Ο πιο σημαντικός λόγος για να καταψηφιστεί ο κ. Μητσοτάκης στις εκλογές

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Γράφει ο Γιάννης Μυλόπουλος – Πολύς λόγος γίνεται για την ακριβή ημερομηνία των πρόωρων εκλογών. Λες και από αυτήν θα εξαρτηθεί το τελικό αποτέλεσμα…

Όλη αυτή η συζήτηση για την ακριβή ημερομηνία δεν γίνεται για άλλον λόγο, παρά μόνο για να εξοικειώσει τους πολίτες με την ιδέα των πρόωρων εκλογών και να κρύψει το μείζον ζήτημα που γεννάται και στο οποίο η κυβέρνηση δεν έχει μια λογικοφανή και πειστική απάντηση.

Το μείζον ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί κατά προτεραιότητα, πριν βρεθεί η ημερομηνία των πρόωρων εκλογών, είναι το γιατί ο κ. Μητσοτάκης τις σχεδιάζει.

Η απάντηση που δόθηκε από τον ίδιο στο ερώτημα, ότι δήθεν το πολιτικό κλίμα για ένα σχεδόν χρόνο, μέχρι τη λήξη της τετραετίας, θα είναι προεκλογικό και γι’ αυτό τοξικό, δεν είναι ούτε κατ’ ελάχιστο πειστική.

Μια τέτοια απάντηση από έναν πρωθυπουργό που επιδιώκει να αποδράσει από τις ευθύνες του και επιρρίπτει γι’ αυτό την ευθύνη στην αντιπολίτευση επειδή, λέει, κάνει… αντιπολίτευση, είναι πολύ κατώτερη των επικοινωνιακών δυνατοτήτων μιας κυβέρνησης σαν αυτής του κ. Μητσοτάκη.

Πρώτα γιατί ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός, από το 2016, από τη στιγμή δηλαδή που εκλέχθηκε πρόεδρος της ΝΔ και έγινε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν σταμάτησε να ζητά συνεχώς και αδιαλείπτως εκλογές, μέχρι το καλοκαίρι του 2019, οπότε και έγιναν τελικά.

Και ουδείς τότε, ούτε ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεν διανοήθηκε να χαρακτηρίσει το κλίμα τοξικό, επειδή ο αρχηγός της αντιπολίτευσης εκτελούσε το χρέος του να ασκεί αντιπολίτευση, έστω και με αυτόν τον υπερβολικό και καταχρηστικό τρόπο του κ. Μητσοτάκη.

Ουδείς λοιπόν πολίτης με μνήμη πίστεψε στο επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη ότι προκηρύσσει πρόωρες εκλογές με μόνο λόγο να αποφύγει την τέταρτη και εξ ορισμού προεκλογική χρονιά του στην κυβέρνηση.
Αν βεβαίως υπάρχουν εθνικοί λόγοι εξαιρετικής σημασίας για να γίνουν πρόωρες εκλογές, όπως το Σύνταγμα ορίζει, τότε τα πράγματα σοβαρεύουν. Και συγχρόνως ανακύπτουν και μια σειρά από ερωτηματικά.

Τι γνωρίζει ο πρωθυπουργός και γιατί δεν το αποκαλύπτει; Γιατί δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης δεν ζητεί την άμεση σύγκληση Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν πράγματι υπάρχει κάποιος εξαιρετικός εθνικός λόγος που εκείνος γνωρίζει και που επιβάλλει την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές;

Επιτρέπεται δηλαδή ένας πρωθυπουργός, μπροστά σε ένα μείζον εθνικό ζήτημα που ξέρει από τώρα ότι θα προκύψει τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, να σκέφτεται ποια Κυριακή είναι προτιμότερη για να προκηρύξει οι πρόωρες εκλογές;
Προφανώς η επίκληση εθνικού λόγου, εφόσον συμβεί, θα είναι προσχηματική. Δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς ότι θα υπάρξει εθνικό ζήτημα, εξαιρετικής μάλιστα σημασίας, 3 και 4 μήνες προκαταβολικά, πριν αυτό προκύψει.

