Να δώσει στοιχεία και πληροφορίες για την αμαρτωλή περίοδο διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ και τις 22 παράνομες προσλήψεις σε βάρος του οργανισμού την περίοδο 2013-2014 αναμένεται να κληθεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Παύλος Πολάκης, μετά τη χθεσινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που ζήτησε να καταθέσει ως μάρτυρας στο δικαστήριο. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ως πολιτικός προϊστάμενος του οργανισμού, ήταν εκείνος που αποκάλυψε το πάρτι που γινόταν στον φορέα επί θητείας Αδωνη Γεωργιάδη και οδήγησε σε ζημία άνω των 250.000 ευρώ σε βάρος του Δημοσίου. Η παρουσία του στο βήμα του μάρτυρα αποφασίστηκε έπειτα από έγγραφο αίτημα του ίδιου στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, στο οποίο υπογράμμιζε πως γνωρίζει πολύ καλά «το καθεστώς “εργασίας” των παράνομα προσληφθέντων» και πολλές «λεπτομέρειες για τη δυσώδη αυτή υπόθεση», ωστόσο δεν είχε κλητευτεί από τις αρμόδιες αρχές για να εισφέρει στοιχεία.
Το αίτημα του βουλευτή έρχεται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ακροαματική διαδικασία και αφού κατά την προηγούμενη συνεδρίαση κατέθεσε ως μάρτυρας ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, αφού έκανε σαφή τη στήριξη στους 4 κατηγορούμενους για κακουργηματική απιστία κατ’ εξακολούθηση (τον πρώην διευθυντή Θεόδωρο Παπαδημητρίου, τον υποψήφιο βουλευτή της Ν.Δ. Σταμάτη Πουλή, τη σύζυγό του Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, αλλά και την πρώην οικονομική διευθύντρια Αικατερίνη Πολύζου), παραδέχτηκε ότι οι 13 από τις επίδικες προσλήψεις έγιναν κατόπιν δικής του «προφορικής εντολής».
Απόφαση Αδωνη
Στο αίτημά του ο κ. Πολάκης στάθηκε σε μία πρόσφατη εξέλιξη: στο γεγονός πως, λίγες μέρες πριν από την έναρξη της δίκης, η διοίκηση του ΕΟΔΥ αποφάσισε να μην παραστεί στο δικαστήριο προς υποστήριξη της κατηγορίας, ανακαλώντας την αρχική στάση του διοικητικού συμβουλίου που αποφάσιζε ομόφωνα πως θα βρεθεί απέναντι στους τέσσερις κατηγορούμενους στο δικαστήριο. Η ξαφνική αλλαγή συνέβη λίγες μέρες αφότου ο κ. Γεωργιάδης ανέλαβε ξανά τη θέση του υπουργού Υγείας.
Σχολιάζοντας το αίτημα του βουλευτή, οι συνήγοροι υπεράσπισης των τεσσάρων έκαναν λόγο για «πρωτοφανή απόπειρα εκβιάσεως και προσβολής» και πως «ως υπουργός παραβίαζε το τεκμήριο της αθωότητας» των κατηγορουμένων. Μάλιστα, ο συνήγορος του Στ. Πουλή, Αλέξης Αθανασόπουλος, υπέβαλε αίτημα εφόσον κληθεί ο βουλευτής να καταθέσει, να εξεταστεί και κατ’ αντιπαράσταση με τον Αδωνη Γεωργιάδη.
Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν σύμφωνη με την πρόταση του εισαγγελέα Σπύρου Παππά, ο οποίος τόνισε ότι «δεν έχω λόγο να αντιλέξω να έρθει να καταθέσει στο δικαστήριο εφόσον έχει καταθέσει και στην προδικασία» και επισήμανε πως «το δικαστήριο δεν εκβιάζεται» και μπορεί να κλητεύσει οποιονδήποτε μάρτυρα «μπορεί να συνεισφέρει στην αναζήτηση της αλήθειας».
Το 2016 ο τότε αναπληρωτής υπουργός, καταγγέλλοντας διαχρονικά σκάνδαλα στον οργανισμό μέσω αδιαφανών διαδικασιών, είχε υποβάλει και μηνυτήρια αναφορά: και για τις 22 προσλήψεις (2013-14), όπως και για τους ακόμη 74 παράνομους διορισμούς διοικητικών υπαλλήλων (2011-2014) για την κοινότητα των μόλις 30 οροθετικών που διοικούσε o κατηγορούμενος Σταμάτης Πουλής. Αυτή η δεύτερη δίκη αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα και αφορά ζημιά σε βάρος του Δημοσίου που υπολογίζεται στο 1,4 εκατ. ευρώ.
Μπορεί οι δύο υποθέσεις να μη συνεκδικάζονται, αλλά είναι αλληλένδετες και αφορούν τους ίδιους τέσσερις κατηγορούμενους. Η εισαγγελέας που είχε προτείνει την παραπομπή τους σε δίκη ανέφερε μάλιστα πως, αφού πραγματοποίησαν τις ρουσφετολογικές προσλήψεις, προσπάθησαν να «συσκοτίσουν και να δημιουργήσουν προσκόμματα στην έρευνα» με «ψευδείς ισχυρισμούς και βεβαιώσεις».
Νωρίτερα κατέθεσε ο Γιάννης Πιερρουτσάκος, πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ και πρώην στέλεχος της Ν.Δ. Οι υπογραφές του βρίσκονται σε τρεις από τις επίμαχες συμβάσεις, τις οποίες αναγνώρισε ως δικές του όταν του επιδείχθηκαν στο δικαστήριο. Ο ίδιος χαρακτήρισε «αστείο» τον ισχυρισμό πως το 2013 μία υπάλληλος του ΚΕΕΛΠΝΟ ζήτησε τα πρακτικά του Δ.Σ. του οργανισμού της περιόδου 2007-2008 γιατί ήθελε «να προσθέσει κάποιες παραγράφους» (δηλαδή να αλλοιώσει τα εν λόγω παλιότερα πρακτικά για να «νομιμοποιηθούν» εκ των υστέρων οι προσλήψεις) και πως κάτι τέτοιο θεωρείται αδίκημα.
Κάνοντας σαφή τη στήριξή του στους τέσσερις κατηγορούμενους, τόνισε ότι τα πρακτικά ήταν γνήσια: «Εγώ έκανα τις προσλήψεις και εγώ έπαιρνα τις αποφάσεις. Ηταν όλα νόμιμα και δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο αυτοί οι απλοί υπάλληλοι είναι κατηγορούμενοι».
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 21 Φεβρουαρίου με την κατάθεση του Παύλου Πολάκη.
Πηγή: efsyn.gr