*Του Χρήστου Μέγα –
Η κυβέρνηση κοντεύει να μας πείσει ότι τα (όποια) προβλήματα που ακόμη(;) δεν έχει λύσει, είναι αυστηρά… εισαγόμενα.
Δεν φταίει καθόλου η ίδια. Είναι μόνο οι… εξωγενείς παράγοντες και οι ασύμμετρες (οικονομικές) επιθέσεις που ευθύνονται για τις δυσκολίες της ελληνικής οικογένειας, την ακρίβεια και την απουσία προοπτικής.
Ωστόσο, καθημερινό παράδειγμα κατάρρευσης είναι η εικόνα στα νοσοκομεία και η κατάσταση στην Υγεία. Σε πρωτοφανές επίπεδο για αναπτυγμένη χώρα…
Πρόσθετα:
1.Για την έκρηξη στα ενοίκια δεν φταίει μόνο η αγορά: Η κυβέρνηση διατηρεί την λεγόμενη «χρυσή visa», κάτι που πιέζει έντονα τις τιμές ακίνητων προς τα πάνω. Και διατηρείται το κίνητρο των ξένων να επενδύουν στα ακίνητα, καθώς έτσι η κυβέρνηση θέλει να εμφανίζει μεγάλες ξένες «επενδύσεις». Αυτό πιστοποιείται από το γεγονός ότι το 40% των ξένων «επενδύσεων» κατευθύνονται στο real estate.
Επιπλέον η χώρα μας έχει μεγάλες ανάγκες σε φοιτητική στέγη λόγω της εκτεταμένης μετακίνησης σπουδαστών σε άλλες πόλεις και την έλλειψη φοιτητικής στέγης.
Ταυτόχρονα η πολιτεία αποσύρθηκε από την στεγαστική συνδρομή (Εργατική Κατοικία) των άστεγων (επιδότηση δανείου, στήριξη ενοικίου). Τα αποθεματικά άνω των 3 δισ. ευρώ της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας και υπολογίζονται στα γνωστά «πλεονάσματα» της γενικής κυβέρνησης που εμφανίζουμε στις Βρυξέλλες. Ιδού ο κύριος λόγος που δεν στηρίζονται οι άστεγοι!
2.Ένα μεγάλο μέρος της ακρίβειας στην αγορά ευθύνεται στους έμμεσους φόρους. Η κυβέρνηση σκοπίμως διατηρεί τον ΦΠΑ σε υψηλά επίπεδα ώστε να έχει αυξημένα έσοδα και να διαχέεται η πηγή αυτών στο σύνολο των (λαϊκών) νοικοκυριών. Έτσι δεν θίγει τα υπερκέρδη, ενώ διατηρεί σε σκανδαλώδη χαμηλό ποσοστό τη φορολογία των διανεμόμενων κερδών στο 5%. Των επιχειρηματικών κερδών δηλαδή που δεν επενδύονται, παρά οδεύουν στην κατανάλωση, τροφοδοτώντας παράλληλα τον πληθωρισμό. Πιστή στην οικονομική σχολή του Σικάγου (trickle down economic) που υποστηρίζει ότι οι πιο πλούσιοι… πλούσιοι θα επενδύσουν (κάποια φορά). Έτσι θα προσλάβουν τους άνεργους στις δουλειές τους (ώστε εργαζόμενοι για να τους κάνουν πιο πλούσιους…)
3.Το Ταμείο Ανάκαμψης όντως προσφέρει ευκαιρίες επένδυσης και ανάπτυξης με επιτόκιο κάτω του 1%, όταν οι τράπεζες δανείζουν (όσους δανείζουν….) με 8% ή 10%.
Ωστόσο, για να ενταχθεί μια μικρή ή μεσαία επιχείρηση στο πρόγραμμα πρέπει να επιλεγεί από τις τράπεζες. Και από τις 740.00 συνολικά επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα), είναι ζήτημα εάν οι 40.000 έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.