Αν από την άλλη μεριά ο πρωθυπουργός συμφωνεί με τους λόγους που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ζητά εκλογές, με επιχείρημα την ακαταλληλότητα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην απαιτητική συγκυρία, τότε και πάλι τα πράγματα αλλάζουν.

Γιατί αυτό που κάνει σε αυτό το ενδεχόμενο ένας έντιμος πρωθυπουργός είναι ότι παραδέχεται την αδυναμία του, αναγνωρίζει την ανεπάρκεια της κυβέρνησής του να ανταποκριθεί και προκηρύσσει άμεσα πρόωρες εκλογές. Δεν τις προγραμματίζει για τον… Σεπτέμβριο με πρόσχημα εθνικό λόγο, επειδή τότε τον βολεύει.

Αν πάλι ο κ. Μητσοτάκης δεν συμφωνεί με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζητά εκλογές από τον περασμένο Δεκέμβριο, από τότε που αποκαλύφθηκε ότι ο πρωθυπουργός ψεύδονταν για την πανδημία από το βήμα της Βουλής, τότε ο πρωθυπουργός οφείλει να συνεχίσει το κυβερνητικό του έργο μέχρι να εξαντληθεί η τετραετία. Διαψεύδοντας όσους τον κατηγορούν για πολιτικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς.

Αυτό θα έκανε ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός που τηρεί με προσήλωση τους θεσμούς. Αν τέλος ο κ. Μητσοτάκης, όπως πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν, σχεδιάζει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές επειδή φοβάται ότι η δημοσκοπική υπεροπλία της ΝΔ θα εξατμιστεί τον δύσκολο χειμώνα που μας περιμένει, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ σοβαρά.

Γιατί αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνησή του εγκαταλείπει την προσπάθεια να δώσει λύσεις στη φτώχεια και στις ανισότητες που αναμένεται να επιδεινωθούν το χειμώνα. Και φέρει μεγάλη πολιτική ευθύνη γι’ αυτό.

Καθώς μια σοβαρή κυβέρνηση και ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός, αυτό που κάνουν σε παρόμοια περίπτωση επιδείνωσης της οικονομίας δεν είναι να δραπετεύουν μέσω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, αλλά να αγωνίζονται, προσπαθώντας να βελτιώσουν τους δείκτες της οικονομίας.

Αν λοιπόν η πραγματική αιτία της προκήρυξης πρόωρων εκλογών είναι ο φόβος της κυβέρνησης για την επιδείνωση της οικονομίας τον χειμώνα, αυτό που πρέπει να κάνει και που θα εκτιμηθεί δεόντως από το εκλογικό σώμα, είναι να μειώσει άμεσα την υψηλή φορολογία του ρεύματος και των καυσίμων και να περιορίσει τις ανατιμήσεις που προκαλεί η ενεργειακή κρίση, βάζοντας πλαφόν στις αυξήσεις, όπως έκαναν οι υπόλοιπες κυβερνήσεις στην Ευρώπη.

Ακόμη και ο πολιτικός φίλος του κ. Μητσοτάκη, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έκανε την υπέρβαση και προχώρησε σε αυτά τα αναγκαία μέτρα που, σε κανονικές συνθήκες, θα ισοδυναμούσαν με «προπατορικό αμάρτημα» για έναν οικονομικά νεοφιλελεύθερο πολιτικό ηγέτη.

Αν λοιπόν ο πραγματικός λόγος της προκήρυξης πρόωρων εκλογών είναι ο φόβος για έναν δύσκολο χειμώνα, «ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα».

Πεδίον δόξης λαμπρό για έναν πρωθυπουργό που ενδιαφέρεται ειλικρινά για το λαό που κυβερνά, να λύσει ένα μεγάλο οικονομικό πρόβλημα με βαθιές κοινωνικές συνέπειες και να πιστωθεί στη συνέχεια την επιτυχία, απολαμβάνοντας μια άνετη νίκη στις επόμενες εκλογές. Οι οποίες βέβαια σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γίνουν κοντά στην ολοκλήρωση της τετραετίας.

