλιών η Γενική Συνέλευση αναμένεται να ψηφίσει σήμερα το βράδυ σχέδιο απόφασης το οποίου «υπογραμμίζει την ανάγκη να επιτευχθεί, το συντομότερο δυνατό, συνολική ειρήνη, δίκαιη και βιώσιμη στην Ουκρανία, βάσει των αρχών της Χάρτας του ΟΗΕ».

Όπως και οι προηγούμενες αποφάσεις, οι οποίες είναι μη δεσμευτικές, το κείμενο επαναλαμβάνει «τη δέσμευση στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», «απαιτεί» την άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και καλεί σε «τερματισμό των εχθροπραξιών».

Ωστόσο δεν κάνει αναφορά στο ειρηνευτικό σχέδιο δέκα σημείων το οποίο παρουσίασε τον Νοέμβριο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ουκρανία αποφάσισε να μην υπάρχει αναφορά σε αυτό το ειρηνευτικό σχέδιο προκειμένου να καταφέρει το σχέδιο απόφασης να γίνει δεκτό με τις περισσότερες δυνατές ψήφους, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τουλάχιστον όσες τον Οκτώβριο, όταν 143 χώρες ψήφισαν υπέρ της απόφασης που καταδίκαζε την προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

«Απευθύνω έκκληση σε όλους σας: είναι μια αποφασιστική στιγμή για να δείξετε στήριξη, ενότητα και αλληλεγγύη», επεσήμανε ο Ουκρανός υπουργός Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Ποτέ ξανά στην πρόσφατη Ιστορία η γραμμή μεταξύ του καλού και του κακού δεν ήταν τόσο ξεκάθαρη. Μια χώρα θέλει απλώς να επιβιώσει. Η άλλη θέλει να σκοτώσει και να καταστρέψει», πρόσθεσε.

«Αυτή η ψηφοφορία θα μείνει στην Ιστορία», εκτίμησε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας- Γκρίνφιλντ, ζητώντας από τις χώρες να καταψηφίσουν τις «εχθρικές» τροποποιήσεις που πρότεινε η Λευκορωσία, σύμμαχος της Μόσχας.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια καταφέρθηκε εναντίον των Δυτικών. «Με την επιθυμία τους να επιφέρουν την ήττα της Ρωσίας με κάθε δυνατό τρόπο, δεν θυσιάζουν μόνο την Ουκρανία, αλλά είναι έτοιμοι να βυθίσουν όλο τον κόσμο στην άβυσσο του πολέμου», κατήγγειλε.

Αυτός ο πόλεμος δεν είναι ένα ζήτημα «της Δύσης εναντίον της Ρωσίας», απάντησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. «Αυτός ο παράνομος πόλεμος αφορά όλο τον κόσμο: τον βορρά, τον νότο, την ανατολή και τη δύση».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κίνα, η οποία όπως και η Ινδία απείχαν από τις προηγούμενες ψηφοφορίες του ΟΗΕ για την Ουκρανία, δεσμεύθηκε να δώσει στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα ένα κείμενο που προτείνει «μια πολιτική λύση» στη σύγκρουση, κάποια στοιχεία του οποίου έχει παρουσιάσει στο Κίεβο και τη Μόσχα.

Το προσχέδιο απόφασης της Γενικής Συνέλευσης ζητεί σε άλλο σημείο «να προχωρήσουν οι προσφυγές» σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, ώστε «να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους» οι δράστες εγκλημάτων στην Ουκρανία.

Όμως δεν αναφέρεται συγκεκριμένα σε ένα ειδικό δικαστήριο το οποίο ζητεί το Κίεβο για να δικαστούν οι υπεύθυνοι της ρωσικής επιθετικότητας. Ένα σχέδιο απόφασης προς αυτή την κατεύθυνση ενδέχεται να υποβληθεί προς ψήφιση αργότερα φέτος. Η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου Ολένα Ζελένσκα ζήτησε εκ νέου χθες να συσταθεί ένα τέτοιο δικαστήριο.

«Δεν είμαστε μόνο εμείς που το έχουμε ανάγκη, είναι για όλο τον κόσμο. Για να μην μπορέσει να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο», υπογράμμισε σε βιντεοσκοπημένο της μήνυμα που μεταδόθηκε στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στον ΟΗΕ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία.

Αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

*Του Χρήστου Καλλιμάνη

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τα ατυχήματα στη λιπασματοβιομηχανία Καβάλας και η ασφάλεια της περιοχής

Η λιπασματοβιομηχανία της Καβάλας, η μοναδική τέτοιου είδους εγκατάσταση...

Μενέλαος Χαραλαμπίδης – Βιβλίο: «Οι δωσίλογοι» & η ιστορία ως εφόδιο για τον πολίτη (ΒΙΝΤΕΟ)

*Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης συζητά με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιάτη Στο...

Ρέντη: Έρευνα για εγκληματική οργάνωση που εκθέτει τον Ολυμπιακό – «Πόλεμος» κυβέρνησης-Μαρινάκη

*Της Μαίρης Μπενέα - Σοκάρουν οι διαπιστώσεις των αξιωματικών...
Διαφήμιση