Για τις υπόλοιπες, όχι μόνο δεν υπάρχει φθηνή κοινοτική χρηματοδότηση, αλλά ούτε τραπεζικός δανεισμός, παρά μόνο δανεισμός από ιδιώτες. Με άγνωστους όρους και δρακόντειες προβλέψεις. Πρόσθετα, με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη επιβάλλεται και η οριζόντια φορολογία με βάση το επάγγελμα. Άρα διαμορφώνεται μια κατηγορία παραγωγών που συμπιέζεται από τον ανταγωνισμό και τις ομοειδείς μεγάλες επιχειρήσεις, χωρίς τραπεζικό δανεισμό και ισοπεδωτικά φορολογούμενοι…
4.Από την βιαστική και χωρίς κανένα υπολογισμό του δημοσίου συμφέροντας αποεπένδυση (πούληση μετοχών) του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) η απώλεια για το κράτος υπολογίζεται σε πάνω από 40 δισ. ευρώ. Χρήματα που κατευθύνθηκαν να στηρίξουν τις τράπεζες μέσα στην οικονομική κρίση και ορισμένες άλλες εταιρείες (Aegean) στην πανδημία.
Δεν φτάνει που το δημόσιο αποποιήθηκε περιουσιακά στοιχεία σε χαμηλές τιμές και, κυρίως, με ζημία στο 95% της επένδυσης (όταν στις ΗΠΑ και τη Μ.Βρετανία αντιστοίχως η σχετική διαδικασία συνοδεύτηκε από κέρδος). Στη συνέχεια δίνεται το δικαίωμα στις τράπεζες (π.χ. Εθνική) για την αγορά ιδίων μετοχών ώστε να ανέβει η αξία αυτών και να βγάλουν σίγουρο κέρδος οι περιστασιακοί «επενδυτές». Ουσιαστικά οι ραντιέρηδες του Χρηματιστηρίου.
Την ίδια στιγμή που οι τράπεζες εμφανίζουν υπερκέρδη λόγω χαμηλών επιτοκίων καταθέσεων αλλά, λόγω ΤΧΣ (δημόσιο), δεν μπορούσαν –πολιτικά- να υποστηρίξουν την χορήγηση μπόνους στα στελέχη τους.
Τώρα, λόγω ζημιογόνας αποεπένδυσης του δημοσίου, θα μπορούν τα «golden boys» να λάβουν πρόσθετες αμοιβές…
5.Τι επόμενες ημέρες θα πληρωθεί το Δώρο. Αυτή η πρακτική που κάποτε ήταν σχεδιασμένη για την… ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, τώρα κατευθύνεται για την στήριξη του νοικοκυριού. Σχεδόν το σύνολο του Δώρου πηγαίνει στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Ο μισθός δεν φτάνει να καλύψει τη δαπάνη…
Η φθηνή εργατική αμοιβή παραμένει το συγκριτικό… πλεονέκτημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Οι χαμηλές επενδύσεις, η απουσία δικτύων , η απομόνωση από τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης και η ακριβή ενέργεια είναι οι βασικές αιτίες χαμηλής ανταγωνιστικότητας. Αλλά «διορθώνουμε» τις αδυναμίες συμπιέζοντας το εργατικό κόστος…
6.Από τις αρχές του νέου χρόνου θα εκτιναχτούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσημη ερμηνεία είναι η απουσία κρατικής επιδότησης, η οποία «θα διατηρηθεί στα ευάλωτα νοικοκυριά», σύμφωνα με την κυβερνητική ρητορική. «Επιχειρηματολογία» η οποία συμπληρώνεται από την … υπενθύμιση ότι απαγορεύονται από τις Βρυξέλλες οι οριζόντιες ενισχύσεις (σε όλους τους καταναλωτές)…
Παρά ταύτα, πρόκειται για δικαιολογίες καθόσον δεν απαντάται το ερώτημα γιατί η Ελλάδα διαθέτει το πιο ακριβό ρεύμα, με δεδομένο ότι έχουν (φθηνές) ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που καλύπτουν άνω του 40% των (μέσων) καθημερινών αναγκών.
Πηγή: ieidiseis.gr