Όμως ο κ. Μητσοτάκης δεν κάνει ούτε σκέψη να προχωρήσει σε αυτές τις δύο κυβερνητικές πρωτοβουλίες για να βελτιώσει την οικονομία και να ανακουφίσει από την ακρίβεια τους πολίτες.

Προφανώς τα γεμάτα δημόσια ταμεία τον ενδιαφέρουν περισσότερο από τη φτώχεια των πολιτών.
Ίσως γιατί μια επανάληψη της… εποποιίας του 2007, τότε που η ΝΔ κατά δήλωση στελεχών της μοίραζε χιλιάρικα με σακούλες, χρειάζεται γεμάτα ταμεία.

Κι ακόμη, η ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία των παραγωγών και των παρόχων της ενέργειας και η διατήρηση των ανατιμήσεων που γεμίζουν τα ταμεία τους έχει για την κυβέρνηση μεγαλύτερη σημασία από την επιβίωση εκατομμυρίων πολιτών.

Αν έτσι συμβαίνει, η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές προκειμένου να αποφευχθεί η εξεύρεση λύσης για τα προβλήματα που βασανίζουν τους ψηφοφόρους είναι ο καλύτερος λόγος για να καταψηφιστεί μαζικά μια τέτοια κυβέρνηση.
Αυτό θα ίσχυε ακόμη και αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε επιτύχει μέχρι τώρα σε όλα τα πεδία, κάτι που εκ του αποτελέσματος δεν συμβαίνει.

Θα ίσχυε ακόμη και αν είχε διαχειριστεί με επιτυχία την πανδημία και αν δεν βρισκόμασταν ανάμεσα στις χώρες με τους περισσότερους θανάτους ανά πληθυσμό στην Ευρώπη.

Θα ίσχυε ακόμη κι αν η κυβέρνηση είχε διαχειριστεί τα ακραία φαινόμενα επιτυχώς και αν η άρνησή της να εξοπλίσει τους κρατικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης των πυρκαγιών δεν μας είχε κατατάξει στη χώρα με τις περισσότερες καμένες εκτάσεις, σε σύγκριση με τις γειτονικές μας μεσογειακές χώρες με τις ίδιες κλιματικές συνθήκες.

Θα ίσχυε, τέλος, ακόμη και αν η κυβέρνηση είχε κάνει ό,τι μπορούσε για να ελέγξει τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και να περιορίσει την αισχροκέρδεια των μεγάλων επιχειρήσεων, τις οποίες στην πραγματικότητα καλύπτει και προστατεύει.
Ακόμη και στο θεωρητικό εκείνο ενδεχόμενο που όλα αυτά είχαν συμβεί και μόνον η άρνηση της κυβέρνησης να δώσει λύση στον οικονομικό Αρμαγεδδώνα που μας περιμένει τον χειμώνα, καταφεύγοντας στην ασφάλεια των πρόωρων εκλογών για να γλυτώσει από τα χειρότερα, αποτελεί τον καλύτερο λόγο για να καταψηφιστεί από το εκλογικό σώμα.

Η… ηρωική έξοδος του κ. Μητσοτάκη για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, το μόνο καλό που κάνει είναι ότι ανοίγει τον δρόμο για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Η οποία με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα επιτευχθεί μια ώρα αρχύτερα…

Πηγή: tvxs.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αποκάλυψη των New York Times: Ο τιμοκατάλογος της Intellexa για το Predator

Απανωτές είναι οι αποκαλύψεις των New York Times για...

Πρωτοφανές! Ο Μητσοτάκης «δραπέτευσε» από τη Βουλή χωρίς να απαντήσει στον Τσίπρα

Πρωτοφανές αντικοινοβουλευτικό ρεσιτάλ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ερμήνευσε τον κανονισμό της...

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Αν αποδειχτεί ότι ψεύδεστε για τις υποκλοπές, θα παραιτηθείτε;»

Καταπέλτης ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του στην Ολομέλεια...

Βουλή: Ψέματα και κινδυνολογία από τον πρωθυπουργό για τις παρακολουθήσεις 

Με το βλέμμα στο... μέλλον η ομιλία του πρωθυπουργού...
Διαφήμιση